Hoe heeft je kind zo min mogelijk last van de scheiding?

Hoe heeft je kind zo min mogelijk last van de scheiding?

Een scheiding heeft altijd invloed op een kind. Hoe zorg je ervoor dat je kind hier zo min mogelijk last van heeft? Onze pedagoog Veerle Meijer begeleidt gezinnen die gaan scheiden of in scheiding liggen. In dit artikel geeft ze advies. 

Welk effect heeft een scheiding op kinderen?
Een kind wil het liefst dat zijn of haar ouders bij elkaar blijven. Voor hen is een scheiding altijd verdrietig. Er verandert ineens veel in hun leven. Ze zien hun vader of moeder minder, hebben twee huizen en moeten soms verhuizen naar een andere plek.

Hoe je als ouder met een scheiding omgaat, maakt veel uit voor een kind. Maak je veel ruzie, dan is het effect anders dan als je op een vriendelijke manier uit elkaar gaat. Hoe je kind ermee om zal gaan, hangt af van de situatie en van je kind zelf. Emoties die je kind kan ervaren zijn:

  • Verdriet
  • Boosheid
  • Angst
  • Schuldgevoel
  • Loyaliteitsconflict (kinderen hebben het gevoel dat ze een kant moeten kiezen)

Hoe vertel je het aan je kind?

Vertel het samen
Kijk of je samen aan je kind kunt vertellen dat jullie gaan scheiden. Het is een klein gebaar waarmee je laat zien: wij blijven altijd jouw ouders. We blijven niet bij elkaar, maar onze liefde voor jou blijft hetzelfde.

Wees realistisch
Geef een realistisch beeld en maak het niet mooier dan het is. Vertel bijvoorbeeld: ‘we maken veel ruzie en houden niet meer van elkaar, daarom gaan we uit elkaar. Maar we blijven wel altijd jouw ouders.’ Overleg samen wat je wel en niet wil vertellen. En volg vervolgens je kind. Vraag wat hij of zij fijn vindt om te doen, nadat je het nieuws hebt verteld.

Dit kun je beter niet doen:

  • Vertel niet: we gaan ‘even’ uit elkaar of ‘even’ ergens anders slapen. Dat geeft je kind misschien valse hoop.
  • Benoem niet alleen de positieve kanten, zoals: je mag twee keer je verjaardag vieren en we gaan veel leuke dingen doen. Laat ook het verdrietige of boze gevoel er zijn. Benoem dat je begrijpt dat het nieuws verdrietig is. Door je alleen op het positieve te richten, zeg je eigenlijk: je mag niet verdrietig zijn.

Hoe maak je het voor je kind makkelijker?

Luister naar je kind (emoties mogen er zijn)
Probeer met je kind in verbinding te blijven. Alle emoties die je kind ervaart, mogen er zijn. Voor je kind kan het opluchten om over zijn emoties te praten. Je hoeft niet gelijk oplossingen aan te dragen of verdriet weg te nemen. Luisteren is al voldoende.

Het is logisch dat jij als ouder je kind geen pijn wil doen. Door over gevoel te praten met je kind, leer je dat hij zijn gevoel niet hoeft weg te stoppen. Dat het oké is om te zeggen dat je papa of mama mist. Een kind voelt zich dan gezien en leert dat zijn gevoel er mag zijn. En vertel ook meteen dat een scheiding nooit de schuld van een kind is.

Zet je eigen emoties aan de kant
Makkelijker gezegd dan gedaan, want je bent een mens met emoties en gevoelens. En scheiden is ook voor jou geen pretje. Maar probeer richting je kind je eigen emoties aan de kant te zetten. Daar is geen truc voor. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Het wil weleens helpen om te denken: als partners gaan we niet verder, maar we blijven wel allebei ouder voor ons kind. Voor altijd.

Maak goede afspraken
Maak goede afspraken met elkaar en zet deze in een ouderschapsplan. Zo liggen de grote en kleine dingen vast en hoef je daar minder strijd over te voeren. Dat is duidelijk naar je kind toe, maar ook fijn voor jezelf. Je weet waar je aan toe bent. Bijvoorbeeld als het gaat over vakanties en dagjes uit.

Blijf met elkaar in gesprek
Zorg voor een overdracht als je je kind gaat halen of brengen. Bespreek met elkaar wat jullie kind heeft gedaan en beleefd. Zo laat je aan je kind zien: papa en mama praten nog met elkaar. En het zorgt voor minder ‘ruis’ op de lijn.

Spreek niet kwaad over de ander
Hoe lastig het ook is, probeer niet kwaad te spreken over je ex-partner in het bijzijn van je kind. Hierdoor kan een loyaliteitsconflict ontstaan. Je kind is ontstaan uit jullie allebei en wil ook trouw zijn aan jullie allebei. Door regelmatig kwaad te spreken over de ander, heeft je kind het gevoel dat het moet kiezen tussen jullie. Ook is het voor je kind moeilijker om eerlijk te zijn over zijn gevoel.

Jij hebt een voorbeeldfunctie. Dus hoe jij met je partner omgaat, bepaalt voor een deel hoe een kind kijkt naar liefde en relaties. Door met respect over je ex-partner te spreken, laat je aan je kind zien: papa en mama houden niet meer van elkaar, maar hebben wel respect voor elkaar.

Wat kun je doen als je ex-partner niet meewerkt?
Goede communicatie is het beste wat je een kind kan bieden. Maar dat lukt alleen als beide partners meewerken. Wat kun je doen als je ex-partner niet wil meewerken? Hoe graag je ook wil dat je ex-partner luistert, je hebt alleen invloed op jouw eigen gedrag.

  • Zorg dat het bij jou thuis goed gaat
  • Praat met respect over je partner
  • Deel belangrijke dingen over je kind met elkaar

Zo laat je zien dat jij een goede ouder bent voor je kind. Wat je ex-partner doet, daar heb je helaas geen invloed op.

Wanneer trek je aan de bel bij de JGZ?
Je kunt eigenlijk altijd aan de bel trekken. Je hoeft niet te wachten tot het mis gaat. Of je nu binnenkort gaat scheiden en je kind wil voorbereiden. Of dat je vastzit met je ex-partner in een vechtscheiding. Je kunt altijd aankloppen bij Jong JGZ. Wij zijn er om jou te ondersteunen, advies te geven en te begeleiden. 

Als Jong JGZ richten we ons niet alleen op kinderen, maar op het hele gezin. Dat betekent dat we samen kijken naar wat jij nodig hebt als ouder en wat jullie kunnen doen om samen ouders te zijn voor je kind. Zodat jij kunt zorgen voor een situatie waarin jullie kind minder stress en spanning ervaart tijdens het scheiden én erna.

Neem contact met ons op