Leestip: Hoe zorg je dat je kind met vertrouwen start op school?

Hoe zorg je dat je kind met vertrouwen start o pschool?

Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.

Op het moment dat je kind 4 jaar wordt, mag hij of zij naar school. Het begin van een nieuwe, soms spannende fase. Hoe zorg je dat je kind met vertrouwen start op school? In dit artikel geeft een van onze verpleegkundigen uitleg en advies.

Zo laat je jouw kind alvast wennen

  • Laat je kind alvast wennen aan een schoolse omgeving door hem of haar naar een peuterspeelzaal te laten gaan. Dit is vaak 2 of 3 dagdelen. Gaat je kind al naar een kinderopvang, dan wordt dit daar mogelijk al aangeboden.
  • Is je kind al ingeschreven op school? Een aantal maanden voordat je kind 4 jaar wordt neemt school contact op. Vaak spreek je in overleg af dat je kind alvast een paar keer kan komen wennen. Voor je kind wordt de overgang op deze manier al wat kleiner gemaakt.
  • Fiets met je kind alvast langs school, laat het gebouw en het schoolplein zien. Op de meeste scholen mag je na schooltijd gebruik maken van het schoolplein. Laat je kind er alvast een keer spelen.
  • Vertel aan je kind wat school is, wat er op school gedaan wordt en hoe de juf heet. Maak het niet te groot.
  • Lees samen boekjes over naar groep 1 gaan. Bijvoorbeeld Hoera, ik ga naar groep 1 of Kleine Huppel gaat voor het eerst naar school. Hierin wordt verteld wat je gaat doen op school, maar ook wat er spannend kan zijn.
  • Stimuleer je kind om zelf dingen te doen zoals: jas ophangen, schoenen uittrekken, naar de wc gaan. Zelf doen geeft zelfvertrouwen.

Gaat je kind al naar groep 1, maar blijft het spannend?

  • Stel je verwachtingen als ouder niet te hoog. Voor je kind kan het intensief zijn om voor het eerst naar school te gaan. Je kind kan daardoor meer moe zijn, meer gaan huilen of bijvoorbeeld weer in de broek gaan plassen. Word dan niet boos, probeer er ontspannen mee om te gaan.
  • Benoem emoties die je ziet bij je kind.
  • Creëer een rustig momentje, bijvoorbeeld door samen te gaan (voor) lezen in bed. Wanneer je kind zich herkent in tekeningen in een boek zal je kind daar vaak zelf wat bij gaan vertellen.
  • Is het teveel voor je kind? Kijk in overleg met de juf wat wenselijk is. Misschien zijn halve dagen even genoeg voor je kind.

Heb je nog vragen over naar school gaan? 
Of over een ander onderwerp? Vraag de jeugdverpleegkundige of pedagoog bij jou in de buurt om hulp. Onze professionals denken graag met je mee. Je kunt ons altijd bellen/mailen voor vragen tussendoor. Want we zijn er voor jou en je kind, totdat je kind 18 jaar is.

Neem contact met ons op