Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je veelgestelde vragen per onderwerp. Staat jouw vraag er niet bij? Bel of mail dan het Jong JGZ Contactcentrum

pexels-anastasia-shuraeva-4079281.jpg

Tot 4 jaar

Houden jullie inloopspreekuren?

De meeste consultatiebureaus bieden een wekelijks inloopspreekuur. Soms is het inloopspreekuur vrije inloop en soms op afspraak. Dit verschilt per locatie. Een overzicht van alle inloopspreekuren vind je op jongjgz.nl/inloopspreekuur

Ik wil graag overstappen naar een ander consultatiebureau. Kan dat?

Dat kan binnen dezelfde gemeente. Neem hiervoor contact op met het Jong JGZ Contactcentrum.

Wanneer kom ik met mijn kind bij jullie?

Wanneer wij elkaar zien lees je op de pagina Contactmomenten 0-4 jaar

Maar ieder kind en ieder gezin is anders. Daarom overleggen we samen met jou wanneer we elkaar zien. Natuurlijk kun je ook zelf een extra afspraak maken. 

Wat doen jullie tijdens de verschillende contactmomenten?

Tijdens jouw zwangerschap staan we al voor je klaar met bijvoorbeeld de 22 wekenprik en webinars over borstvoeding. We volgen de groei en ontwikkeling van je kind tot de leeftijd van 18 jaar (Zuid-Holland Zuid) of 4 jaar (Breda). Dat doen we bijvoorbeeld via gezondheidsonderzoeken, vaccinaties en advies op maat. Lees hier alles over ons aanbod tot 4 jaar

Ook kun je altijd bij ons terecht met vragen over de gezondheid, ontwikkeling, verzorging en opvoeding van je kind. Bel of mail hiervoor het Jong JGZ Contactcentrum. Als het nodig is brengen ze je in contact met de juiste professional op het consultatiebureau. 

Ik vind het niet nodig om steeds naar het consultatiebureau te komen. Is het mogelijk om alleen de vaccinaties ontvangen?

Ja, dat is mogelijk. Bespreek dit met de jeugdarts op het consultatiebureau of neem contact op met het Jong JGZ Contactcentrum.

4 tot 12 jaar

Wat doen jullie tijdens de contactmomenten op de basisschool?

Lees alles over ons aanbod voor basisschoolkinderen op de pagina Aanbod 4 tot 12 jaar

Hoe kom ik in contact met de jeugdgezondheidszorg op school?

Aan elke school waar wij werken is een vast JGZ-team verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een assistente. Naast het aanbieden van gezondheidsonderzoeken en vaccinaties denken zij graag met jou en je kind mee over onder andere voeding, roken, de thuissituatie, pesten, mediagebruik, seksualiteit, enz. 

Contact met het JGZ-team op de school van jouw kind
Heb je een vraag voor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die werkt op de school van jouw kind? Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. De medewerkers van het Contactcentrum brengen je in contact met de juiste professional. 

12 tot 18 jaar

Wat doen jullie tijdens de contactmomenten op de middelbare school/MBO?

Lees alles over ons aanbod voor 12-18 jarigen op de pagina Aanbod 12 tot 18 jaar

Hoe kom ik in contact met de jeugdgezondheidszorg op school?

Aan elke school waar wij werken is een vast JGZ-team verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een assistente. Naast het aanbieden van gezondheidsonderzoeken en vaccinaties denken zij graag met jou en je kind mee over onder andere voeding, roken, de thuissituatie, pesten, mediagebruik, seksualiteit, enz. 

Contact met het JGZ-team op de school van jouw kind
Heb je een vraag voor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die werkt op de school van jouw kind? Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. De medewerkers van het Contactcentrum brengen je in contact met de juiste professional. 

Zwangerschap en geboorte

Ik heb vragen over de vaccinaties tijdens de zwangerschap
Hoe kan ik een afspraak maken voor het halen van de vaccinaties tijdens de zwangerschap?
Hoe kan ik een geboortemelding doen?

Gefeliciteerd met de geboorte van jouw baby! Via het formulier geboortemelding meld je hem/haar aan voor de hielprik en gehoortest én het consultatiebureau bij jou in de buurt. Je baby moet wel geboren zijn in ons werkgebied. Met jouw toestemming kan ook de kraamverzorgende deze aanmelding doen. 

