Media-aandacht voor PFAS in moedermelk/ advies borstvoeding onveranderd

Media-aandacht voor PFAS in moedermelk

Op dit moment berichten verschillende media over de aanwezigheid van PFAS in moedermelk en de gevolgen daarvan voor het geven van borstvoeding. 

  • In dit AD-artikel (verschenen op 5 september) wordt geschreven over de fabriek Chemours in Dordrecht en de relatie tot PFAS in moedermelk. De vervuilingsproblemen van de genoemde fabriek spelen zich af in de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden. 
  • De afgelopen maanden heeft tv-programma Zembla onderzoek gedaan naar PFAS. Bekijk hier de uitzending van 8 september terug.

Wat adviseert GGD ZHZ?
Met alle informatie die tot nu toe bekend is, blijft het advies om borstvoeding te geven onveranderd.

In overleg met het RIVM heeft de GGD de hieronder vermelde reactie gegeven. Deze is ook te lezen op hun website

Verschillende media berichten over de aanwezigheid van PFAS in moedermelk. PFAS is een verzamelnaam en staat voor poly- en perfluoroalkylstoffen. PFAS kan opgenomen worden via voedsel, drinkwater, lucht en consumentenproducten. Lees meer op GGD Leefomgeving.

Hoeveel PFAS iemand binnenkrijgt en hoeveel daarvan in het bloed of de moedermelk terechtkomt, kan verschillen per persoon.

 Dat PFAS voorkomt in moedermelk is geen verrassing, want het RIVM heeft dit ook gevonden.

De VU (Vrije Universiteit Amsterdam) heeft moedermelk van tien vrouwen op de aanwezigheid van PFAS onderzocht. Details van het onderzoek zijn nog niet openbaar, maar worden naar verwachting op 8 september bekend. Het is al langer bekend dat er chemische stoffen in moedermelk zitten. Dit is geen reden om borstvoeding af te raden of maar kort te geven. De voordelen van borstvoeding zijn namelijk erg groot en dit weegt op tegen de nadelen ervan. Het is niet de verwachting dat dit onderzoek hier iets aan verandert.

Heb je vragen?

  • Neem contact op met de GGD ZHZ via mmk@ggdzhz.nl.
  • Ga erover in gesprek met onze professionals op het consultatiebureau. Zij zijn op de hoogte van dit onderwerp.