Hoe bescherm je jouw baby of peuter tegen de hitte?

Hoe bescherm je jouw baby of peuter tegen de hitte?

Vandaag wordt het in Nederland zeer heet met temperaturen die kunnen oplopen tot 40 graden. Ook voor baby's en peuters kan dit heel onaangenaam zijn. Lees hieronder tips hoe je jouw kind tegen deze hitte beschermt. 

Algemene tips
Laat je kind op een koele plaats in huis verblijven (zolders en bovenkamers kunnen erg heet zijn!). Is er binnen geen koele plaats? Zoek deze dan buiten in de schaduw. Probeer de kinderkamer vrij te houden van muggen en vliegen door gebruik te maken van horren. Klamboes zijn onveilig als je kind ernaar kan reiken. Er bestaat dan risico dat je kind erin verstrikt raakt. Gebruik geen strips of spuitbussen tegen insecten. Deze zijn schadelijk voor je kind.

Kleding
Gebruik bij warm weer natuurlijke stoffen zoals katoen. Synthetische materialen nemen transpiratievocht onvoldoende op. Kijk naar wat jezelf aan hebt, dit is een goede indicatie voor je kind. Kleding 's nachts kan zijn een hemdje/ rompertje, pyjamajasje en een dunne slaapzak of lakentje. 

Bedje
Doe om het matras een molton voor het opnemen van transpiratievocht en gebruik een lakentje of dunne slaapzak. 

Baden
Doe je kind wat vaker in een lauw badje om af te koelen.

In de auto

  • Rijd bij voorkeur niet op het heetst van de dag.
  • Vermijd directe zon door het gebruik van zonwering.
  • Laat je kind nooit alleen in de auto.
  • Geef extra vocht in de vorm van borstvoeding, kunstvoeding of extra water.
  • Stop eventueel vaker en ga met je kind even op een schaduwrijk plaatsje zitten of wandelen. 

Wandelen
Houd de kap van de wandelwagen bij warm weer omlaag. Het wordt hieronder namelijk veel te warm. Het is beter om een parasolletje te bevestigen aan de wandelwagen. Blijf bij voorkeur in de schaduw. 

Voeding
Je kind heeft behoefte aan extra vocht in de vorm van borstvoeding of water (ook wanneer je kunstvoeding geeft). Wanneer je borstvoeding geeft is het belangrijk om zelf ook extra te drinken. Je kind krijgt voldoende vocht binnen wanneer het voldoende plast of plasluiers heeft en levendig is.