Groepsvaccinaties

Twee keer per jaar vaccineren we (schoolgaande) kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en MenACWY (meningokokken). Dat doen we via groepsvaccinaties. Op deze pagina lees je alle informatie over de eerstvolgende vaccinatieronde. 

JGZ_Vaccineren

Groepsvaccinaties najaar 2022
Van 5 september tot 6 oktober 2022 vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP/BMR en HPV in de regio Zuid-Holland Zuid. Kinderen die hiervoor worden opgeroepen ontvangen in augustus een uitnodiging van het RIVM via de post. De vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis.

Wie ontvangen een uitnodiging?

  • DTP/BMR: kinderen geboren in 2013
  • HPV: jongens en meisjes geboren in 2006/ 2009/ 2012. En jongens geboren in 2004/ 2008. Vanaf 2022 krijgen meisjes én jongens een vaccinatie tegen HPV aangeboden. De leeftijd waarop dit gebeurt gaat van 13 naar 10 jaar. Dit is een wijziging in het RijksvaccinatieprogrammaLees er meer over op de RIVM-website
  • Heb je eerder een uitnodiging gehad, maar de vaccinatie toen niet gehaald? Mogelijk ontvang je een uitnodiging om de vaccinatie in te halen.

Kom op de datum en tijd uit de RIVM-uitnodiging
Zo ben je snel aan de beurt én ontstaan er geen onnodige wachtrijen. We willen voorkomen dat het te druk wordt op de locaties. We vaccineren overdag, mogelijk onder schooltijd. In de RIVM-uitnodiging lees je waar en wanneer je wordt verwacht. 

Komt deze datum of tijd je écht niet uit?
Dan is het mogelijk om op een andere datum, tijd of locatie te komen. Binnenkort komen op deze pagina vaccinatieschema's. Hierin kun je zien waar en wanneer wij vaccineren. 

Wat neem je mee als je DTP/BMR komt halen?

  • De oproepkaarten uit de RIVM-uitnodiging
  • Wil je deze vaccinaties laten bijschrijven in het vaccinatiebewijs van je kind? Neem dan ook dit vaccinatiebewijs mee. (Dit bewijs wordt meestal bewaard bij het groene groeiboekje van het consultatiebureau)
  • Kledingtip: draag een shirt met korte mouwen (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en sta je ook snel weer buiten.

Wat neem je mee als je HPV komt halen? 

  • De oproepkaart en het vaccinatiebewijs uit de RIVM-uitnodiging 
  • Een geldig identiteitsbewijs als je 14 jaar of ouder bent (paspoort of ID-kaart) 
  • Het ingevulde Jouw toestemming -antwoordstrookje als je het goed vindt dat we je vaccinatiegegevens delen met het RIVM. Je vindt dit strookje bij de RIVM-uitnodiging. Je hoeft dit strookje alleen mee te nemen als je tussen 12-16 jaar bent en zonder ouder naar de vaccinatie-locatie komt. Heb je eerder al toestemming aan ons gegeven? Dan hoef je dit strookje niet opnieuw mee te nemen.
  • Kledingtip: draag een shirt met korte mouwen (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en sta je ook snel weer buiten.

Coronamaatregelen groepsvaccinaties
Als er in september/ oktober coronamaatregelen zijn lees je die op deze pagina. 

Heb je een vaccinatie in het najaar 2022 gemist?
Over een jaar ontvang je een nieuwe uitnodiging van het RIVM. Behalve als de uitnodiging voor het najaar 2022 al een herhaling was. In dat geval ontvang je geen nieuwe uitnodiging meer. 

Wil je de vaccinatie tegen DTP/BMR of HPV liever vóór het najaar 2023 inhalen? Dan ben je welkom bij de groepsvaccinaties in maart 2023. Rond januari verschijnen op deze pagina de vaccinatieschema's voor deze groepsvaccinaties. Met de oproepkaart die je hebt ontvangen bij de uitnodiging voor najaar 2022 kun je de vaccinatie halen op een locatie bij jou in de buurt. 

MenACWY (meningokokken)
Heb je in het voorjaar 2022 de vaccinatie MenACWY gemist? Dan ontvang je hiervoor een nieuwe uitnodiging voor het voorjaar 2023.

Heb je vragen?
Kijk voor veelgestelde vragen over groepsvaccinaties en vaccineren in het algemeen op onze veelgestelde vragen-pagina.

Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons! Meld in je mail ook je woonplaats en geboortedatum (van je kind). Dan kunnen we je vraag sneller beantwoorden. 

contact@jongjgz.nl 
(voor kinderen 0-4 jaar)         

vaccinaties@jongjgz.nl 
(voor kinderen/jongeren 5-18 jaar)