Leestip: Hoe bevorder je de hechting met je baby?

Hoe bevorder je de hechting met je baby?

Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.

Een veilige hechting is bepalend voor de ontwikkeling van je kind. Maar hoe weet je of je kind goed gehecht is? Een van onze voorzorgverpleegkundigen geeft uitleg én tips over hoe je de hechting met je baby kan versterken.

Wat is hechting?
'Hechting' gaat over de mate van verbondenheid tussen jou en je kind. Als je kind goed gehecht is, weet het dat het op jou kan rekenen. Je kind heeft ervaren dat je hem troost als hij verdrietig is. Dat je hem of haar beschermt als dat nodig is. Dat je op tijd ziet wat hij nodig heeft en voor hem zorgt.

Waarom is hechting zo belangrijk?
Een goede of veilige hechting is de basis die je kind nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Waarom is een goede hechting zo belangrijk?

  • Een goed gehechte baby voelt zich genoeg gehoord en gezien. Hij leert dat hij op anderen kan vertrouwen.
  • Een veilige hechting zorgt er voor dat je kind zich veilig voelt. Zo durft hij ook te vertrouwen op zichzelf.
  • Een goede hechting leert je baby hoe hij met momenten van stress moet omgaan.

Hoe weet je of je baby of kind goed aan jou gehecht is?
Een belangrijk signaal is dat je kind jou opzoekt als hij pijn heeft, bijvoorbeeld als hij valt. Of dat hij een knuffel komt halen als hij bang of verdrietig is. Kort gezegd: als je kind troost of veiligheid zoekt en dat ook bij je vindt.

Hoe kan ik de hechting met mijn baby versterken?
Het allerbelangrijkste: wees sensitief. Geen enkele ouder is altijd beschikbaar voor zijn kind. Maar het is belangrijk dat je kind voelt dat je er bent als hij je nodig heeft. Wat kun je doen om de band met je baby te versterken?

  • Let op de signalen van je kind. Geef hem te drinken als het honger heeft, troost hem als hij overstuur is, verschoon zijn luier als die vol is.
  • Maak oogcontact en reageer op zijn lachjes en geluidjes. Bijvoorbeeld door ze te imiteren of er samen om te lachen.
  • Praat tegen je kind. Vertel het wat je gaat doen, bijvoorbeeld: ik ga je nu een schone luier geven. Ook al begrijpt je baby nog niet wat je zegt, hij snapt al wel dat het een manier is om contact te maken.

Papa's, maak huid-op-huid contact!
Aanraking is van levensbelang voor je kind. Je baby heeft negen maanden in de buik van zijn moeder gezeten en komt dan plotseling terecht in een grote onbekende wereld. Door je baby dicht tegen je aan te houden, geef je hem de warmte en geborgenheid die hij kent uit de baarmoeder.

Voor moeders is borstvoeding vaak zo'n moment. Vaders kunnen in plaats daarvan de baby de fles geven, meenemen onder de douche of in bad doen. Of leg je kindje bloot tegen je borst met een dekentje om hem heen. 'Huid-op-huid'-contact is een goede en belangrijke manier om als vader de hechting van je baby te versterken.

Heb je nog vragen over hechting? 
Of over een ander onderwerp? Stel ze op het consultatiebureau! Onze professionals denken graag met je mee. Je kunt ons altijd bellen/mailen voor vragen tussendoor. Want we zijn er voor jou en je kind, totdat je kinderen 18 jaar zijn.

Neem contact met ons op