Ik wil meer weten over de hielprik en gehoortest.

Meer informatie lees je op de pagina Hielprik en gehoortest

Ik wil meer weten over borstvoeding geven. Kan ik bij jullie terecht?

Ja, dat kan zeker! Regelmatig geven we live webinars over borstvoeding voor aanstaande ouders. Meer info & aanmelden.

Woon je in de regio Zuid-Holland Zuid? Dan kun je ook terecht bij bijeenkomsten op locatie (Dordrecht of Gorinchem). 

Prenataal huisbezoek JGZ: Wat zijn redenen om me hiervoor aan te melden?

Als je zorgen of vragen hebt over bijvoorbeeld geldzaken, relaties, wonen, psychische problemen of hoe je straks voor je baby gaat zorgen. 

Prenataal huisbezoek JGZ: dit huisbezoek is vrijwillig. Wat betekent dit precies?

Als zwangere bepaal je zelf of je extra ondersteuning van de JGZ wilt ontvangen. Je kunt mogelijk advies krijgen van bijvoorbeeld je verloskundige om je aan te melden voor een prenataal huisbezoek. Maar de uiteindelijke keuze om dit wel of niet te doen is aan jou.  

Prenataal huisbezoek JGZ: wat is geboortezorg?

Geboortezorg begint op het moment dat je zwanger wilt worden of als je al zwanger bent. Deze zorg loopt door tot en met je kraamperiode. Tijdens je zwangerschap, je bevalling en na de geboorte van je baby zie je vaak verschillende zorgverleners: de verloskundige, de gynaecoloog en de kraamverzorgende. Bij Jong JGZ werken we goed samen met al deze zorgverleners, zodat we jou zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. 

Prenataal huisbezoek JGZ: kan ik mezelf hiervoor aanmelden met hulp van mijn verloskundige of iemand anders?

Ja, dat is zeker mogelijk. 

Prenataal huisbezoek JGZ: wat doen jullie met mijn persoonsgegevens als ik mij heb aangemeld?

Voor een goede zorgverlening is het nodig om enkele persoonlijke gegevens vast te leggen. Welke gegevens dit zijn en hoe we hiermee omgaan lees je in ons privacyreglement.

Prenataal huisbezoek JGZ: waarom moet ik mezelf aanmelden via het ouderportaal?

Het ouderportaal is het digitale portaal van de jeugdgezondheidszorg. In deze beveiligde persoonlijke omgeving meld je jezelf ook aan voor de 22 wekenprik én volg je straks de gezondheid van je baby. 

Het ouderportaal is een beveiligde website waarop je inlogt met DigiD. Heb je dit nog niet? Vraag deze dan aan via www.digid.nl.

Vaccinaties tijdens de zwangerschap

Hoe kan ik een afspraak maken voor het halen van de vaccinaties tijdens de zwangerschap?
Hoe gaat de afspraak op het consultatiebureau?

Vooraf aanmelden voor de vaccinaties tijdens de zwangerschap
Je meld je aan voor de griepvaccinatie en/of de kinkhoestvaccinatie via www.jongjgz.nl/vaccinatiestijdensdezwangerschap. Op deze pagina geef je jouw persoonsgegevens aan ons door via het online aanmeldformulier. Nadat we je aanmelding hebben ontvangen, bellen we je voor het maken van een afspraak. Wil je 5 minuten vóór de begintijd van de afspraak aanwezig zijn op het consultatiebureau?

Tijdens de afspraak
Op het consultatiebureau vul je eerst jouw medische gegevens in op een intakeformulier. Tijdens de afspraak controleert de jeugdarts of jeugdverpleegkundige jouw identiteitsbewijs. Daarna neemt ze het intakeformulier met je door. Ook geeft zij je informatie over de griepvaccinatie en/of de kinkhoestvaccinatie en alle vaccinaties voor je kind uit het Rijksvaccinatieprogramma. Tot slot wordt de vaccinatie gegeven in je bovenarm, terwijl je op een stoel zit. Hierna mag je weer naar huis. Afhankelijk van de drukte op het spreekuur moet je misschien even wachten tot je aan de beurt bent.

Ik heb vragen over de vaccinaties tijdens de zwangerschap. Over bijvoorbeeld de werking, bijwerkingen, effectiviteit of veiligheid .

