Rijksvaccinatie-programma

Alle kinderen in Nederland kunnen gratis worden gevaccineerd. Dat gebeurt via het Rijksvaccinatieprogramma van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De jeugdgezondheidszorg is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit programma. 

Rijksvaccinatieprogramma

Waarom vaccineren?
Door te vaccineren, bescherm je jouw kind tegen ziektes die vaak zeer besmettelijk zijn en vooral bij jonge kinderen ernstige gevolgen kunnen hebben. En vaccineren doe je niet alleen voor jouw kind: je helpt mee aan de groepsimmuniteit tegen deze ziektes. Zo lopen ook de kinderen die niet zijn gevaccineerd (bijvoorbeeld omdat ze te jong zijn) minder risico.

Tegen welke ziektes?
Op de website van het RIVM lees je wanneer tegen welke ziektes wordt gevaccineerd. 

Het Rijksvaccinatieprogramma begint al tijdens de zwangerschap
De eerste vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma vinden plaats tijdens de zwangerschap. Als je 22 weken of langer zwanger bent, kun je de griepprik en de kinkhoestvaccinatie halen. Zo bescherm je jouw baby gelijk vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Meld je hier aan voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap.

Meer weten over groepsvaccinaties voor kinderen ouder dan 4 jaar?
Lees hier alle informatie over de volgende vaccinatieronde

Wel of niet vaccineren?

Wij vinden het belangrijk dat zwangeren en kinderen worden gevaccineerd. Maar het is niet verplicht. Heb je twijfels? We gaan er graag met je over in gesprek. Zo kun je zelf de keuze maken die bij jou past. Of bekijk ons filmpje waarin een jeugdverpleegkundige antwoord geeft op een aantal veelgestelde vragen over vaccineren. 

Neem contact op

Bekijk hier het filmpje over vaccineren

Wel of niet vaccineren?

Heb je vragen? Lees onze veelgestelde vragen-pagina of neem contact op.

Veelgestelde vragen Contact