Leestip: Zo bescherm je je kind tegen de zon

Zo bescherm je je kind tegen de zon

Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.

De zomer staat voor de deur en dus laat de zon zich steeds vaker zien. De komende dagen kan het zelfs zonkracht 7 worden. Onze professionals krijgen regelmatig de vraag: “Hoe bescherm ik mijn kind het beste tegen de zon?” Hieronder geeft jeugdverpleegkundige Yvonne je een aantal tips: 

  • Is je kind nog een baby? Kinderen tot 1 jaar houd je het best zoveel mogelijk uit de zon. Ga je toch met je baby naar buiten? Zorg dan voor een plekje in de schaduw of onder een parasol.
  • Ga je wandelen met de kinderwagen? Houd de kap naar beneden en gebruik een parasol. Zo is er schaduw en voldoende ventilatie. Leg GEEN doek over de kinderwagen. De temperatuur kan dan binnen een half uur stijgen naar maar liefst 34 graden. 
  • Ga je met je kind de zon in? Smeer je kind goed in met een zonnebrandcreme factor 30 of 50. Het merk van de zonnebrand maakt niet uit. Regelmatig insmeren is wel belangrijk. Vooral als je kind tussendoor gaat zwemmen. Het advies is om elke 2 uur opnieuw in te smeren.
  • Ook kun je je kind extra beschermen met uv-werende kleding. Goede uv-werende kleding biedt dezelfde bescherming als een zonnebrandcreme factor 50. Het is niet per se nodig om een speciale outfit te kopen, waarschijnlijk heb je geschikte kleding voor je kind al in huis. Zo is zwemkleding vaak gemaakt van uv-werende stoffen. Ook een jeans houdt de zon goed tegen. Wist je dat kleding in felle kleuren beter beschermt  dan wit of pastelkleuren?
  • Houdt je kind tussen 12 en 15 uur uit de zon. Deze is dan op zijn warmst en de kans op verbranden het hoogst. Zoek in de middag dus een plekje in de schaduw of ga even naar binnen.
  • En misschien wel de belangrijkste tip: je kind kijkt vaak naar wat jij als ouder doet. Geef dus het goede voorbeeld! Smeer ook jezelf in en zoek net als je kind tussen 12 en 15 de schaduw op.

Meer weten over veilig in de zon?
Stel je vraag op het consultatiebureau, bel ons Contactcentrum of ga naar kwf.nl/kanker-voorkomen/veilig-zonnen.