Week van de Ouder - Hoe kan de JGZ je helpen bij het ouderschap?

Van 1 t/m 7 juni is het Week van de Ouder. Een week vol aandacht voor het ouderschap. Dit jaar staat het thema veerkracht centraal. Want ouder zijn betekent veel ballen in de lucht houden. Het combineren van werk en gezin, omgaan met digitale ontwikkelingen, samengestelde gezinnen en nog veel meer. Dat vraagt nogal wat van jou als ouder. In dit artikel nemen we je mee in het ouderschap en hoe de jeugdgezondheidszorg (JGZ) je hierbij kan helpen. 

Wat is het verschil tussen ouderschap en opvoeden?
Ouderschap is meer dan het opvoeden van een kind. Ouder ben je altijd. Het is tijdloos, onvoorwaardelijk en zegt iets over jouw ontwikkeling als ouder. Wie ben ik als ouder en wat heb ik nodig om een goede ouder te zijn? Opvoeden is tijdelijk en een taak die je kunt uitbesteden, bijvoorbeeld aan de kinderopvang. Bij het opvoeden staat het kind centraal. Wie is mijn kind? Wat heeft mijn kind nodig?

Ouderschap is altijd in beweging
Als ouder kom je steeds weer in een nieuwe fase. Bijvoorbeeld de fases in de ontwikkeling van je kind, maar ook veranderingen in je leven die invloed hebben op jou als ouder. Denk aan werk, gezondheid, scheiding of verhuizing. Als ouder zul je jezelf dus steeds opnieuw moeten uitvinden. Wat werkt op dit moment bij mijn kind? Wat werkt voor mij als ouder in deze situatie? Dit vraagt om veerkracht!

Hoe kan de JGZ je helpen bij het ouderschap?
In de JGZ kijken we mee met de gezondheid en ontwikkeling van je kind, maar je kunt ook altijd bij ons terecht voor advies over ouderschap en opvoeden. Dat kan bij de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of op school. Maar je kunt ook een afspraak maken met een van de pedagogen van Jong JGZ. Zij nemen uitgebreid de tijd om naar je te luisteren en met je mee te denken. 

Wil je een gesprek met een van onze pedagogen? Maak gebruik van het telefonisch spreekuur. 

 

Relevant nieuws

22/09/2020

Vacature jeugdarts 0-18

Wij zoeken doorlopend enthousiaste jeugdartsen (0-18 jarigen) voor onze teams in Breda en Zuid-Holland Zuid.