Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen per onderwerp. Staat jouw vraag er niet bij? Bel of mail dan het Jong JGZ Contactcentrum

pexels-anastasia-shuraeva-4079281.jpg

Coronavirus

ALGEMEEN: Hoe gaat Jong JGZ om met het coronavirus?

Welke coronamaatregelen gelden er op dit moment bij een bezoek aan Jong JGZ (consultatiebureau, JGZ op school of groepsvaccinatie)?

Lees onze bezoekregels en het laatste nieuws over ons aanbod in coronatijd op www.jongjgz.nl/coronavirus.

ALGEMEEN: Welke regels gelden er voor een bezoek aan het consultatiebureau, school of groepsvaccinatie?

Heb je binnenkort een afspraak bij ons? Door het coronavirus gelden er regels voor een bezoek aan onze locaties. Op deze manier doen we er alles aan om onze klanten en medewerkers te beschermen. 

Lees hier alle bezoekregels voor consultatiebureaus, scholen en groepsvaccinaties. 

ZWANGEREN: Ik ben zwanger. Kan ik de 22 wekenprik tegen kinkhoest halen?

Ja, vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn kunnen de 22 wekenprik halen op een van onze consultatiebureaus. Maak hiervoor een afspraak via www.jongjgz.nl/22wekenprik

Lees hier de bezoekregels voor het halen van de 22 wekenprik.

KINDEREN 0-4 JAAR: Gaat mijn afspraak op het consultatiebureau door?

Alle afspraken met een gezondheidsonderzoek én vaccinatie gaan door op het consultatiebureau. Dit zijn de contactmomenten bij 3 maanden, 5 maanden, 11 maanden, 14 maanden en 4 jaar. Andere afspraken doen we zo veel mogelijk via de telefoon of beeldbellen

We gaan er wel vanuit dat jij en je kind gezond zijn. Lees hier de regels voor een bezoek aan onze consultatiebureaus. 

KINDEREN 0-4 JAAR: Gaan de vrije inloopspreekuren en borstvoedingsspreekuren door?

Alle vrije inloopspreekuren en borstvoedingsspreekuren gaan voorlopig niet door. De info-avonden over borstvoeding zijn nu digitaal. Dat doen we via live webinars over borstvoeding waarvoor je kunt inschrijven. 

Met al je vragen over gezondheid, borstvoeding, opvoeding en verzorging kun je terecht bij het Jong JGZ Contactcentrum. Als het nodig is, plannen we een (digitale) afspraak in.

KINDEREN 0-4 JAAR: Gaat de gehoortest van mijn pasgeboren kind door?

Dit onderzoek bij pasgeboren baby’s gaat door en wordt thuis afgenomen net als de hielprik. 

KINDEREN 0-4 JAAR: Mijn kind is gezond, maar ik wil geen risico lopen. Is het wel verstandig om naar het consultatiebureau te komen?

Als jij en je kind geen klachten hebben, kunnen jullie gewoon naar het consultatiebureau komen. Sommige contactmomenten met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts gaan gewoon door. Voor je kind is het belangrijk dat deze afspraken door gaan. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat jonge kinderen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgen. Zo worden ernstige infectieziekten zoals mazelen of kinkhoest voorkomen. Ook onderzoeken we op hart-, heup-, oog- en groeiafwijkingen.

Heb je een afspraak op locatie? Lees hier onze bezoekregels.

KINDEREN 0-4 JAAR: Hoe kan ik mijn afspraak verzetten of afzeggen?

Kun je niet naar een afspraak komen? Lees hier hoe je een afspraak kunt verzetten. Wil je een afspraak afzeggen? Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum

KINDEREN 0-4 JAAR: Aan welke maatregelen moeten mijn kind en ik ons houden op het consultatiebureau?

Heb je een afspraak op het consultatiebureau? Lees hier onze bezoekregels. 

KINDEREN 0-4 JAAR: Wanneer mag ik niet naar de afspraak op het consultatiebureau komen?
 • Kom niet naar het consultatiebureau als jij of je kind klachten hebben: koorts, hoesten en/of kortademigheid, keelpijn of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden).
 • Kom ook niet naar het consultatiebureau als een ander gezinslid koorts heeft. Blijf thuis met het hele gezin!

Heeft jouw kind geen klachten, maar jij wel? Je kind mag met een andere, klachtenvrije begeleider komen (zo lang er maar geen sprake is van koorts binnen het gezin).

Met kinderen t/m 12 jaar die verkouden zijn ZONDER andere klachten mag je wel naar het consultatiebureau komen.

