Met deze budget tips haal je het maximale uit je geld

Budgettips

Het krijgen van een kind brengt extra kosten met zich mee. Ook gaan sommige ouders minder werken. Hierdoor kan de financiële situatie in een gezin veranderen. Daarbovenop zijn door de huidige inflatie producten en diensten die nodig zijn voor het levensonderhoud duurder geworden. Denk hierbij aan boodschappen, zorgkosten en verwarming van je huis. Het is dus niet gek dat het aantal huishoudens in Nederland dat moeite heeft met rondkomen, flink is toegenomen.

Heb jij moeite met rondkomen? Deze tips kunnen mogelijk helpen:

  • Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Dit maakt inzichtelijk waar je geld naartoe gaat en hoeveel je overhoudt of tekortkomt. Analyseer je overzicht: is er sprake van onnodige kosten? Dan kun je hiermee aan de slag.
  • Controleer je abonnementen en contracten. Heb je een tijd terug een abonnement afgesloten tegen een goede prijs? Inmiddels kan deze prijs een stuk minder voordelig zijn. Vergelijk de prijzen van concurrenten en bespaar geld door over te stappen.
  • Soms heb je recht op een tegemoetkoming zonder dat je dit weet. Je kunt dit gemakkelijk checken via BerekenUwRecht van het Nibud.
  • Nieuw kopen is niet altijd nodig. Tweedehands spullen zijn vaak in prima staat en een stuk goedkoper. Bekende opties om tweedehands te kopen zijn Marktplaats en Facebook Marketplace. Maar denk ook eens aan een kringloopwinkel.
  • Als het kopen van (tweedehands) spullen geen optie is, kan in sommige gevallen een fonds of stichting helpen. Voorbeelden zijn Stichting Babyspullen, Stichting Leergeld en Nationaal Fonds Kinderhulp.
  • Kinderen groeien snel uit hun kleren en schoenen. Speelgoed is voor hen vaak maar tijdelijk interessant. Heb je daardoor zélf nog spullen die je niet meer gebruikt? Opbrengsten van verkochte spullen zijn geen structurele inkomstenbron, maar kunnen wel wat extra lucht geven.

Kijk voor meer algemene informatie en tips over rondkomen op de Nibud-website.

Heb je vragen of zorgen over geld en rondkomen?
Kom in actie en vraag om hulp. Ook de jeugdgezondheidszorg heeft hierin een rol. Onze professionals kunnen een luisterend oor bieden, met je meedenken en je waar nodig begeleiden naar een passende hulpinstantie.

Neem contact met ons op