Groepsvaccinaties

Twee keer per jaar vaccineren we (schoolgaande) kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en MenACWY (meningokokken). Dat doen we via groepsvaccinaties. Op deze pagina lees je alle informatie over de eerstvolgende vaccinatieronde. 

Let op: in Hendrik-Ido-Ambacht vaccineren we in april en mei, in plaats van voorjaar en najaar.

Groepsvaccinaties Jong JGZ

Groepsvaccinaties voorjaar 2024

Van 6 februari t/m 22 mei 2024 vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP/BMR, HPV en MenACWY in de regio Zuid-Holland Zuid. Kinderen die hiervoor worden opgeroepen ontvangen ongeveer twee weken van tevoren een uitnodiging van het RIVM via de post. De vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis. 

Wie ontvangen een uitnodiging? 

  • DTP/BMR: kinderen geboren in 2015.

  • HPV: jongens en meisjes geboren in 2014, maar alle kinderen geboren tussen 2006 en 2013 zijn welkom om een prik te halen. Ben jij of is jouw kind geboren tussen 2005 en 2013 en heb je nog geen prik gehad? Dan ontvang je éénmaal een herinnering tot het halen van de vaccinatie.

  • MenACWY (meningokokken): kinderen geboren in 2010.

  • Heb je eerder een uitnodiging gehad, maar de vaccinatie toen niet gehaald? Mogelijk ontvang je een uitnodiging om de vaccinatie in te halen. 

  • Is je kind geboren in een van de hierboven genoemde jaartallen, maar hebben jullie geen uitnodiging ontvangen? Dat kan. We vaccineren namelijk twee keer per jaar (voorjaar en najaar). In dit geval wordt je kind over een half jaar uitgenodigd.

Kom op de datum en tijd uit de RIVM-uitnodiging 


Zo ben je snel aan de beurt én ontstaan er geen onnodige wachtrijen. We willen voorkomen dat het te druk wordt op de locaties. We vaccineren overdag, mogelijk onder schooltijd. In de RIVM-uitnodiging lees je waar en wanneer je wordt verwacht.  

Komt deze datum of tijd je écht niet uit? 


Dan is het mogelijk om op een andere datum, tijd of locatie te komen. In de vaccinatieschema's onderaan deze pagina zie je waar en wanneer wij vaccineren. Je hoeft het niet aan ons door te geven als je op een andere datum of tijd komt.  

Mogen we de vaccinatiegegevens van je kind delen met het RIVM? 

 
Geef jullie toestemming nu alvast aan ons door via het ouderportaal.  

  • Is je kind jonger dan 12 jaar? Dan moeten beide ouders toestemming geven 

  • Is je kind tussen de 12 en de 16 jaar? Dan hebben we de toestemming van hem/haar/hen en één ouder nodig. 

  • Is je kind ouder dan 16 jaar? Dan moet het zelf de toestemming verlenen. 

Door de vaccinatiegegevens te registreren bij het RIVM kun je op een later moment bijvoorbeeld een kopie van het vaccinatiebewijs van je kind opvragen. Wil je eerst meer weten over de administratie van vaccinatiegegevens? Lees er meer over op jongjgz.nl/jouw-toestemming.    

Wat neem je mee als je DTP/BMR komt halen? 

  • De oproepkaarten uit de RIVM-uitnodiging 

  • Het ingevulde Jouw toestemming – antwoordstrookje uit de RIVM-uitnodiging. Dit is alleen nodig als je kind zonder ouder de vaccinatie komt halen en je deze toestemming nog niet eerder hebt geregeld via het ouderportaal. Je kunt het ingevulde antwoordstrookje meegeven aan de begeleider van je kind.   

  • Wil je deze vaccinaties laten bijschrijven in het vaccinatiebewijs van je kind? Neem dan ook dit vaccinatiebewijs mee. (Dit bewijs wordt meestal bewaard bij het groene groeiboekje van het consultatiebureau) 

  • Kledingtip: draag een shirt met korte mouwen (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en sta je ook snel weer buiten. 

Wat neem je mee als je HPV of MenACWY komt halen?  

  • De oproepkaart en het vaccinatiebewijs uit de RIVM-uitnodiging  

  • Een geldig identiteitsbewijs als je 14 jaar of ouder bent (paspoort of ID-kaart)  

  • Het ingevulde Jouw toestemming -antwoordstrookje als je het goed vindt dat we je vaccinatiegegevens delen met het RIVM. Je vindt dit strookje bij de RIVM-uitnodiging. Je hoeft dit strookje alleen mee te nemen als je jonger bent dan 16 jaar, zonder ouder naar de vaccinatie-locatie komt en deze toestemming nog niet eerder hebt geregeld via het ouderportaal

  • Kledingtip: draag een shirt met korte mouwen (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en sta je ook snel weer buiten.

Heb je een vaccinatie in 2023 gemist? 

Dan ontvang je dit jaar een nieuwe uitnodiging van het RIVM. Behalve als de laatste uitnodiging al een herhaling was. In dat geval ontvang je geen nieuwe uitnodiging meer.  

Wil je niet zo lang wachten? 


Dan ben je welkom bij de groepsvaccinaties in 2024. Je hoeft de eventuele nieuwe uitnodiging van het RIVM hiervoor niet af te wachten. 

  • Let op: tussen de HPV-vaccinaties moet minimaal 5 maanden zitten. 

  • Met de oproepkaart die je in 2023 hebt ontvangen, kun je de vaccinatie halen op een locatie bij jou in de buurt. Kijk in de vaccinatieschema's onderaan deze pagina waar en wanneer wij vaccineren.  

  • Heb je de oproepkaart uit 2023 niet meer? Neem dan een document mee waar het Burgerservicenummer (BSN) van je kind op staat.

Heb je vragen? 


Kijk voor veel gestelde vragen over groepsvaccinaties en vaccineren in het algemeen op onze veelgestelde vragen-pagina

Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons! Meld in je mail ook je woonplaats en geboortedatum (van je kind). Dan kunnen we je vraag sneller beantwoorden.  

Vaccinatieschema's

Komt de datum of tijd in de RIVM-uitnodiging die je hebt ontvangen écht niet uit? Dan is het mogelijk om zonder nieuwe afspraak op een andere datum, tijd of locatie te komen.

Bekijk in de vaccinatieschema's hieronder waar en wanneer wij vaccineren. Zit er geen geschikte datum bij? Bezoek deze pagina dan nog eens rond augustus 2024. Vanaf dan kun je zien waar en wanneer wij vaccineren in het najaar.  

Vaccinatieschema DTP/ BMR

Vaccinatieschema HPV

Vaccinatieschema MenACWY

Wel of niet vaccineren?
20240115 Screenshot Brein de Baas

Filmpje: Jij bent de baas van jouw brein

Vind je kind het spannend om een vaccinatie te krijgen? Jullie kunnen samen het filmpje 'Jij bent de baas van jouw brein' bekijken. Hierin wordt uitgelegd hoe je hersenen werken en hoe je met 'pijn' omgaat tijdens een positieve ervaring.

Helpend taalgebruik

Helpende taal gebruiken

Wil je je kind helpen om een vaccinatie rustig te ondergaan? Dan kun je aan de slag met 'helpend taalgebruik'. In de folder lees je er alles over.

JGZ_Vaccineren

Meer weten over vaccinaties voor kinderen jonger dan 4 jaar?

Tot je kind 4 jaar is, zien we jullie op het consultatiebureau. Soms krijgt je kind dan een vaccinatie. Meer weten over het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 0-4 jaar? We hebben het één en ander op een rijtje gezet.