Rijksvaccinatie-programma

Alle kinderen en vrouwen die langer dan 22 weken zwanger zijn, kunnen in Nederland gratis worden gevaccineerd. Dat gebeurt via het Rijksvaccinatieprogramma van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De jeugdgezondheidszorg is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit programma. 

JGZ_Vaccineren

Het Rijksvaccinatieprogramma begint al tijdens de zwangerschap

De eerste vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma vinden plaats tijdens de zwangerschap. Als je 22 weken of langer zwanger bent, kun je de griepprik en de kinkhoestvaccinatie halen. Zo bescherm je jouw baby gelijk vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Meld je hier aan voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap.

Waarom vaccineren?

Door te vaccineren, bescherm je jouw kind tegen ziektes die vaak zeer besmettelijk zijn en vooral bij jonge kinderen ernstige gevolgen kunnen hebben. En vaccineren doe je niet alleen voor jouw kind: je helpt mee aan de groepsimmuniteit tegen deze ziektes. Zo lopen ook de kinderen die niet zijn gevaccineerd (bijvoorbeeld omdat ze te jong zijn) minder risico.

Tegen welke ziektes?

Op de website van het RIVM lees je wanneer tegen welke ziektes wordt gevaccineerd. 

Vragen of twijfels over vaccinaties? Bel de twijfeltelefoon!

De twijfeltelefoon is een initiatief van het Erasmus MC. Als je vragen of twijfels hebt over de HPV- en griepvaccinatie, het bevolkingsonderzoek darmkanker, voorbehoedsmiddelen, de vaccinaties tegen de kinderziekten mazelen en kinkhoest kun je bellen naar 088-7555777. De lijn is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur bereikbaar.

Mensen kunnen bellen met vragen over de ziektes mazelen en kinkhoest, waarom vaccineren belangrijk is en over de bijwerkingen van vaccinaties. De Twijfeltelefoon kan geen antwoord geven op vragen over vaccinatiebewijzen en kan ook geen afspraken maken voor vaccinaties. Dit laatste kan wel de Jeugdgezondheidszorg in de eigen regio. 


Vragen over vaccinatie tegen kinkhoest en mazelen? Bel de Twijfeltelefoon - Amazing Erasmus MC

Wel of niet vaccineren?

Wij vinden het belangrijk dat zwangeren en kinderen worden gevaccineerd. Maar het is niet verplicht. Heb je twijfels? We gaan er graag met je over in gesprek. Zo kun je zelf de keuze maken die bij jou past. Of bekijk ons filmpje waarin een jeugdverpleegkundige antwoord geeft op een aantal veelgestelde vragen over vaccineren. 

Neem contact op

Bekijk hier het filmpje over vaccineren

  Wel of niet vaccineren?

  Heb je vragen? Lees onze veelgestelde vragen-pagina of neem contact op.

  Veelgestelde vragen Contact
  20240115 Screenshot Brein de Baas

  Filmpje: Jij bent de baas van jouw brein

  Vind je kind het spannend om een vaccinatie te krijgen? Jullie kunnen samen het filmpje 'Jij bent de baas van jouw brein' bekijken. Hierin wordt uitgelegd hoe je hersenen werken en hoe je met 'pijn' omgaat tijdens een positieve ervaring.

  Helpend taalgebruik

  Helpende taal gebruiken

  Wil je je kind helpen om een vaccinatie rustig te ondergaan? Dan kun je aan de slag met 'helpend taalgebruik'. In de folder lees je er alles over.

  Rijksvaccinatieprogramma

  Meer weten over groepsvaccinaties voor kinderen ouder dan 4 jaar?

  Kinderen ouder dan 4 jaar zien we tijdens de groepsvaccinaties voor HPV, DTP, BMR en meningokokken. Deze organiseren we 2 keer per jaar. Lees hier meer over via onderstaande knop.