Leestip: Hoe help je je baby bij darmkrampjes?

 

Hoe help je je baby bij darmkrampjes?

Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.

Veel pasgeboren baby's hebben wel eens last van darmkrampjes. Al lijkt het misschien niet zo, darmkrampjes zijn op zichzelf onschuldig. Heeft jouw baby last van darmkrampjes? Het liefst wil je deze natuurlijk voorkomen of verhelpen. Hieronder geeft een van onze verpleegkundigen uitleg en advies.

Wat veroorzaakt darmkrampjes?
Het maag-darmkanaal heeft na de geboorte wat extra tijd nodig om verder te ontwikkelen. Hierdoor heeft het lijf van je baby soms moeite met het verwerken van melk of lucht. Dat moeizame verwerken gaat samen met ongemak bij je baby: dit worden darmkrampjes genoemd.

Hoe herken je darmkrampjes?
Je baby kan door darmkrampjes hard gaan huilen, trappelen met de beentjes of overstrekken. Darmkrampjes kunnen uren aanhouden. Door de onrust die dit geeft bij je baby, kun je je als ouder erg wanhopig voelen.

Hoe kun je darmkrampjes bij je baby voorkomen?
Helemaal voorkomen lukt mogelijk niet, maar de volgende tips kunnen hier helpen:

  • Kijk goed naar de hongersignalen die je baby afgeeft. Hongersignalen zijn bijvoorbeeld: bewegen met het mondje, zoeken naar de fles of borst, zuigen op het handje, smakgeluidjes maken. Wanneer je je baby voedt op momenten dat hij deze signalen laat zien, ben je het voor dat hij gaat huilen. Je baby begint tevreden aan de voeding en drinkt rustiger.
  • Let erop dat je baby niet te snel drinkt. Ongeveer 20 minuten over een voeding doen is normaal. Bij snel drinken wordt meer lucht mee gehapt. Dit kan zorgen voor darmkrampjes. Geef je flesvoeding? Probeer dan eens of een kleiner speengaatje helpt. Bij het geven van borstvoeding kan het helpen om te voeden in een liggende houding. 
  • Zorg voor zo min mogelijk prikkels tijdens het voeden. Zet de televisie uit, praat op een lager volume. Maak het voedingsmoment een zo comfortabel mogelijk momentje voor jullie samen.
  • Geef je baby na het voeden de tijd om een boertje te laten. Houd je baby ongeveer 10 minuten overeind tegen je aan en klop zachtjes op zijn rug.

Wat als je baby toch last heeft van darmkrampjes?

  • Masseer het buikje van je baby zachtjes met de richting van de klok mee.
  • Bij darmkrampjes heeft je baby een gespannen buikje. Een rustige fietsbeweging maken met de beentjes kan hierbij verlichting geven.
  • Troost je baby door te kroelen. Je kunt hiervoor ook een draagzak gebruiken. Let erop dat de draagzak die je gebruikt, geschikt is voor de grootte en leeftijd van je baby. Tijdens het dragen van je baby kan neuriën of zacht praten ook helpen bij het kalmeren.
  • Baby’s worden soms rustiger van het zuigen aan bijvoorbeeld een fopspeen of je pink.
  • Geef je baby een lauwwarm badje. Dit helpt ontspannen en gaat pijn tegen.
  • Er zijn homeopathische middeltjes tegen darmkrampjes verkrijgbaar. De werking hiervan is niet wetenschappelijk aangetoond. Maar ouders ervaren dat deze middeltjes kunnen helpen. 

Meer weten over darmkrampjes?
Onze professionals op het consultatiebureau denken graag met je mee.

Neem contact met ons op