Leestip: Wat te doen tegen een voorkeurshouding?

Voorkeurshouding

Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.

Ligt jouw baby vaak met zijn hoofdje naar dezelfde kant gedraaid? Dan is er mogelijk sprake van een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding komt veel voor bij baby’s tussen 0 en 6 maanden oud. Wanneer een voorkeurshouding op tijd wordt gesignaleerd, kun je vaak met een aantal simpele tips problemen voorkomen.

Wat is een voorkeurshouding?
Een voorkeurshouding is zoals het woord al zegt: de voorkeur voor het aannemen van een bepaalde houding. Volwassenen hebben vaak ook voorkeurshoudingen. Zo kan het zijn dat je graag op je rechterzij inslaapt, of geef je je kind altijd de fles op je linkerarm. In de basis is dit dus helemaal niet gek.

Waarom is het dan bij baby’s iets om alert op te zijn? De schedel van een baby is week doordat de schedelnaden nog niet gesloten zijn. Dit maakt dat veel liggen op een bepaalde kant van de schedel kan leiden tot een afplatting van het hoofd. Deze afplatting kan plaatsvinden op de zijkant van het hoofd of op de achterkant van het hoofd. Een afplatting begint minimaal, maar kan behoorlijk toenemen. Los van dit cosmetische nadeel, kan een blijvende voorkeurshouding ook in de weg staan van een symmetrische motorische ontwikkeling bij je baby.

Wat helpt tegen een voorkeurshouding?
Voor zowel het voorkomen als behandelen van een voorkeurshouding is het belangrijk om je baby te helpen met het afwisselen van verschillende houdingen. Je kunt hierbij aan de volgende manieren denken:

  • Wanneer je baby slaapt, zal het zijn hoofd vaak naar de voorkeurskant toe draaien. Probeer het hoofdje dan eens voorzichtig te draaien naar de andere kant. Voor de veiligheid is het heel belangrijk dat je je baby altijd op zijn rug te slapen legt, draai dus alleen het hoofdje en leg je baby niet op zijn zij of buik.
  • Ligt je baby in een co-sleeper of ledikantje naast je bed? Dan is de voorkeurskant regelmatig de kant waar jij of je partner slapen. Om te zorgen dat je baby ook de andere kant van zijn schedel belast, kun je het bedje van je baby andersom opmaken. Je baby kijkt dan vanuit de andere kant van zijn schedel naar jouw bed.
  • Bij het geven van borstvoeding wordt automatisch afgewisseld tussen de linker en rechterborst. Ook bij het geven van flesvoeding kun je variëren: wissel af tussen het voeden op je linker- en rechterarm.
  • Baby’s bewegen vaak toe naar geluiden en stemmen. Het is daarom belangrijk om te letten op je eigen positie ten opzichte van je baby. Kijkt jouw baby veel naar rechts? Praat dan tegen hem vanaf de linkerkant van zijn lijfje.
  • Ook licht is voor baby’s erg interessant. Leg je baby zo neer dat hij via de niet-voorkeurskant van zijn schedel naar het licht kijkt.
  • Bij het verschonen van je baby zorg je dat hij zijn hoofd recht houdt door zelf aan de kant van zijn voeten te gaan staan. Wanneer hij geluid hoort vanuit de richting van zijn voeten, zal hij minder snel naar links of rechts kijken.
  • Leg je baby minimaal 3 keer per dag even plat op de buik. Doe dit alleen als je baby wakker is en blijf altijd op hem letten. Deze buikligging is een manier om het hoofd van je baby even te ontlasten, wat afplatting tegengaat. Ook worden de nekspieren van je baby getraind en is het steeds makkelijker voor hem of met het hoofd te draaien.

Met het oefenen kun je al snel na de geboorte starten. Je begint dan met korte oefenmomentjes, bijvoorbeeld 3 keer per dag 30 seconden. Advies is om het oefenen te blijven doen tot je baby zelf kan (terug)rollen en hierbij de tijdsduur uit te breiden. Je kunt bijvoorbeeld toewerken naar 3 keer 30 minuten per dag op de leeftijd van 3 maanden.

Lees voor meer tips ook eens de folder Mijn baby heeft een voorkeurshouding van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

Wat te doen bij zorgen?
Tijdens afspraken op het consultatiebureau vragen en testen we of sprake is van een voorkeurshouding. Ook wordt de schedel van je baby goed nagekeken. Heb je tussen afspraken door zorgen? Dan kun je altijd eerder contact opnemen voor advies. Onze professionals denken graag met je mee!