Zwangere vrouwen mogen gratis griepprik halen

JGZ_22Wekenprik

Onlangs heeft de Gezondheidsraad een nieuw advies uitgebracht voor de jaarlijkse griepprik. Volgens het nieuwe Gezondheidsraadadvies hebben ook gezonde zwangere vrouwen baat bij de griepprik. Voorheen gold dit alleen voor zwangere vrouwen met bepaalde medische indicatie. Daarom mogen dit jaar alle zwangere vrouwen (vanaf 22 weken zwangerschap) de gratis griepprik halen. 

Zwangere vrouwen mogen gratis griepprik halen
Ben je tussen 1 oktober en 1 december 22 of langer weken zwanger? Dan mag je dit jaar gratis de griepprik halen bij de huisarts. Je kunt je hiervoor zelf melden bij de huisarts tussen 1 oktober en 1 november 2021.

Haal je ook de 22 wekenprik of coronavaccinatie?
Er hoeft geen tijd te zitten tussen de griepprik en de 22 wekenprik. Voor de coronavaccinatie in de zwangerschap wordt geadviseerd om deze minimaal 7 dagen na de griepvaccinatie te halen. Als eerst de coronavaccinatie wordt gehaald, is het advies om minimaal 2 weken te wachten voordat de griepvaccinatie wordt gehaald. Deze tussentijd wordt aangehouden om mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins goed te kunnen beoordelen. Lees meer hierover op de RIVM-website.

Waarom de griepprik?
Pasgeboren baby's kunnen door de griepprik van de moeder tijdens de zwangerschap beschermd worden tegen ernstige complicaties bij griep. Ook verkleint de griepprik het risico voor de zwangere zelf om ernstig ziek te worden of te worden opgenomen in het ziekenhuis. Lees meer hierover op de RIVM-website

Er is nog niet besloten of gezonde zwangere vrouwen ook in de toekomst een gratis griepprik krijgen aangeboden. Hierover moet de minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) nog een besluit nemen.