KINDEREN 0-4 JAAR: Wat doet het consultatiebureau om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

Onze medewerkers besteden extra aandacht aan de hygiënerichtlijn voor de jeugdgezondheidszorg die altijd al geldt. Ook schudden zij uit voorzorg geen handen om mogelijke verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Natuurlijk blijven medewerkers met klachten uit voorzorg thuis.

KINDEREN 0-4 JAAR: Kan mijn kind gevaccineerd worden?

Ja, dit kan gewoon doorgaan. We raden dit ook aan. Het is belangrijk dat je kind tijdig alle vaccinaties krijgt. Dan kan hij/zij de afweer tegen alle ziektes in het Rijksvaccinatieprogramma opbouwen. Door de vaccinaties vermindert de weerstand van je kind niet. Je kind heeft dus geen hogere kans op het krijgen van corona of op een ernstiger verloop van het virus.

Met kinderen die verkouden zijn ZONDER andere klachten mag je wel naar het consultatiebureau komen.

Alleen als je kind hoest of koorts heeft kan het niet gevaccineerd worden. Je mag dan niet naar het consultatiebureau komen. 

KINDEREN 0-4 JAAR: Mijn kind is vaak verkouden. Mag hij/zij wel gevaccineerd worden?

Met kinderen die verkouden zijn ZONDER andere klachten mag je wel naar het consultatiebureau komen. Je kind kan dus gewoon gevaccineerd worden.

KINDEREN 0-4 JAAR: Hoe gevaarlijk is het coronavirus voor mijn kind?

Er wordt op dit moment nog veel onderzoek gedaan naar het coronavirus. Uit de gegevens tot nu toe blijkt dat kinderen een kleinere kans hebben op het oplopen van het virus. Ook zijn hun klachten meestal mild.

KINDEREN 0-4 JAAR: Ik heb een vraag over gezondheid, opvoeding of verzorging. Waar kan ik nu terecht?

Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. Zij helpen je graag verder. Heb je al direct contact met een jeugdarts, jeugdverpleegkundige, assistente of pedagoge? Dan kun je hem/haar natuurlijk direct mailen of bellen.

KINDEREN & JONGEREN 4-18 JAAR: Gaan de groepsvaccinaties DTP/BMR, HPV en meningokokken door?

Lees hier alles over de volgende groepsvaccinaties

KINDEREN & JONGEREN 4-18 JAAR: Gaan afspraken met de JGZ op school door?

Ons aanbod op scholen ziet er door het coronavirus iets anders uit dan je van ons gewend bent. De gezondheidsonderzoeken bieden we zo veel mogelijk aan via telefoon / online / per brief / beeldbellen. Natuurlijk kun je ook buiten deze momenten contact met ons zoeken voor vragen. 

KINDEREN & JONGEREN 4-18 JAAR: Ik heb een vraag over gezondheid, opvoeding of opgroeien. Waar kan ik nu terecht?

Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. Zij helpen je graag verder of brengen je in contact met het JGZ-team op de school van jouw kind. Heb je al direct contact met een jeugdarts, jeugdverpleegkundige, assistente of pedagoge? Dan kun je hem/haar natuurlijk direct mailen of bellen.

KINDEREN 4-18 JAAR: Aan welke maatregelen moeten mijn kind en ik ons houden bij afspraken op school en groepsvaccinaties?

Heb je binnenkort een afspraak met een van onze medewerkers op school? Of bezoek je een groepsvaccinatie? Door het coronavirus gelden er regels voor een bezoek. Ook letten we extra op hygiëne. Op deze manier doen we er alles aan om onze klanten en medewerkers te beschermen. 

Lees hier de bezoekregels voor scholen en groepsvaccinaties. 

Tot 4 jaar

Houden jullie inloopspreekuren?

Let op: door het coronavirus gaan de inloopspreekuren voorlopig niet door.

Ieder consultatiebureau van Jong JGZ heeft inloopspreekuren waar je zonder afspraak binnen kunt lopen. Er is een jeugdverpleegkundige aanwezig om vragen te beantwoorden of je kind te wegen en te meten. Omdat het zonder afspraak is kan het zijn dat je wat langer moet wachten. Mensen worden op volgorde van binnenkomst geholpen.

Zoek het consultatiebureau in jouw regio (Zuid-Holland Zuid of Breda) om te zien wanneer er inloopspreekuren zijn. 

Houden jullie borstvoedingsspreekuren?

Let op: door het coronavirus gaan de borstvoedingsspreekuren voorlopig niet door. 

Sommige consultatiebureaus houden borstvoedingsspreekuren. Je kunt hier zonder afspraak terecht met vragen over borstvoeding. 

Kijk hier welke consultatiebureaus een borstvoedingsspreekuur houden. 

 

Ik wil graag overstappen naar een ander consultatiebureau. Kan dat?