Lees alles over de vaccinaties tijdens de zwangerschap op de website van het RIVM: www.22wekenprik.nl.

Welke bijwerkingen kan ik krijgen?

Zoals bij alle vaccinaties kan je bijwerkingen krijgen. Meestal zijn deze mild, bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn en reacties op de plek waar is geprikt (roodheid, zwelling of pijn). Soms krijg je verhoging, koorts, ’je niet lekker voelen’, spierpijn of hoofdpijn. Zeer zeldzame reacties, zoals een ernstige allergische reactie, zijn niet uit te sluiten.

Meer informatie over (vermoede) bijwerkingen
Op de website van het Bijwerkingencentrum Lareb lees je meer informatie, zoals een overzicht van meldingen van vermoede bijwerkingen. Het gaat bij deze meldingen dus om het vermoeden bij de melder dat het een mogelijke bijwerking is. Het is niet zeker dat het ook door het vaccin komt. Het kan ook gaan om een gebeurtenis die om een andere reden plaatsvindt en die toevallig samenvalt met de vaccinatie. Een uitgebreide beschrijving van mogelijke bijwerkingen is te vinden in de bijsluiter van het vaccin.

Heb je last van een bijwerking na het krijgen van een vaccinatie?
Bel bij acute klachten je huisarts. Vaak gaat het om milde bijwerkingen. Je kunt deze bijwerkingen melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Als je wilt kan dit in overleg met een van onze professionals. 

(Groeps)vaccinaties

ALGEMEEN: Waarom vragen jullie om toestemming om de vaccinatiegegevens van mijn kind te delen met het RIVM?

Met jouw toestemming delen we de vaccinatiegegevens van je kind graag met het RIVM. Waarom het belangrijk is dat het RIVM op de hoogte is en welke gegevens we doorgeven lees je op www.jongjgz.nl/jouw-toestemming

ALGEMEEN: Is mijn kind net na vaccinatie extra vatbaar voor corona?

Nee, de weerstand is na vaccinatie niet verminderd. De kans op corona is dus niet groter.

ALGEMEEN: Waar vind ik meer informatie over de ziekten waartegen wordt gevaccineerd?

Ga voor meer informatie over vaccinaties naar www.rijksvaccinatieprogramma.nl

ALGEMEEN: Ik twijfel over het vaccineren van mijn kind. Waar kan ik meer informatie vinden?

Wij vinden het belangrijk dat zwangeren en kinderen worden gevaccineerd. Maar het is niet verplicht. Heb je twijfels? We gaan er graag met je over in gesprek. Zo kun je zelf de keuze maken die bij jou past. Stel je vraag aan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of het JGZ-team op school. Of bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum

Meer informatie

ALGEMEEN: Kan ik mijn kind bij de huisarts laten vaccineren?

Overleg dit met je huisarts. Het kan namelijk per huisarts verschillen. Houd er wel rekening mee dat je het vaccin en misschien ook het consult zelf moet betalen.

ALGEMEEN: Waar worden de vaccinaties gegeven?
 • Baby’s krijgen de vaccinaties in hun bovenbenen.
 • Vanaf 4 jaar krijgen kinderen de vaccinaties in hun bovenarm.
 • Is er een reden om de vaccinatie niet op de standaard plaats te geven? In overleg met jou bekijken we waar de vaccinatie wel wordt gegeven. 

Kledingadvies groepsvaccinaties (4-18 jarigen)
Zorg dat je kind een shirt met korte mouwen draagt (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en staan jullie ook snel weer buiten. Lange mouwen opstropen is vaak niet voldoende om de prik te kunnen geven.

ALGEMEEN: Wanneer krijgt mijn kind een vaccinatie?

Op de website van het RIVM lees je wanneer tegen welke ziektes wordt gevaccineerd. Natuurlijk kan ook de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of op school dit voor je nakijken. Of bel of mail ons Contactcentrum.

In het ouderportaal zie je of bij de komende afspraak een vaccinatie hoort (voor kinderen tot 12 jaar)

ALGEMEEN: Mijn kind heeft last van de vaccinatie(s). Wat kan ik doen?

Wat vervelend dat je kind last heeft van de vaccinatie(s). KIjk voor tips wat je kunt doen op:

ALGEMEEN: Mijn kind is ziek / heeft koorts. Kan de vaccinatie nu wel doorgaan?

