Coronavirus en jouw afspraak bij Jong JGZ

De landelijke maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19) hebben ook gevolgen voor onze dienstverlening. We volgen de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid en passen onze werkwijze op het consultatiebureau, op school en bij groepsvaccinaties hierop aan. Zo doen we er alles aan om onze klanten en medewerkers te beschermen. Veranderingen in onze werkwijze maken we bekend op deze pagina (www.jongjgz.nl/coronavirus) en onze Facebook-pagina.

Lees hier de veelgestelde vragen over het coronavirus en onze aangepaste dienstverlening.

Lees hier de regels voor een bezoek aan onze consultatiebureaus. 

Jong JGZ vermindert voorlopig het aantal contactmomenten
Een deel van de contactmomenten gaat gewoon door. Het is bijvoorbeeld zeer belangrijk dat jonge kinderen de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma blijven krijgen en dat we hun groei en ontwikkeling blijven volgen. Andere afspraken doen wij zoveel mogelijk telefonisch. Hieronder lees je over onze aangepaste dienstverlening, de regels bij een bezoek aan het consultatiebureau en waar je terecht kunt met vragen over gezondheid, opvoeding en verzorging. 

Heb je een afspraak bij ons? Houd je aan deze regels:

 • Kom niet naar het consultatiebureau als jij of je kind klachten hebben: koorts, hoesten en/of kortademigheid, keelpijn of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden)
 • Kom niet naar het consultatiebureau als jij, je kind of een ander gezinslid koorts heeft. Blijf thuis met het hele gezin!
 • Met kinderen tot 6 jaar die verkouden zijn ZONDER andere klachten mag je wel naar het consultatiebureau komen.
 • Je kind mag met één begeleider komen. Laat broertjes en zusjes thuis.
 • Heeft jouw kind geen klachten, maar jij wel? Je kind mag met een andere, klachtenvrije, begeleider komen.
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.

Onze aangepaste dienstverlening in coronatijd

0-4 jarigen

 • 22 wekenprik (maternale kinkhoest): deze prik haal je op afspraak. Plan hier je afspraak voor de 22 wekenprik in. 
 • Hielprik en gehoortest: dit onderzoek bij pasgeboren baby’s wordt thuis afgenomen. De gehoortest was eerder even stopgezet. Sinds 4 mei voeren we de gehoortest weer uit.
 • Huisbezoek 10-14 dagen: het huisbezoek kan omgezet worden naar een telefonische intake. Wij nemen hiervoor contact met je op.
 • Afspraak op het consultatiebureau bij 4 weken: de jeugdarts voert een eerste gezondheidsonderzoek uit.
 • Afspraken op het consultatiebureau bij 3 maanden, 5 maanden, 11 maanden, 14 maanden en 4 jaar: dit zijn contactmomenten met een gezondheidsonderzoek én vaccinatie. Deze afspraken gaan door op het consultatiebureau, zoals je van ons gewend bent. 
 • Andere afspraken doen we zo veel mogelijk via de telefoon. Bij contactmomenten zonder vaccinatie kijken we samen of het nodig is om deze (telefonisch) te laten doorgaan. De  jeugdverpleegkundige belt jou of je ontvangt een uitnodiging voor een (telefonische) afspraak via de post.
 • Inloopspreekuren: alle inloopspreekuren en lactatiespreekuren op de consultatiebureaus gaan niet door. Uiteraard blijf je welkom met vragen over gezondheid, opvoeding en verzorging. Wil je op korte termijn een extra afspraak? Of wil je jouw kind een keer extra laten wegen of meten? Maak een afspraak via het Jong JGZ Contactcentrum
 • Ondersteunende zorg op maat: deze zorg vindt zo veel mogelijk telefonisch plaats (Voorzorg, Moeders Informeren Moeders, pedagogen, enz.)

Het is erg belangrijk om naar afspraken met een vaccinatie te komen!
Om de vaccinatiegraad op peil te houden en ernstige infectieziekten zoals mazelen of kinkhoest te voorkomen is het belangrijk om naar afspraken met een vaccinatie te komen. Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over vaccinaties en het coronavirus

4-18 jarigen

 • De groepsvaccinaties meningokokken ACWY die in maart-april in Zuid-Holland Zuid gepland stonden gaan niet door. Vanaf 20 april organiseren we een vaccinatiecampagne voor jongeren die geboren zijn in 2006. Jongeren die geboren zijn in 2001 t/m 2005 ontvangen een nieuwe oproep van het RIVM na de zomervakantie.
 • De groepsvaccinaties DTP/BMR en HPV die op 16 en 17 maart in Dordrecht gepland stonden, gaan niet door en worden ingehaald na de zomervakantie. Je ontvangt hierover een brief van het RIVM. De bescherming tegen deze ziekten komt door dit uitstel niet in gevaar.
 • Afspraken met schoolgaande kinderen: de scholen zijn weer open. Daarom zijn we opnieuw gestart met afspraken voor schoolgaande kinderen. De onderzoeken gebeuren zo veel mogelijk telefonisch / online / per brief. Natuurlijk kun je ook buiten deze momenten contact met ons zoeken voor vragen. Lees hier meer informatie over onze dienstverlening op scholen.

   

Extra aandacht voor hygiëne op onze locaties
Onze medewerkers besteden extra aandacht aan de hygiënerichtlijn voor de jeugdgezondheidszorg die altijd van toepassing is. Ook schudden zij uit voorzorg geen handen om mogelijke verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Uiteraard blijven medewerkers met klachten thuis. 

Waar kan ik nu terecht met vragen over gezondheid, opvoeding en verzorging?
We denken graag met je mee. Ook in deze tijd!

Wat kan ik zelf doen om het coronavirus te voorkomen?

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis bij verkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts (hoger dan 38 graden)

Meer informatie
Lees het laatste nieuws over het coronavirus op de website van het RIVM.

 

Relevant nieuws

21/07/2020

Vacature JGZ-Assistente

Voor de regio Zuid-Holland Zuid (gemeenten Gorinchem en Molenlanden) zoeken wij per direct een enthousiaste JGZ-Assistente voor minimaal 24 uur per week.