Ja dat kan. Neem hiervoor contact op met het Jong JGZ Contactcentrum.

Wanneer kom ik met mijn kind bij jullie?

Wanneer wij elkaar zien lees je op de pagina Contactmomenten 0-4 jaar

Maar ieder kind en ieder gezin is anders. Daarom overleggen we samen met jou wanneer we elkaar zien. Natuurlijk kun je ook zelf een extra afspraak maken. 

Wat doen jullie tijdens de verschillende contactmomenten?

Tijdens jouw zwangerschap staan we al voor je klaar met bijvoorbeeld de 22 wekenprik en webinars over borstvoeding. We volgen de groei en ontwikkeling van je kind tot de leeftijd van 18 jaar (Zuid-Holland Zuid) of 4 jaar (Breda). Dat doen we bijvoorbeeld via gezondheidsonderzoeken, vaccinaties en advies op maat. Lees hier alles over ons aanbod tot 4 jaar

Ook kun je altijd bij ons terecht met vragen over de gezondheid, ontwikkeling, verzorging en opvoeding van je kind. Bel of mail hiervoor het Jong JGZ Contactcentrum. Als het nodig is brengen ze je in contact met de juiste professional op het consultatiebureau. 

Ik vind het niet nodig om steeds naar het consultatiebureau te komen. Is het mogelijk om alleen de vaccinaties ontvangen?

Ja, dat is mogelijk. Bespreek dit met de jeugdarts op het consultatiebureau of neem contact op met het Jong JGZ Contactcentrum.

4 tot 12 jaar

Wat doen jullie tijdens de contactmomenten op de basisschool?

Lees alles over ons aanbod voor basisschoolkinderen op de pagina Aanbod 4 tot 12 jaar

Hoe kom ik in contact met de jeugdgezondheidszorg op school?

Aan elke school waar wij werken is een vast JGZ-team verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een assistente. Naast het aanbieden van gezondheidsonderzoeken en vaccinaties denken zij graag met jou en je kind mee over onder andere voeding, roken, de thuissituatie, pesten, mediagebruik, seksualiteit, enz. 

Contact met het JGZ-team op de school van jouw kind
Heb je een vraag voor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die werkt op de school van jouw kind? Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. De medewerkers van het Contactcentrum brengen je in contact met de juiste professional. 

12 tot 18 jaar

Wat doen jullie tijdens de contactmomenten op de middelbare school/MBO?

Lees alles over ons aanbod voor 12-18 jarigen op de pagina Aanbod 12 tot 18 jaar

Hoe kom ik in contact met de jeugdgezondheidszorg op school?

Aan elke school waar wij werken is een vast JGZ-team verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een assistente. Naast het aanbieden van gezondheidsonderzoeken en vaccinaties denken zij graag met jou en je kind mee over onder andere voeding, roken, de thuissituatie, pesten, mediagebruik, seksualiteit, enz. 

Contact met het JGZ-team op de school van jouw kind
Heb je een vraag voor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die werkt op de school van jouw kind? Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. De medewerkers van het Contactcentrum brengen je in contact met de juiste professional. 

Zwangerschap en geboorte

Ik heb vragen over de 22 wekenprik.

Lees alles over de 22 wekenprik op de website van het RIVM: www.22wekenprik.nl.

Lees hier meer over het halen van de 22 wekenprik bij Jong JGZ. 

Hoe kan ik een afspraak maken voor het halen van de 22 wekenprik?
Hoe kan ik een geboortemelding doen?

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw baby! Via het formulier geboortemelding meld je hem/haar aan voor de hielprik en gehoortest én het consultatiebureau bij jou in de buurt. Je baby moet wel geboren zijn in ons werkgebied. Met jouw toestemming kan ook de kraamverzorgende deze aanmelding doen. 

Ik wil meer weten over de hielprik en gehoortest.

Meer informatie lees je op de pagina Hielprik en gehoortest

Ik wil meer weten over borstvoeding geven. Kan ik bij jullie terecht?

Ja, dat kan zeker! Regelmatig geven we live webinars over borstvoeding voor aanstaande ouders. Meer info & aanmelden.

22 wekenprik

Hoe kan ik een afspraak maken voor het halen van de 22 wekenprik?
Hoe gaat de afspraak op het consultatiebureau?

Vooraf aanmelden voor de 22 wekenprik
Je meld je aan voor de 22 wekenprik via www.jongjgz.nl/22wekenprik. Op deze pagina geef je jouw persoonsgegevens aan ons door via het online aanmeldformulier. Nadat we je aanmelding hebben ontvangen, bellen we je voor het maken van een afspraak. Wil je 5 minuten vóór de begintijd van de afspraak aanwezig zijn op het consultatiebureau?

