Leestip: Hoe kun je op een gezonde manier vlees vervangen?
Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.
Van 6 t/m 12 maart 2023 is het Nationale Week zonder Vlees & Zuivel. De roep om minder vaak vlees en zuivel te weten wordt steeds groter, want inmiddels is het wel duidelijk dat dit een grote positieve impact heeft op mens, dier en klimaat. Het aanbod van plantaardige alternatieven in de supermarkt en de horeca wordt steeds groter. Ook op het consultatiebureau krijgen we hier steeds vaker vragen over.
Maar zijn al die vleesvervangers wel gezond? En hoe zet je op een gezonde manier vaker een plantaardige maaltijd op tafel? We vroegen het aan diëtiste Gisèle:
Zijn vleesvervangers gezond?
De Consumentenbond heeft vleesvervangers geanalyseerd en geconcludeerd dat deze nog altijd te zout zijn en teveel verzadigd vet bevatten vergeleken met de normen van het Voedingscentrum.
We moeten dit wel even in context plaatsen. Je mag ervan uitgaan dat mensen een vleesvervanger eten als alternatief voor vlees. En vleesvervangers bevatten meestal minder verzadigd vet en zout dan vlees van dieren.
Dit concludeert de Consumentenbond trouwens zelf ook: Sandra Molenaar(directeur Consumentenbond): ‘Hoewel veel vegaburgers niet erg gezond zijn, zijn ze doorgaans gezonder dan hamburgers van rundvlees. Bovendien zijn vega varianten een stuk duurzamer. Niet alleen qua dierenwelzijn, maar ook door de veel kleinere impact op het klimaat. Met wat minder zout zijn ze nog gezonder ten opzichte van vlees, dus fabrikanten zijn aan zet.’
Hoe vervang je vlees op een gezonde manier?
Zoek naar een alternatief zonder te veel verzadigd vet en zout, maar wel voldoende voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan ei, peulvruchten, tahoe en tempé. Op ei na plantaardig en allemaal betaalbaar.
Voorbeelden van peulvruchten zijn bruine bonen, linzen , kikkererwten en (groene/split)erwten. Sperziebonen, snijbonen en doperwten vallen qua voedingswaarde onder groenten en zijn geen peulvrucht.
Leer je kind al jong peulvruchten te eten
Vooral linzen en kikkererwten zijn ideale ingrediënten voor een babymaaltijd. Is je kind kieskeurig met eten of wil het geen vlees meer eten met oog op dierenleed? Zet dan vaker peulvruchten op het menu. Het is nog gezonder ook.
Hieronder delen we een recept om zelf gezonde kikkererwtenburgers te maken. Heb je weinig tijd en wil je toch gaan voor een kant-en-klaar variant? Het Voedingscentrum helpt je bij het maken van een gezonde keuze.
Recept kikkererwtenburger
4 grote of 6 kleine burgers
Wat heb je nodig?
- een keukenmachine of staafmixer
- kikkererwten uit blik, uitlekgewicht 265 gram
- 50 gram havermout
- 2 eieren
- 60 gram verse spinazie
- een halve paprika, in reepjes
- een ui, in ringen
- een teen knoflook
- een eetlepel Ras el hanout of kerrie
- olie om in te bakken
Bereiding
- Spoel de kikkererwten af in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
- Doe de kikkererwten samen met de ui en de knoflook in de keukenmachine en maal deze heel even. Zorg dat het niet te fijn is.
- Voeg nu de spinazie en de paprika toe. En zet de keukenmachine weer heel even aan.
- Nu is het tijd om eieren, de havermout en de kruiden toe te voegen. Zet de keukenmachine nog heel even om alles goed te mengen. Is het mengsel nog te nat? Voeg dan nog wat havermout toe.
- Verdeel het deeg nu in 4 of 6 ballen. Druk dit goed aan en duw dit daarna plat op een bord tot mooie burgers.
- Verhit olie in een pan en leg de burgers voorzichtig in de pan. Bak de burgers aan beide kanten in 8 – 10 minuten goudbruin. Keer de burgers niet te snel om anders vallen deze uit elkaar.
Tip: Lekker op een bruin broodje met tomaat en sla.
Heb je vragen over (plantaardige) voeding?
Onze professionals op het consultatiebureau denken graag met je mee.