Als je kind koorts heeft, kan een vaccinatie beter uitgesteld worden. Bij een temperatuur van 38,5 °C of hoger stellen we de vaccinatie uit. Je kunt de afspraak dan verzetten

Kijk voor meer informatie op www.rijksvaccinatieprogramma.nl/5-contra-indicaties.

ALGEMEEN: Ik heb een andere vraag over vaccinaties.

Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons! Meld in je mail ook je woonplaats.

contact@jongjgz.nl         (voor kinderen 0-4 jaar)
vaccinaties@jongjgz.nl   (voor kinderen/jongeren 5-18 jaar)

Wij proberen je mail binnen 2 werkdagen te beantwoorden. Wil je liever teruggebeld worden? Geef dan het telefoonnummer door waarop je overdag goed bereikbaar bent.

GROEPSVACCINATIES: Waarom ontvang ik een herinnering voor de eerste HPV vaccinatie, terwijl mijn kind die al gekregen heeft?

Dit komt omdat je geen toestemming hebt gegeven voor het delen van de vaccinatiegegevens van je kind met het RIVM (informed consent). Hierdoor weet het RIVM niet dat je kind de vaccinatie al heeft gekregen.

Geef je deze toestemming alsnog, dan wordt het met terugwerkende kracht geregistreerd. Toestemming voor het delen van vaccinatiegegevens met het RIVM kun je doorgeven via het ouderportaal of bij je volgende afspraak met Jong JGZ. Lees hier meer over de registratie van vaccinatiegegevens en jouw toestemming: www.jongjgz.nl/jouw-toestemming.

Je kind heeft nog wel een 2e HPV vaccinatie nodig. Met de oproepkaart uit de uitnodiging kun je dus gewoon naar de afspraak komen.  

GROEPSVACCINATIES: Wat zijn de bezoekregels bij groepsvaccinaties?

Bezoek je binnenkort een groepsvaccinatie? Jullie zijn van harte welkom! Wel vragen we je om rekening te houden met onze bezoekregels. Bijvoorbeeld als het gaat om het voorkomen van de verspreiding luchtweginfecties. Zo blijven onze locaties een prettige en gezonde omgeving voor iedereen. Ga naar www.jongjgz.nl/bezoekregels.

GROEPSVACCINATIES: De tijd of dag voor de groepsvaccinatie komt me niet uit. Kan ik op een ander moment komen?

Kom op de datum en tijd uit de RIVM-uitnodiging!
Zo ben je snel aan de beurt én ontstaan er geen onnodige wachtrijen. We vaccineren overdag, mogelijk onder schooltijd. In de RIVM-uitnodiging lees je waar en wanneer je kind wordt verwacht. Komt de datum of tijd je écht niet uit? Dan is het mogelijk om zonder nieuwe afspraak op een andere datum, tijd of locatie te komen. Op www.jongjgz.nl/vaccinaties staan vaccinatieschema's. Hierin kun je zien waar en wanneer wij vaccineren. 

GROEPSVACCINATIES: Wat neem ik mee als ik de vaccinatie ga halen?

DTP/BMR

 • De oproepkaarten uit de RIVM-uitnodiging

 • Het vaccinatiebewijs van je kind (Dit bewijs wordt meestal bewaard bij het groene groeiboekje van het consultatiebureau.) 

HPV/meningokokken

 • De oproepkaart en het vaccinatiebewijs uit de RIVM-uitnodiging 

 • Een geldig identiteitsbewijs als je 14 jaar of ouder bent (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) 

GROEPSVACCINATIES: Ik heb twee schoolgaande kinderen die op verschillende tijden zijn uitgenodigd. Mag ik ook met beide kinderen op 1 tijd komen?

Ja, je mag met meerdere kinderen op dezelfde tijd komen. Let er wel op dat het voor beide kinderen om dezelfde vaccinatie gaat. HPV en DTP/BMR worden namelijk niet altijd op dezelfde dag aangeboden. 

GROEPSVACCINATIES: Mijn kind is heel erg bang voor prikken. Wat kan ik doen?

Geef dit bij binnenkomst aan ons door. Wij zorgen dan voor een rustige plek.