Tijdens de afspraak
Op het consultatiebureau vul je eerst jouw medische gegevens in op een intakeformulier. Tijdens de afspraak controleert de jeugdarts of jeugdverpleegkundige jouw identiteitsbewijs. Daarna neemt ze het intakeformulier met je door. Ook geeft zij je informatie over de 22 wekenprik en alle vaccinaties voor je kind uit het Rijksvaccinatieprogramma. Tot slot wordt de vaccinatie gegeven in je bovenarm, terwijl je op een stoel zit. Hierna mag je weer naar huis. Afhankelijk van de drukte op het spreekuur moet je misschien even wachten tot je aan de beurt bent.

Ik heb vragen over de 22 wekenprik. Over bijvoorbeeld de werking, bijwerkingen, effectiviteit of veiligheid .

Lees alles over de 22 wekenprik op de website van het RIVM: www.22wekenprik.nl.

Welke bijwerkingen kan ik krijgen?

Zoals bij alle vaccinaties kan je bijwerkingen krijgen. Meestal zijn deze mild, bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn en reacties op de plek waar is geprikt (roodheid, zwelling of pijn). Soms krijg je verhoging, koorts, ’je niet lekker voelen’, spierpijn of hoofdpijn. Zeer zeldzame reacties, zoals een ernstige allergische reactie, zijn niet uit te sluiten.

Meer informatie over (vermoede) bijwerkingen
Op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb lees je meer informatie, zoals een overzicht van meldingen van vermoede bijwerkingen. Het gaat bij deze meldingen dus om het vermoeden bij de melder dat het een mogelijke bijwerking is. Het is niet zeker dat het ook door het vaccin komt. Het kan ook gaan om een gebeurtenis die om een andere reden plaatsvindt en die toevallig samenvalt met de vaccinatie. Een uitgebreide beschrijving van mogelijke bijwerkingen is te vinden in de bijsluiter van het vaccin.

Heb je last van een bijwerking na het krijgen van de 22 wekenprik?
Bel bij acute klachten je huisarts. Vaak gaat het om milde bijwerkingen. Je kunt deze bijwerkingen melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Als je wilt kan dit in overleg met een van onze professonals. 

(Groeps)vaccinaties

ALGEMEEN: Is mijn kind net na vaccinatie extra vatbaar voor het coronavirus?

Nee, de weerstand is na vaccinatie niet verminderd. De kans op corona is dus niet groter.

ALGEMEEN: Waar vind ik meer informatie over de ziekten waartegen wordt gevaccineerd?

Ga voor meer informatie over vaccinaties naar www.rijksvaccinatieprogramma.nl

ALGEMEEN: Ik twijfel over het vaccineren van mijn kind. Waar kan ik meer informatie vinden?

Wij vinden het belangrijk dat zwangeren en kinderen worden gevaccineerd. Maar het is niet verplicht. Heb je twijfels? We gaan er graag met je over in gesprek. Zo kun je zelf de keuze maken die bij jou past. Stel je vraag aan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of het JGZ-team op school. Of bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum

Meer informatie

ALGEMEEN: Kan ik mijn kind bij de huisarts laten vaccineren?

Overleg dit met je huisarts. Het kan namelijk per huisarts verschillen. Houd er wel rekening mee dat je het vaccin en misschien ook het consult zelf moet betalen.

ALGEMEEN: Waar worden de vaccinaties gegeven?
 • Baby’s krijgen de vaccinaties in hun bovenbenen.
 • Vanaf 4 jaar krijgen kinderen de vaccinaties in hun bovenarm.
 • Is er een reden om de vaccinatie niet op de standaard plaats te geven? In overleg met jou bekijken we waar de vaccinatie wel wordt gegeven. 

Kledingadvies groepsvaccinaties (4-18 jarigen)
Zorg dat je kind een shirt met korte mouwen draagt (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en staan jullie ook snel weer buiten. Lange mouwen opstropen is vaak niet voldoende om de prik te kunnen geven.

ALGEMEEN: Wanneer krijgt mijn kind een vaccinatie?

Op de website van het RIVM lees je wanneer tegen welke ziektes wordt gevaccineerd. Natuurlijk kan ook de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of op school dit voor je nakijken. Of bel of mail ons Contactcentrum.

In het ouderportaal zie je of bij de komende afspraak een vaccinatie hoort (voor kinderen tot 12 jaar)

ALGEMEEN: Mijn kind heeft last van de vaccinatie(s). Wat kan ik doen?

Wat vervelend dat je kind last heeft van de vaccinatie(s). KIjk voor tips wat je kunt doen op:

ALGEMEEN: Mijn kind is ziek / heeft koorts. Kan de vaccinatie nu wel doorgaan?

