Bescherm je baby tegen kinkhoest. Haal de 22 wekenprik!

 

Door het coronavirus gelden er regels voor een bezoek aan onze consultatiebureaus. Lees hier de bezoekregels. 

Ben je zwanger? Haal een gratis vaccinatie tegen kinkhoest: de 22 wekenprik. Hiermee bescherm je jouw baby gelijk vanaf de geboorte tegen deze besmettelijke ziekte.

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is zeer besmettelijk. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Elk jaar belanden er ongeveer 120 pasgeboren baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Soms komt het zelfs voor dat een baby eraan overlijdt. Lees meer over kinkhoest.

22 wekenprik
Om baby’s meteen vanaf de geboorte te beschermen, is de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren sinds 16 december 2019 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De prik wordt gegeven aan alle vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn. De uitvoering wordt gedaan door de jeugdgezondheidszorg (JGZ), de organisatie die je ook met je pasgeboren kind zult bezoeken. In de regio’s Zuid-Holland Zuid en Breda haal je de 22 wekenprik bij Jong JGZ. 

Meld je hier aan voor de 22 wekenprik op afspraak
Je haalt de 22 wekenprik bij ons op afspraak. Meld je hieronder aan door je persoonsgegevens in te vullen via het online aanmeldformulier in het ouderportaal. Let op: het online aanmeldformulier staat onderaan de pagina van het ouderportaal.

Voor het invullen van de online intake heb je een DigiD met sms-controle nodig. Heb je dit nog niet? Vraag hier je DigiD met sms-controle aan.

Na aanmelding bellen we je voor het maken van een afspraak
Nadat we je aanmelding hebben ontvangen, bellen we je binnen 5 werkdagen voor het maken van een afspraak. Heb je jezelf al aangemeld ruim voordat je 20 weken zwanger bent? Dan bellen we je tegen de tijd dat je 20 weken zwanger bent. Let op: onze medewerkers kunnen bellen met een afgeschermd nummer.

Wat neem je mee naar de afspraak?

 • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument)
 • Wil je 5 minuten vóór de begintijd van de afspraak aanwezig zijn op het consultatiebureau?

Verandering vaccinatieschema van je baby 
Met de invoering van de 22 wekenprik verandert voor de meeste baby’s het vaccinatieschema. Baby’s van moeders die de vaccinatie hebben gehad, krijgen een vaccinatie bij 3, 5 en 11 maanden. Sommige baby’s hebben echter een extra prik nodig als zij 2 maanden oud zijn:

 • Als de moeder geen 22 wekenprik heeft gehad.
 • Als er minder dan twee weken tussen de 22 wekenprik en de bevalling zit.
 • Als de moeder hepatitis B positief is.
 • Als de moeder medicijnen heeft gebruikt in de zwangerschap die het immuunsysteem onderdrukken.
 • Als de baby vóór 37 weken zwangerschap is geboren.

Heb je vragen of hulp nodig bij het invullen van het online aanmeldformulier?
Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen hieronder. Staat jouw vraag er niet bij? Of heb je hulp nodig bij het invullen van het online aanmeldformulier? Bel ons via een van de telefoonnummers onderaan deze pagina of mail naar contact@jongjgz.nl (o.v.v. je woonplaats).

 

Veelgestelde vragen

 • Heb je vragen over de 22 wekenprik ? Over bijvoorbeeld de werking, bijwerkingen, effectiviteit of veiligheid van de vaccinatie ?

  Meer informatie over de 22 wekenprik lees je op de website over het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM: www.rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik

  Lees hier alle veelgestelde vragen over de 22 wekenprik. 

 • Welke bijwerkingen kan ik krijgen?

  Zoals bij alle vaccinaties kan je bijwerkingen krijgen. Meestal zijn deze mild, bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn en reacties op de plek waar is geprikt (roodheid, zwelling of pijn). Soms krijg je verhoging, koorts, ’je niet lekker voelen’, spierpijn of hoofdpijn. Zeer zeldzame reacties, zoals een ernstige allergische reactie, zijn niet uit te sluiten.

  Meer informatie over (vermoede)bijwerkingen
  Op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb lees je meer informatie, zoals een overzicht van meldingen van vermoede bijwerkingen. Het gaat bij deze meldingen dus om het vermoeden bij de melder dat het een mogelijke bijwerking is. Het is niet zeker dat het ook door het vaccin komt. Het kan ook gaan om een gebeurtenis die om een andere reden plaatsvindt en die toevallig samenvalt met de vaccinatie. Een uitgebreide beschrijving van mogelijke bijwerkingen is te vinden in de bijsluiter van het vaccin.

  Heb je last van een bijwerking na het halen van de 22 wekenprik?
  Bel bij acute klachten je huisarts. Vaak gaat het om milde bijwerkingen. Je kunt deze bijwerkingen melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Als je wilt kan dit in overleg met een van onze professonals. 

 • Hoe gaat de afspraak op het consultatiebureau?

  Vooraf aanmelden voor de 22 wekenprik
  Je meld je aan voor de 22 wekenprik via www.jongjgz.nl/22wekenprik. Op deze pagina geef je jouw persoonsgegevens aan ons door via het online aanmeldformulier. Nadat we je aanmelding hebben ontvangen, bellen we je voor het maken van een afspraak. Wil je 5 minuten vóór de begintijd van de afspraak aanwezig zijn op het consultatiebureau?

  Tijdens de afspraak
  Op het consultatiebureau vul je eerst jouw medische gegevens in op een intakeformulier. Tijdens de afspraak controleert de jeugdarts of jeugdverpleegkundige jouw identiteitsbewijs. Daarna neemt ze het intakeformulier met je door. Ook geeft zij je informatie over de 22 wekenprik en alle vaccinaties voor je kind uit het Rijksvaccinatieprogramma. Tot slot wordt de vaccinatie gegeven in je bovenarm, terwijl je op een stoel zit. Hierna mag je weer naar huis. Afhankelijk van de drukte op het spreekuur moet je misschien even wachten totdat je aan de beurt bent