GROEPSVACCINATIES: Ik wil een vaccinatie laten geven die ik eerder geweigerd heb. Kan dit nog?

Ja dat kan. Tot 18 jaar kan je kind meedoen met het Rijksvaccinatieprogramma. Mail naar vaccinaties@jongjgz.nl voor het maken van een afspraak. Meestal kan de vaccinatie ingehaald worden tijdens een groepsvaccinatie in maart of september.

Inhalen HPV vaccinatie
Gaat het om het inhalen van een HPV vaccinatie? Als je dochter start voor haar 15e verjaardag krijgt ze twee prikken. Start ze na haar 15e verjaardag, dan krijgt ze 3 prikken.

GROEPSVACCINATIES: Mijn kind zit op school in een ander gebied. Wat kan ik doen?

Neem contact op met de jeugdgezondheidszorgorganisatie in die regio om te vragen of je kind daar zijn/haar vaccinatie(s) kan krijgen.

GROEPSVACCINATIES: Mijn kind is 9 en heeft nog geen uitnodiging gehad voor vaccinaties, maar klasgenoten wel. Hoe kan dit?

Dit kan kloppen. Kinderen worden uitgenodigd in het jaar dat ze 9 worden én op postcode. De ene postcode is in maart aan de beurt en de andere in september. Hierdoor kan het dus voorkomen dat een jonger kind eerder uitgenodigd wordt.

Ouderportaal

Wat is het ouderportaal?

Jong JGZ werkt met Mijn Kind in Beeld, het digitale ouderportaal van de jeugdgezondheidszorg. Hierin krijg je toegang tot het Digitaal Dossier JGZ van jouw kind. Het ouderportaal helpt je om makkelijk en veilig de gezondheid van jouw kind te volgen. 

Lees meer over het ouderportaal

Wat kun je in het ouderportaal?
 • Jouw persoonlijke gegevens beheren (adres, telefoonnummer, e-mail, kinderdagverblijf, school, huisarts, enz.)
 • Afspraken maken of verzetten voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar. Valt je kind buiten deze leeftijd? Bel of mail dan het Jong JGZ Contactcentrum
 • Een overzicht van je afspraken met de JGZ bekijken. Ook kun je de inhoud van de volgende afspraak zien. 
 • De ontwikkeling van je kind bekijken in het Van Wiechenschema
 • De groeicurve van jouw kind bekijken
 • Doorgeven lengte en gewicht van je kind, nadat je zelf hebt gewogen en gemeten.
 • Invullen vragenlijsten over de gezondheid en ontwikkeling van jouw kind. 
 • Het Digitaal Dossier JGZ van je kind opvragen
 • Betrouwbare opvoedinformatie lezen
 • Jezelf aanmelden voor de 22 wekenprik of het prenataal huisbezoek
Is het ouderportaal veilig?

Natuurlijk gaan we voorzichtig met de gegevens van jou en je kind(eren) om. Je kunt deze alleen inzien via DigiD. Bezoek voor meer informatie over de veiligheid van je gegevens de website van DigiD of bekijk ons privacyreglement.

Waar vind ik het ouderportaal?

Kijk voor meer info en inloggen op onze ouderportaal-pagina

Direct inloggen ouderportaal

Hoe kan ik inloggen op het ouderportaal?
 • Het ouderportaal is een beveiligde website waarop je inlogt met DigiD. Heb je dit nog niet? Vraag deze dan aan via www.digid.nl
 • Is je kind jonger dan 12 jaar? Log in met je eigen DigiD. 
 • Is je kind 12 jaar of ouder? Jouw kind kan inloggen met eigen DigiD. Vanaf deze leeftijd verandert het recht op inzage voor jou als ouder. Lees meer over recht op inzage ouderportaal vanaf 12 jaar. 
 • Let op: alleen ouders/verzorgers met ouderlijk gezag krijgen toegang tot het ouderportaal.

Inloggen ouderportaal

Digitaal Dossier JGZ

Wat is het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg?

Voor elk kind leggen we een digitaal medisch dossier aan. Dat is verplicht volgens de Nederlandse wet WPG. In dit dossier bewaren we gegevens over de groei en ontwikkeling van je kind, vaccinaties en informatie over het gezin. Zo kunnen we de ontwikkeling van je kind goed volgen en dat helpt ons bij de zorg voor jouw kind. Lees meer over het Digitaal Dossier JGZ.