Als je kind koorts heeft, kan een vaccinatie beter uitgesteld worden. Bij een temperatuur van 38,5 °C of hoger stellen we de vaccinatie uit. Je kunt de afspraak dan verzetten

Kijk voor meer informatie op www.rijksvaccinatieprogramma.nl/5-contra-indicaties.

ALGEMEEN: Ik heb een andere vraag over vaccinaties.

Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons! Meld in je mail ook je woonplaats.

contact@jongjgz.nl         (voor kinderen 0-4 jaar)
vaccinaties@jongjgz.nl   (voor kinderen/jongeren 5-18 jaar)

Wij proberen je mail binnen 2 werkdagen te beantwoorden. Wil je liever teruggebeld worden? Geef dan het telefoonnummer door waarop je overdag goed bereikbaar bent.

GROEPSVACCINATIES: Gaan de groepsvaccinaties ondanks corona door?

Lees het laatste nieuws over de komende groepsvaccinaties en de coronamaatregelen op dat moment op www.jongjgz.nl/vaccinaties

GROEPSVACCINATIES: Wat zijn de coronamaatregelen bij de groepsvaccinaties?

Lees het laatste nieuws over de komende groepsvaccinaties en de coronamaatregelen op dat moment op www.jongjgz.nl/vaccinaties

GROEPSVACCINATIES: De tijd of dag voor de groepsvaccinatie komt me niet uit. Kan ik op een ander moment komen?

Kom op de datum en tijd uit de RIVM-uitnodiging!
Zo ben je snel aan de beurt én ontstaan er geen onnodige wachtrijen. We vaccineren overdag, mogelijk onder schooltijd. In de RIVM-uitnodiging lees je waar en wanneer je kind wordt verwacht. Komt de datum of tijd je écht niet uit? Dan is het mogelijk om op een andere datum, tijd of locatie te komen. Op www.jongjgz.nl/vaccinaties staan vaccinatieschema's. Hierin kun je zien waar en wanneer wij vaccineren. 

GROEPSVACCINATIES: Wat neem ik mee als ik de vaccinatie ga halen?

DTP/BMR

 • De oproepkaarten uit de RIVM-uitnodiging

 • Het vaccinatiebewijs van je kind (Dit bewijs wordt meestal bewaard bij het groene groeiboekje van het consultatiebureau.) 

HPV/meningokokken

 • De oproepkaart en het vaccinatiebewijs uit de RIVM-uitnodiging 

 • Een geldig identiteitsbewijs als je 14 jaar of ouder bent (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) 

GROEPSVACCINATIES: Ik heb twee schoolgaande kinderen die op verschillende tijden zijn uitgenodigd. Mag ik ook met beide kinderen op 1 tijd komen?

Ja, je mag met meerdere kinderen op dezelfde tijd komen. 

GROEPSVACCINATIES: Mijn kind is heel erg bang voor prikken. Wat kan ik doen?

Geef dit bij binnenkomst aan ons door. Wij zorgen dan voor een rustige plek.

GROEPSVACCINATIES: Ik wil een vaccinatie laten geven die ik eerder geweigerd heb. Kan dit nog?

Ja dat kan. Tot 18 jaar kan je kind meedoen met het Rijksvaccinatieprogramma. Mail naar vaccinaties@jongjgz.nl voor het maken van een afspraak. Meestal kan de vaccinatie ingehaald worden tijdens een groepsvaccinatie in maart of september.

Inhalen HPV vaccinatie
Gaat het om het inhalen van een HPV vaccinatie? Als je dochter start voor haar 15e verjaardag krijgt ze twee prikken. Start ze na haar 15e verjaardag, dan krijgt ze 3 prikken.

GROEPSVACCINATIES: Mijn kind zit op school in een ander gebied. Wat kan ik doen?

Neem contact op met de jeugdgezondheidszorgorganisatie in die regio om te vragen of je kind daar zijn/haar vaccinatie(s) kan krijgen.

GROEPSVACCINATIES: Mijn kind is 9 en heeft nog geen uitnodiging gehad voor vaccinaties, maar klasgenoten wel. Hoe kan dit?

Dit kan kloppen. Kinderen worden uitgenodigd in het jaar dat ze 9 worden én op postcode. De ene postcode is in maart aan de beurt en de andere in september. Hierdoor kan het dus voorkomen dat een jonger kind eerder uitgenodigd wordt.

Ouderportaal

Wat is het ouderportaal?

Jong JGZ werkt met Mijn Kind in Beeld, het digitale ouderportaal van de jeugdgezondheidszorg. Hierin krijg je toegang tot het Digitaal Dossier JGZ van jouw kind. Het ouderportaal helpt je om makkelijk en veilig de gezondheid van jouw kind te volgen. 

