JGZ voor nieuwkomers in Nederland

In Nederland hebben alle kinderen recht op preventieve gezondheidszorg. Dat is zorg waarbij we willen voorkomen dat je ziek wordt of mentale problemen krijgt. We zijn vaak al vanaf de zwangerschap betrokken bij de moeder, de baby en de rest van het gezin. De jeugdgezondheidszorg is gratis.  

Wil je weten hoe de jeugdgezondheidszorg in Nederland werkt? GGD GHOR Nederland heeft hier een duidelijke video over gemaakt.  

Bekijk de video

Tip: gebruik Google Translate op je telefoon of de computer om de informatie op deze pagina meteen te vertalen. 

Asielzoekerskinderen gaan naar school © Inge van Mill

Wat doet de jeugdgezondheidszorg?
In Nederland is de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) verantwoordelijk voor de preventieve zorg voor kinderen. Dit wordt via de regionale GGD of JGZ-organisatie in alle gemeenten uitgevoerd door JGZ-teams. Hierin zitten jeugdartsen, verpleegkundig specialisten, jeugdverpleegkundigen en doktersassistentes. Je kunt hier met je kind van 0-18 jaar gratis terecht. Jong JGZ biedt jeugdgezondheidszorg in Zuid-Holland Zuid en Breda. Kijk op onze contactpagina welke gemeenten hieronder vallen. Lees hieronder een uitgebreide uitleg over wat de JGZ voor jou en je kind kan doen.

Wat kan de Jeugdgezondheidzorg voor Oekraïense vluchtelingenouder(s) met kinderen en alleenstaande minderjarigen doen?

Що Служба охорони здоров'я молоді може зробити для батьків – переселенців з дітьми та дітей без супроводу дорослих, які втекли від війни в Україні?

Wat doet de JGZ voor Oekraïense vluchtelingen met kinderen?

  • De JGZ biedt reguliere zorg aan Oekraïense kinderen van 0-14 maanden.
  • De JGZ biedt noodzakelijke zorg aan Oekraïense kinderen ouder dan 14 maanden. Deze zorg bestaat uit een verpleegkundige intake, gezondheidscheck door de jeugdarts, het maken van een vaccinatieplan en het geven van de nodige vaccinaties.
  • Als er meerdere kinderen in een gezin zijn wordt gekeken welke zorg tegelijk kan worden geboden.  

Kinderen op noodopvanglocaties
Deze kinderen krijgen de noodzakelijke zorg aangeboden, zoals hierboven beschreven. Als het mogelijk is zal Jong JGZ hiervoor spreekuren organiseren op de opvanglocatie.

Kinderen in gastgezinnen
Kinderen onder de 4 jaar worden met hun ouders uitgenodigd voor een intake op het consultatiebureau of de jeugdverpleegkundige komt thuis langs. Onder de 14 maanden krijgen kinderen de reguliere zorg op het consultatiebureau. Kinderen boven de 14 maanden krijgen de noodzakelijke zorg zoals hierboven beschreven.

Heb je vragen over onze zorg aan Oekraïense vluchtelingen?
Bel of mail ons Contactcentrum.