Vaccinatiecampagne meningokokken voor 14-jarigen vanaf 20 april

Vanaf 20 april aanstaande organiseren we een vaccinatiecampagne meningokokken ACWY voor jongeren die geboren zijn in 2006. Dit doen we op advies van het RIVM, omdat meningokokken W momenteel nog circuleert in Nederland. Het is daarom erg belangrijk dat jongeren deze vaccinatie tijdig krijgen. 

Jongeren worden individueel opgeroepen
In verband met het coronavirus vaccineren we kleinschalig op onze consultatiebureaus. Jongeren die geboren zijn in 2006 en wonen in Zuid-Holland Zuid* ontvangen binnenkort een uitnodiging van ons per post. 

Belangrijke coronamaatregelen bij het halen van de prik
Om het vaccineren veilig te laten verlopen vragen we jongeren om rekening te houden met het volgende:

  • Kom hooguit met één (klachtenvrije) begeleider. Neem dus geen broers, zussen of anderen mee.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.
  • Draag een shirt met korte mouwen, zodat de prik snel gezet kan worden.
  • Kom op de tijd die in de uitnodiging staat. Zo worden onnodige wachtrijen voorkomen.
  • Blijf thuis bij klachten: koorts, keelpijn, kortademigheid, hoesten of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden). Blijf ook thuis als een huisgenoot koorts heeft.

Daarnaast zetten we extra medewerkers in voor het bewaren van voldoende afstand tussen iedereen, maken we extra schoon tussen het vaccineren door, schudden we geen handen en blijven zieke medewerkers thuis.

Groepsvaccinaties eerder uitgesteld wegens coronavirus
De groepsvaccinaties meningokokken ACWY voor jongeren geboren in 2001 t/m 2006 die t/m 14 april op de planning stonden gaan niet door wegens het coronavirus. De vaccinaties worden als volgt ingehaald:

  • Jongeren geboren in 2006: voor hen organiseren we op advies van het RIVM de hierboven beschreven vaccinatiecampagne meningokokken ACWY.
  • Jongeren geboren in 2001 t/m 2005: zij hebben in voorgaande jaren al een eerste oproep ontvangen. Zij ontvangen een nieuwe oproep van het RIVM na de zomervakantie. De bescherming tegen meningokokken komt door dit uitstel niet in gevaar.

* Onder Zuid-Holland Zuid vallen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

 

Relevant nieuws