Lees meer over het ouderportaal

Wat kun je in het ouderportaal?
 • Jouw persoonlijke gegevens beheren (adres, telefoonnummer, e-mail, kinderdagverblijf, school, huisarts, enz.)
 • Afspraken maken of verzetten voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. Valt je kind buiten deze leeftijd? Bel of mail dan het Jong JGZ Contactcentrum
 • Een overzicht van je afspraken met de JGZ bekijken. Ook kun je de inhoud van de volgende afspraak zien. 
 • De ontwikkeling van je kind bekijken in het Van Wiechenschema
 • De groeicurve van jouw kind bekijken
 • Doorgeven lengte en gewicht van je kind, nadat je zelf hebt gewogen en gemeten.
 • Invullen vragenlijsten over de gezondheid en ontwikkeling van jouw kind. 
 • Het Digitaal Dossier JGZ van je kind opvragen
 • Betrouwbare opvoedinformatie lezen
 • Een herinnering voor de volgende afspraak instellen (alleen mogelijk in ouderportaal Breda)
 • Opzoeken welke vaccinaties jouw kind heeft gehad (alleen mogelijk in ouderportaal Breda)
Is het ouderportaal veilig?

Natuurlijk gaan we voorzichtig met de gegevens van jou en je kind(eren) om. Je kunt deze alleen inzien via DigiD. Bezoek voor meer informatie over de veiligheid van je gegevens de website van DigiD of bekijk ons privacyreglement.

Waar vind ik het ouderportaal?
Hoe kan ik inloggen op het ouderportaal?
 • Het ouderportaal is een beveiligde website waarop je inlogt met DigiD. Heb je dit nog niet? Vraag deze dan aan via www.digid.nl
 • Is je kind jonger dan 12 jaar? Log in met je eigen DigiD. 
 • Is je kind 12 jaar of ouder? Jouw kind kan inloggen met eigen DigiD. Vanaf deze leeftijd verandert het recht op inzage voor jou als ouder. Lees meer over recht op inzage ouderportaal vanaf 12 jaar. 
 • Let op: alleen ouders/verzorgers met ouderlijk gezag krijgen toegang tot het ouderportaal.

Inloggen ouderportaal BREDA

Inloggen ouderportaal ZUID-HOLLAND ZUID

Digitaal Dossier JGZ

Wat is het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg?

Voor elk kind leggen we een digitaal medisch dossier aan. Dat is verplicht volgens de Nederlandse wet WPG. In dit dossier bewaren we gegevens over de groei en ontwikkeling van je kind, vaccinaties en informatie over het gezin. Zo kunnen we de ontwikkeling van je kind goed volgen en dat helpt ons bij de zorg voor jouw kind. Lees meer over het Digitaal Dossier JGZ.

Wie kunnen er allemaal in het Digitaal Dossier JGZ van mijn kind?

Het dossier is beveiligd en alleen toegankelijk voor (direct) betrokken professionals van Jong JGZ die werken volgens ons privacyreglement. Het dossier is dus niet toegankelijk voor andere zorgverleners en samenwerkingspartners uit ons netwerk zoals huisartsen, ziekenhuizen, fysiotherapeuten, scholen, gemeenten, jeugdzorg, politie of justitie. Ook niet als zij bij de zorg voor je kind betrokken zijn.

Kan ik als ouder het Digitaal Dossier JGZ van mijn kind inzien?

Als ouder / verzorger (met ouderlijk gezag) heb je het recht om te weten welke informatie is opgenomen in het digitale dossier. Dit geldt ook voor jouw kind. Bij afspraken met de JGZ kun je altijd meekijken of vragen wat de arts of verpleegkundige in het dossier noteert. Vraag gerust om uitleg als je iets niet begrijpt. Wil je het dossier uitgebreider bekijken? Vraag het dossier op via het ouderportaal. Als gegevens niet kloppen, dan mag je dat laten corrigeren of verwijderen. 

 • Kinderen tot 12 jaar:  als ouder heb je recht op inzage in het dossier van jouw kind. Ook mag je vragen om een wijziging of verwijdering van gegevens in het dossier.
 • Kinderen tussen 12 en 16 jaar: tussen de twaalf en zestien jaar mogen kinderen zelf hun dossier inzien. Ook mogen ze vragen om een wijziging of verwijdering van gegevens in het dossier. Jij kunt als ouder ook het dossier inzien als jouw kind hiervoor toestemming geeft. 
 • Jongeren vanaf 16 jaar: vanaf deze leeftijd beslist een jongere zelf over het inzien van zijn/haar dossier. De jongere kan zelf een verzoek doen en heeft daarvoor geen toestemming nodig van de ouder(s).Ook mogen ze vragen om een wijziging of verwijdering van gegevens in het dossier. Als ouder krijg je alleen informatie over jouw kind als hij/zij daar toestemming voor geeft.
Kan het dossier van mijn kind worden overgedragen aan een andere JGZ-organisatie?

