Feestdagen vieren in coronatijd

pakjesavond

December is in aantocht! De feestdagen vieren is voor veel gezinnen een van de leukste momenten in het jaar. Soms kan deze periode ook zorgen voor extra spanning bij kinderen. Ieder kind reageert anders op de feestdagen. En door corona zien de feestdagen er dit jaar ook anders uit. Een drukbezochte Sinterklaasintocht is nu ondenkbaar. En voor het familiediner kan misschien niet iedereen uitgenodigd worden. Hoe ga je hier als gezin mee om? Hieronder geven onze pedagogen een aantal tips. 

Focus op wat wél kan
Ieder gezin, elke familie kent zijn tradities. Zoals uitgebreide kerstdiners of samen Sinterklaas vieren. Door de coronamaatregelen is er minder mogelijk. Zoek daarom samen naar feestelijke alternatieven die recht doen aan het feest of jullie traditie. Vraag jouw kinderen of ze zelf ideeën hebben voor een coronaproof kerstdiner of sinterklaasviering. Zo betrek je ze bij de oplossing, die vaak verrassend leuk en praktisch kan zijn. Misschien verzinnen jullie wel een nieuwe traditie!

Wees duidelijk
Duidelijk zijn is voor kinderen heel belangrijk. Vertel bijvoorbeeld vooraf hoe de feestdag eruit gaat zien en wat er anders zal zijn door de coronamaatregelen. Het maken van afspraken kan ook helpen. Zowel met je kind als met andere mensen waarmee je de feestdagen viert. Spreek bijvoorbeeld af op welke plek je kind zich kan terugtrekken als hij/zij hier behoefte aan heeft.

Geef structuur
Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de gebruikelijke dagstructuur zoals rituelen of bedtijden. Structuur geeft kinderen houvast en veiligheid, want ze weten wat er gaat gebeuren. Het is vooral fijn als thuis alles voorspelbaar en vertrouwd is.

Beperk de hoeveelheid aandacht voor de feestdagen
Er is op veel plekken aandacht voor Sinterklaas. Kijk of je hierin iets kan beperken. Verminder bijvoorbeeld het aantal  schoenzet-momenten en sinterklaasvieringen. Vraag na hoeveel aandacht er is voor Sinterklaas op school en pas de activiteiten thuis hierop aan. Kijk naar wat je kind nodig heeft. Ieder kind en ieder gezin is anders. Dit betekent ook dat iedereen anders reageert op de feestdagen. Dat is iets om rekening mee te houden.

Kijk naar de positieve kant van rustigere feestdagen
Door corona lopen de feestdagen dit jaar waarschijnlijk rustiger dan andere jaren. Dit kan ook positief zijn. Er zijn dan wel minder intochten, maar er is nog steeds een landelijke (fictieve) intocht en het sinterklaasjournaal gaat gewoon door. Rustigere feestdagen betekent meer tijd voor elkaar, minder prikkels. Kinderen zullen het nog steeds ervaren als een speciale periode. Misschien wel juist omdat het anders is dan anders.

Maak er een mooie decembermaand van!