Over Jong JGZ

Kinderen die gezond groot worden en veilig opgroeien, dat willen we toch allemaal! Jong JGZ verzorgt de jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen in Breda en voor 0-18 jarigen in Zuid-Holland Zuid*. We kijken naar de groei en ontwikkeling van je kind tijdens verschillende contactmomenten op het consultatiebureau of op school. Vanaf het moment dat je zwanger bent totdat je kind 4 of 18 jaar is ben je welkom bij ons. Met 31 locaties verspreid over ons werkgebied is er altijd een locatie bij jou in de buurt. Onze dienstverlening is gratis.

Wat doet de jeugdgezondheidszorg (JGZ)?
Wij volgen de ontwikkeling van je kind en onderzoeken hoe het gaat met zijn of haar gezondheid. Dit doen we door lichamelijk onderzoek en screening (bijvoorbeeld oog- en gehoortesten), meten & wegen, ontwikkelingsonderzoek en door samen in gesprek te gaan bij vragen en onzekerheden.

Daarnaast is de JGZ dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen over ouderschap, gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging. Geen vraag is te gek! Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (dokters)assistenten en pedagogen adviseren en helpen je graag. Of we zoeken de juiste deskundige in ons netwerk. Zo maken we samen met jou gezond en veilig opgroeien mogelijk.

Van de gemeente ontvangen wij bericht van de geboorte van je kind. Vervolgens nemen we contact op voor een bezoek bij jou thuis of op het consultatiebureau. Je mag zelf beslissen of je gebruik wilt maken van ons aanbod.

Rijksvaccinatieprogramma
Jong JGZ voert tevens het Rijksvaccinatieprogramma uit. Met de vaccins uit dit programma bescherm je jouw kind tegen 12 ernstige (kinder)ziekten zoals kinkhoest, mazelen en tetanus. Je leest er alles over op de website van het RIVM. Alle vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis.

"Het mooiste wat je een kind kunt geven is een kans."

* Binnen de regio Zuid-Holland Zuid vallen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.