Dat is mogelijk. Bel of mail hiervoor het Jong JGZ Contactcentrum. Het kan ook voorkomen dat we een verzoek tot overdracht krijgen van de JGZ-organisatie die de zorg voor jouw kind overneemt.

De overdracht van een dossier duurt een aantal werkdagen. We vinden privacy heel belangrijk en willen altijd voorkomen dat gegevens onterecht worden opgevraagd of overgedragen. Onze medewerkers controleren eerst of er toestemming is voor overdracht. Als er geen toestemming is, wordt deze toch nog gevraagd via brief of telefoon. Pas op het moment dat er toestemming is, wordt het dossier overgedragen aan de nieuwe JGZ-organisatie.

Waarom moet ik toestemming geven om gegevens uit het dossier te delen?

Je hoeft alleen toestemming te geven als er gegevens gedeeld worden met zorgverleners buiten Jong JGZ. We vinden privacy heel belangrijk en volgen de regelgeving volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO), de Wet Publieke Gezondheidszorg (WPG) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Wie zegt dat je van Jong JGZ bent als ik gebeld wordt voor toestemming van overdracht van het dossier van mijn kind?

Buiten Jong JGZ heeft niemand toegang tot dossier van je kind. Personen van buiten onze organisatie zullen je deze vraag dus niet stellen. Vertrouw je het toch niet? Neem contact op met de locatie waar je altijd met jouw kind komt of het Jong JGZ Contactcentrum.

Waarom wordt mijn kind om toestemming voor overdracht gevraagd?

Kinderen tot 12 jaar
Wanneer je kind jonger is dan 12 jaar vragen wij alleen toestemming aan jou als ouder. 

Kinderen tussen 12 en 16 jaar
Kinderen tussen de 12 en 16 jaar beslissen samen met de ouder(s) over overdracht. Hebben jij of je kind twijfels? Dan is het goed om samen in gesprek te gaan over de mogelijke gevolgen van wel of geen toestemming geven. Je kind heeft hierin de laatste stem.

Jongeren vanaf 16 jaar
Vanaf deze leeftijd beslist een jongere zelf over het geven van toestemming om het dossier over te dragen. 

Mijn kind gaat naar het speciaal onderwijs en krijgt zorg van meerdere hulpverleners. Hoe zit het dan met het vragen van toestemming?

Alle zorgverleners hebben een eigen dossier en moeten dus afzonderlijk toestemming vragen. Jong JGZ vraagt alleen toestemming voor het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg.

Opvoeden en opgroeien

Ik heb een vraag over opvoeden en opgroeien. Waar kan ik terecht?

Ook buiten de afspraken op het consultatiebureau of op school staan we voor je klaar! Je kunt altijd bij ons terecht voor vragen en advies. Over bijvoorbeeld het gedrag, de gezondheid of ontwikkeling van je kind. Of bij onzekerheden over het ouderschap, de opvoeding of verzorging. Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. Zij brengen je in contact met de juiste professional. 

Opgroei-info
Op onze pagina Opgroei-info ​​​vind je heel veel informatie over de verschillende fases van opgroeien en ouderschap. Hiervoor werken we samen met Opvoeden.nl, dé website voor betrouwbare opvoedinformatie. 

Contact met Jong JGZ

Ik heb een (acute) vraag. Waar en bij wie kan ik terecht?
 • Neem bij acute (medische) vragen contact op met je eigen huisarts of de huisartsenpost in jouw regio.
 • Lees hier hoe je een afspraak kun maken of verzetten
 • Heb je een inhoudelijke vraag voor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Mail je vraag naar contact@jongjgz.nl. De juiste professional zal je vraag beantwoorden. 
 • Woon je in Breda en heb je een kind van 0-5 jaar? Stel je vraag snel en eenvoudig aan een jeugdverpleegkundige via de Ouderchat.
 • Ben je tussen de 12-18 jaar?  Stel je vraag makkelijk en anoniem via JouwGGD. Hun chat is elke dag geopend.
Zijn de afspraken bij de jeugdgezondheidszorg verplicht?

Nee, onze afspraken zijn niet verplicht. We maken het graag samen met jou mogelijk om je kind gezond en gelukkig te laten opgroeien. Maar je kiest zelf of je van ons aanbod gebruik wilt maken.

Ik wil geen gebruikmaken jullie aanbod. Hoe kan ik dat laten weten?

Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum

Op het moment dat je kind 12 jaar wordt, veranderen zijn/haar rechten. We sturen dan opnieuw een uitnodiging.