Wie kunnen er allemaal in het Digitaal Dossier JGZ van mijn kind?

Het dossier is beveiligd en alleen toegankelijk voor (direct) betrokken professionals van Jong JGZ die werken volgens ons privacyreglement. Het dossier is dus niet toegankelijk voor andere zorgverleners en samenwerkingspartners uit ons netwerk zoals huisartsen, ziekenhuizen, fysiotherapeuten, scholen, gemeenten, jeugdzorg, politie of justitie. Ook niet als zij bij de zorg voor je kind betrokken zijn.

Kan ik als ouder het Digitaal Dossier JGZ van mijn kind inzien?

Als ouder / verzorger (met ouderlijk gezag) heb je het recht om te weten welke informatie is opgenomen in het digitale dossier. Dit geldt ook voor jouw kind. Bij afspraken met de JGZ kun je altijd meekijken of vragen wat de arts of verpleegkundige in het dossier noteert. Vraag gerust om uitleg als je iets niet begrijpt. Wil je het dossier uitgebreider bekijken? Vraag het dossier op via het ouderportaal. Als gegevens niet kloppen, dan mag je dat laten corrigeren of verwijderen. 

 • Kinderen tot 12 jaar:  als ouder heb je recht op inzage in het dossier van jouw kind. Ook mag je vragen om een wijziging of verwijdering van gegevens in het dossier.
 • Kinderen tussen 12 en 16 jaar: tussen de twaalf en zestien jaar mogen kinderen zelf hun dossier inzien. Ook mogen ze vragen om een wijziging of verwijdering van gegevens in het dossier. Jij kunt als ouder ook het dossier inzien als jouw kind hiervoor toestemming geeft. 
 • Jongeren vanaf 16 jaar: vanaf deze leeftijd beslist een jongere zelf over het inzien van zijn/haar dossier. De jongere kan zelf een verzoek doen en heeft daarvoor geen toestemming nodig van de ouder(s).Ook mogen ze vragen om een wijziging of verwijdering van gegevens in het dossier. Als ouder krijg je alleen informatie over jouw kind als hij/zij daar toestemming voor geeft.
Kan het dossier van mijn kind worden overgedragen aan een andere JGZ-organisatie?

Dat is mogelijk. Bel of mail hiervoor het Jong JGZ Contactcentrum. Het kan ook voorkomen dat we een verzoek tot overdracht krijgen van de JGZ-organisatie die de zorg voor jouw kind overneemt.

De overdracht van een dossier duurt een aantal werkdagen. We vinden privacy heel belangrijk en willen altijd voorkomen dat gegevens onterecht worden opgevraagd of overgedragen. Onze medewerkers controleren eerst of er toestemming is voor overdracht. Als er geen toestemming is, wordt deze toch nog gevraagd via brief of telefoon. Pas op het moment dat er toestemming is, wordt het dossier overgedragen aan de nieuwe JGZ-organisatie.

Waarom moet ik toestemming geven om gegevens uit het dossier te delen?

Je hoeft alleen toestemming te geven als er gegevens gedeeld worden met zorgverleners buiten Jong JGZ. We vinden privacy heel belangrijk en volgen de regelgeving volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO), de Wet Publieke Gezondheidszorg (WPG) en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO).

Wie zegt dat je van Jong JGZ bent als ik gebeld wordt voor toestemming van overdracht van het dossier van mijn kind?

Buiten Jong JGZ heeft niemand toegang tot dossier van je kind. Personen van buiten onze organisatie zullen je deze vraag dus niet stellen. Vertrouw je het toch niet? Neem contact op met de locatie waar je altijd met jouw kind komt of het Jong JGZ Contactcentrum.

Waarom wordt mijn kind om toestemming voor overdracht gevraagd?

Kinderen tot 12 jaar
Wanneer je kind jonger is dan 12 jaar vragen wij alleen toestemming aan jou als ouder. 

Kinderen tussen 12 en 16 jaar
Kinderen tussen de 12 en 16 jaar beslissen samen met de ouder(s) over overdracht. Hebben jij of je kind twijfels? Dan is het goed om samen in gesprek te gaan over de mogelijke gevolgen van wel of geen toestemming geven. Je kind heeft hierin de laatste stem.

