10 tips: verhuizen met kinderen

10 tips: verhuizen met kinderen

Lees hier al onze artikelen vol tips over opgroeien van onze professionals.

Een huis vol dozen, ouders die vaker weg zijn dan normaal, een nieuw huis in een vreemde buurt.. Verhuizen kan een behoorlijke impact hebben op het leven van een kind.

Gelukkig kun je als ouder veel doen om de overgang wat makkelijker te maken. Hieronder tien handige tips van een van onze jeugdverpleegkundigen:

  1. Creëer zoveel mogelijk rust en regelmaat. Ook al heb je het druk en moet er veel geregeld worden: hou zoveel mogelijk het ritme aan van alledag. Zowel in het oude als in het nieuwe huis. Dit biedt steun en veiligheid.
  2. Haal de kinderkamer als laatste leeg en richt deze als eerste weer in. Dan hebben ze zo lang mogelijk een fijne plek om te slapen. Voor kinderen tot 2 jaar is het fijn als hun nieuwe kamer er zoveel mogelijk hetzelfde uitziet: een vertrouwde omgeving biedt veiligheid.
  3. Maak een tas met alle favoriete/belangrijke dingen van je kind, dit voorkomt dat je na een dag verhuizen tussen alle dozen op zoek moet naar een vermiste knuffel.
  4. Maak een inschatting wat fijner is voor je kind: meehelpen met verhuizen of even ergens laten logeren. Kies je voor het eerste? Dan kan het alsnog heel handig zijn om oppas te regelen. Die kan je kind dan in de gaten houden en betrekken bij alles wat er gebeurt, en jij hebt wat meer je handen vrij met het verhuizen.
  5. Lees ter voorbereiding samen boekjes of kijk een filmpje over verhuizen, zoals bijvoorbeeld ‘Bobbi gaat verhuizen’. Dit kan helpen om beter te laten begrijpen wat verhuizen is en hoe dit in zijn werk gaat.
  6. Ga regelmatig samen een kijkje nemen in het nieuwe huis. Laat ze meehelpen met kleine klusjes/in- en uitpakken. Dit kan ervoor zorgen dat ze sneller vertrouwd raken met het huis.
  7. Neem bewust afscheid van de buurt en het huis: nog even in de speeltuin spelen, maak een mooie kaart voor de buurvrouw of organiseer een feestje voor de kinderen uit de straat. Let hierbij op de behoefte van je kind: heeft hij of zij er veel moeite mee? Houd het dan kort, en spreek bijvoorbeeld af dat je nog een keertje teruggaat, of nodig vriendjes uit in het nieuwe huis. Plan dit alvast in.
  8. Ga op ontdekkingsreis in de nieuwe buurt. Zoek een leuke speeltuin, doe een speurtocht, eet een ijsje: probeer het verhuizen als een mooi avontuur te zien.
  9. Neem de gevoelens van je kind serieus en bied hem of haar de ruimte deze emoties te uiten.
  10. Probeer de verhuizing in een relatief rustige tijd in te plannen. Bij voorkeur niet tijdens drukke feestdagen, start op school of rond een verjaardag. Deze dagen zijn vaak al spannend genoeg zonder een verhuizing.

Veel woonplezier in jullie huis!

Heb je vragen over gezondheid of opgroeien?
Stel je vraag op het consultatiebureau. Je kunt ook ons Contactcentrum bellen of mailen.