Wanneer kom ik met mijn kind bij jullie?

Wanneer wij elkaar zien lees je op deze pagina's:

Contactmomenten 0-4 jaar

Gezondheidsonderzoeken op de basisschool

Gezondheidsonderzoeken op de middelbare school

Maar ieder kind en ieder gezin is anders. Daarom overleggen we samen met jou wanneer we elkaar zien. Natuurlijk kun je ook zelf een extra afspraak maken. 

Mijn kind gaat naar de basisschool/middelbare school. Hoe bereik ik jullie voor vragen?

Aan elke school waar wij werken is een vast JGZ-team verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een assistente. Naast het aanbieden van gezondheidsonderzoeken en vaccinaties denken zij graag met jou en je kind mee over onder andere voeding, roken, de thuissituatie, pesten, mediagebruik, seksualiteit, enz. 

Contact met het JGZ-team op de school van jouw kind
Heb je een vraag voor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die werkt op de school van jouw kind? Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. De medewerkers van het Contactcentrum brengen je in contact met de juiste professional. 

Hebben jullie contact over mijn kind met bijvoorbeeld school, voorschool, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, huisarts of kinderarts?

Jong JGZ werkt goed samen met diverse organisaties en zorgverleners die zich richten op kinderen en jongeren. Soms is er reden om met elkaar in overleg te gaan over een kind. Dit doen we alleen in overleg met de ouder(s) / verzorger(s). Veiligheid en gezondheid van het kind staat hierbij altijd voorop.

Hoe kan ik een compliment of klacht doorgeven?

Onze medewerkers doen hun best om je zo goed mogelijk te helpen en met je mee te denken. Heb je een compliment, tip of klacht voor ons? In alle gevallen horen we dat graag! Hiermee help je ons onze dienstverlening te verbeteren. Geef hier een compliment, tip of klacht aan ons door.  

Waar kan ik terecht met vragen over privacy / verwerking persoonsgegevens?

Jong JGZ is de handelsnaam van de afdeling jeugdgezondheidszorg van Careyn. Voor een goede zorgverlening is het nodig om enkele persoonlijke gegevens vast te leggen. Welke gegevens mogen worden vastgelegd en hoe daarmee wordt omgegaan, lees je in het Careyn privacyreglement. Voor al je vragen over de verwerking van je persoonsgegevens kun je mailen naar de Privacy Officer of Functionaris gegevensbescherming van Careyn. 

Anders

Ik ga verhuizen. Moet ik dit doorgeven?

Jong JGZ biedt jeugdgezondheidszorg in de regio's Zuid-Holland Zuid en Breda.

 • Verhuis je vanuit Zuid-Holland Zuid naar Breda of andersom? Geef dit door via het Jong JGZ Contactcentrum.
 • Verhuis je binnen Zuid-Holland Zuid? Dan hoef je niets door te geven.
 • Ga je verhuizen naar een woonplaats buiten ons werkgebied? Dan dragen we het digitale dossier van jouw kind over aan de JGZ-organisatie die de zorg van ons overneemt. Hiervoor vragen we altijd eerst toestemming aan jou of je kind.  
Ik ga verhuizen naar een andere gemeente, waar een andere organisatie de jeugdgezondheidszorg verzorgt. Hoe krijgen zij het digitale dossier van mijn kind?

Met jouw toestemming kunnen we het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ) van je kind overdragen naar de andere jeugdgezondheidszorgorganisatie. Neem hiervoor contact op met het Jong JGZ Contactcentrum.

Ik ben verhuisd naar een gemeente waar jullie jeugdgezondheidszorg bieden. Krijgen jullie het digitale dossier van mijn kind vanzelf door?

Nee, daarvoor hebben we eerst jouw toestemming nodig. Neem hiervoor contact op met het Jong JGZ Contactcentrum.

Waar kan ik terecht met vragen over privacy / verwerking persoonsgegevens?

Jong JGZ is de handelsnaam van de afdeling jeugdgezondheidszorg van Careyn. Voor een goede zorgverlening is het nodig om enkele persoonlijke gegevens vast te leggen. Welke gegevens mogen worden vastgelegd en hoe daarmee wordt omgegaan, lees je in het Careyn privacyreglement. Voor al je vragen over de verwerking van je persoonsgegevens kun je mailen naar de Privacy Officer of Functionaris gegevensbescherming van Careyn. 

Heb je het antwoord niet kunnen vinden? Onze medewerkers helpen je graag.

Contact

Folders

Lees meer over ons aanbod op onze folderpagina. Hier vind je ook meer informatie over de verschillende fases van opgroeien. 

Onze folders

pexels-anastasia-shuraeva-4079281.jpg