Jongeren vanaf 16 jaar
Vanaf deze leeftijd beslist een jongere zelf over het geven van toestemming om het dossier over te dragen. 

Mijn kind gaat naar het speciaal onderwijs en krijgt zorg van meerdere hulpverleners. Hoe zit het dan met het vragen van toestemming?

Alle zorgverleners hebben een eigen dossier en moeten dus afzonderlijk toestemming vragen. Jong JGZ vraagt alleen toestemming voor het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg.

Opvoeden en opgroeien

Ik heb een vraag over opvoeden en opgroeien. Waar kan ik terecht?

Ook buiten de afspraken op het consultatiebureau of op school staan we voor je klaar! Je kunt altijd bij ons terecht voor vragen en advies. Over bijvoorbeeld het gedrag, de gezondheid of ontwikkeling van je kind. Of bij onzekerheden over het ouderschap, de opvoeding of verzorging. Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. Zij brengen je in contact met de juiste professional. 

Opgroei-info
Op onze pagina Opgroei-info ​​​vind je heel veel informatie over de verschillende fases van opgroeien en ouderschap. Hiervoor werken we samen met Opvoeden.nl, dé website voor betrouwbare opvoedinformatie. 

Contact met Jong JGZ

Ik heb een (acute) vraag. Waar en bij wie kan ik terecht?
 • Neem bij acute (medische) vragen contact op met je eigen huisarts of de huisartsenpost in jouw regio.
 • Lees hier hoe je een afspraak kun maken of verzetten
 • Heb je een inhoudelijke vraag voor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Mail je vraag naar contact@jongjgz.nl. De juiste professional zal je vraag beantwoorden. 
 • Woon je in Breda en heb je een kind van 0-5 jaar? Stel je vraag snel en eenvoudig aan een jeugdverpleegkundige via de Ouderchat.
 • Ben je tussen de 12-18 jaar?  Stel je vraag makkelijk en anoniem via JouwGGD. Hun chat is elke dag geopend.
Zijn de afspraken bij de jeugdgezondheidszorg verplicht?

Nee, onze afspraken zijn niet verplicht. We maken het graag samen met jou mogelijk om je kind gezond en gelukkig te laten opgroeien. Maar je kiest zelf of je van ons aanbod gebruik wilt maken.

Ik wil geen gebruikmaken jullie aanbod. Hoe kan ik dat laten weten?

Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum

Op het moment dat je kind 12 jaar wordt, veranderen zijn/haar rechten. We sturen dan opnieuw een uitnodiging.

Wanneer kom ik met mijn kind bij jullie?

Wanneer wij elkaar zien lees je op deze pagina's:

Contactmomenten 0-4 jaar

Gezondheidsonderzoeken op de basisschool

Gezondheidsonderzoeken op de middelbare school

Maar ieder kind en ieder gezin is anders. Daarom overleggen we samen met jou wanneer we elkaar zien. Natuurlijk kun je ook zelf een extra afspraak maken. 

Mijn kind gaat naar de basisschool/middelbare school. Hoe bereik ik jullie voor vragen?

Aan elke school waar wij werken is een vast JGZ-team verbonden. Dit team bestaat uit een jeugdarts, jeugdverpleegkundige en een assistente. Naast het aanbieden van gezondheidsonderzoeken en vaccinaties denken zij graag met jou en je kind mee over onder andere voeding, roken, de thuissituatie, pesten, mediagebruik, seksualiteit, enz. 

Contact met het JGZ-team op de school van jouw kind
Heb je een vraag voor de jeugdarts of jeugdverpleegkundige die werkt op de school van jouw kind? Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. De medewerkers van het Contactcentrum brengen je in contact met de juiste professional. 

Hebben jullie contact over mijn kind met bijvoorbeeld school, voorschool, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, huisarts of kinderarts?

Jong JGZ werkt goed samen met diverse organisaties en zorgverleners die zich richten op kinderen en jongeren. Soms is er reden om met elkaar in overleg te gaan over een kind. Dit doen we alleen in overleg met de ouder(s) / verzorger(s). Veiligheid en gezondheid van het kind staat hierbij altijd voorop.

Hoe kan ik een compliment of klacht doorgeven?

