Leestip: Hoe kan ik mijn peuter meer groente laten eten?

Jong JGZ - Hoe kan ik mijn peuter meer groente laten eten?

Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk voor peuters. Maar wat doe je als kind geen groente wil eten? In dit artikel geeft jeugdverpleegkundige Kitty uitleg en tips.

Waarom eet mijn kind geen groente?
Soms is de oorzaak simpel. Je kind drinkt vlak voor het avondeten te veel en daardoor verdwijnt zijn hongergevoel. Jullie eten (te) vroeg, waardoor je kind nog geen honger heeft. Of juist te laat en je kind is al te moe.

Het goede nieuws is dat de oplossing net zo simpel is. Zorg dat er voldoende tijd tussen lunch en avondeten zit. Geef je kind geen snack vlak voor het eten. En eet niet te laat: je kind heeft energie nodig om te kunnen eten.

Kies voor een positieve benadering
Je bent misschien bang dat je kind met honger naar bed gaat. Of je bent bezorgd dat je kind te weinig vitaminen binnenkrijgt. Herkenbare gedachten voor iedere ouder. Maar als het aan tafel elke avond strijd is, dan wordt eten iets negatiefs. Je kind voelt jouw stress ook. En als de boodschap is ‘je moet eten’ maar dat lukt niet, dan krijgt je kind steeds de boodschap dat het faalt. Probeer daarom van eten weer iets leuks te maken. Hoe?

  • Maak het gezellig aan tafel. Eet aan tafel, met z'n allen, en neem de tijd. Corrigeer je peuter niet voor elke kleinigheid. Dwing hem ook niet om langer dan een half uur aan tafel te blijven zitten, dat is voor de meeste peuters teveel gevraagd. Eventueel kun je gebruik maken van een kookwekkertje om je kind te leren iets langer aan tafel te blijven. Begin met 5 minuten en bouw dit langzaam uit. Zorg vooral voor een goede sfeer aan tafel: bespreek de dag, hou het licht, hou het luchtig.
  • Bouw het langzaam op. Verwacht niet dat je kind meteen alle groente op zijn bord opeet. Schep het bord ook niet te vol. Wees de eerste dagen tevreden met één hapje, en geef je kind daarna aan compliment of een beloning door na het eten samen een spelletje te doen. Je kunt je kind ook een sticker geven. Als het na een paar dagen lukt om twee happen groente te eten, geef je je kind twee stickers. En zo bouw je het langzaam verder op. Tip: begin met zoete groenten zoals wortel of zoete aardappel.
  • Doe het sámen; laat je kind helpen met koken. Neem je kind mee boodschappen doen en vraag welke groente het vanavond of morgen wil eten. Laat hem of haar zelf kiezen uit twee soorten. Peuters vinden het vaak leuk om papa of mama te helpen. Geef je kind bij het koken een taakje, bijvoorbeeld de broccoli wassen of de boontjes doormidden breken.
  • Leg je kind uit waarom groente eten belangrijk is. Peuters snappen vaak meer dan je denkt. Vertel dat je graag wil dat je kind gezond eet. Maar leg ook uit waarom. Bijvoorbeeld omdat je kind dan hard kan rennen en veel energie heeft om te voetballen. Of omdat je er 'groot en sterk' van wordt. Leg uit dat in groente (en fruit) vitaminen zitten die daarvoor zorgen. Waarschijnlijk overbodig, maar geef als ouder zelf ook het goede voorbeeld. Als je zelf geen groente eet, dan gaat je kind dat ook niet doen!

Wanneer trek je aan de bel op het consultatiebureau?
Tussen de 1 en 4 jaar is 50 à 100 gram groente per dag voldoende. Het is niet erg als je kind daar een tijdje onder zit. Pas als je kind lange tijd geen groente eet, kan er een vitaminetekort ontstaan. Overleg in dat geval met je consultatiebureau. Ook als je kind duidelijk onder- of overgewicht heeft, is het goed om even te overleggen. Multi-vitaminen kunnen een (tijdelijke) oplossing zijn. Een dokter kan een eventuele medische oorzaak uitsluiten, zoals een allergie.

Neem contact met ons op