Onze medewerkers doen hun best om je zo goed mogelijk te helpen en met je mee te denken. Heb je een compliment, tip of klacht voor ons? In alle gevallen horen we dat graag! Hiermee help je ons onze dienstverlening te verbeteren. Geef hier een compliment, tip of klacht aan ons door.  

Waar kan ik terecht met vragen over privacy / verwerking persoonsgegevens?

Voor een goede zorgverlening is het nodig om enkele persoonlijke gegevens vast te leggen. Welke gegevens dit zijn en hoe we hiermee omgaan lees je in ons privacyreglement. Voor al je vragen over de verwerking van je persoonsgegevens kun je mailen naar de Privacy Officer of Functionaris gegevensbescherming via info@jongjgz.nl

Bezoekregels

Welke regels gelden er voor een bezoek aan het consultatiebureau, school of groepsvaccinatie?

Heb je binnenkort een afspraak op het consultatiebureau of op school? Of bezoek je een groepsvaccinatie? Jullie zijn van harte welkom! Wel vragen we je om rekening te houden met onze bezoekregels. Bijvoorbeeld als het gaat om het voorkomen van luchtweginfecties. Zo blijven onze locaties een prettige en gezonde omgeving voor iedereen. 

Lees onze bezoekregels op jongjgz.nl/bezoekregels.

Hoe gaat Jong JGZ om met het coronavirus?

Sinds 15 maart 2023 zijn er geen landelijke coronamaatregelen meer. Wel gelden er nog adviezen om de verspreiding van luchtweginfecties zo veel mogelijk te voorkomen. Deze lees je in onze bezoekregels.

www.jongjgz.nl/bezoekregels

Wat doet het consultatiebureau om verspreiding van luchtweginfecties te voorkomen?

Onze medewerkers volgen de hygiënerichtlijn voor de jeugdgezondheidszorg. Natuurlijk blijven medewerkers met klachten die zich echt ziek voelen uit voorzorg thuis.

Mijn kind is vaak verkouden. Mag hij/zij wel gevaccineerd worden?

Met kinderen die verkouden zijn ZONDER andere klachten mag je wel naar het consultatiebureau komen. Je kind kan dus gewoon gevaccineerd worden.

Anders

Ik ga verhuizen. Moet ik dit doorgeven?

Jong JGZ biedt jeugdgezondheidszorg in de regio's Zuid-Holland Zuid en Breda.

 • Verhuis je vanuit Zuid-Holland Zuid naar Breda of andersom? Geef dit door via het Jong JGZ Contactcentrum.
 • Verhuis je binnen Zuid-Holland Zuid? Dan hoef je niets door te geven.
 • Ga je verhuizen naar een woonplaats buiten ons werkgebied? Dan dragen we het digitale dossier van jouw kind over aan de JGZ-organisatie die de zorg van ons overneemt. Hiervoor vragen we altijd eerst toestemming aan jou of je kind.  
Ik ga verhuizen naar een andere gemeente, waar een andere organisatie de jeugdgezondheidszorg verzorgt. Hoe krijgen zij het digitale dossier van mijn kind?

Met jouw toestemming kunnen we het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ) van je kind overdragen naar de andere jeugdgezondheidszorgorganisatie. Neem hiervoor contact op met het Jong JGZ Contactcentrum.

Ik ben verhuisd naar een gemeente waar jullie jeugdgezondheidszorg bieden. Krijgen jullie het digitale dossier van mijn kind vanzelf door?

Nee, daarvoor hebben we eerst jouw toestemming nodig. Neem hiervoor contact op met het Jong JGZ Contactcentrum.

Waar kan ik terecht met vragen over privacy / verwerking persoonsgegevens?

Voor een goede zorgverlening is het nodig om enkele persoonlijke gegevens vast te leggen. Welke gegevens dit zijn en hoe we daarmee omgegaan lees je in ons privacyreglement. Voor al je vragen over de verwerking van je persoonsgegevens kun je mailen naar de Privacy Officer of Functionaris gegevensbescherming via info@jongjgz.nl

Heb je het antwoord niet kunnen vinden? Onze medewerkers helpen je graag.

Contact

Folders

Lees meer over ons aanbod op onze folderpagina. Hier vind je ook meer informatie over de verschillende fases van opgroeien. 

Onze folders

pexels-anastasia-shuraeva-4079281.jpg