Groepsvaccinaties

Twee keer per jaar vaccineren we (schoolgaande) kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en meningokokken. Dat doen we via groepsvaccinaties. Op deze pagina lees je alle informatie over de eerstvolgende vaccinatieronde. 

JGZ_Vaccineren

LET OP: Haal je binnenkort een van de hieronder genoemde vaccinaties én een coronavaccinatie? Haal de vaccinatie tegen DTP/BMR, HPV of meningokokken eerst. En haal de coronavaccinatie pas 14 dagen later. Lees meer. 

Groepsvaccinaties voorjaar 2022
Van 14 februari tot 14 april 2022 vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP/BMR, HPV en meningokokken in de regio Zuid-Holland Zuid. Kinderen die hiervoor worden opgeroepen ontvangen in februari of maart een uitnodiging van het RIVM via de post. De vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis.

Wie ontvangen een uitnodiging?

 • DTP/BMR: kinderen geboren in 2013
 • HPV: kinderen geboren in 2006/ 2009/ 2012. En jongens geboren in 2004/ 2008. Vanaf 2022 krijgen meisjes én jongens een vaccinatie tegen HPV aangeboden. De leeftijd waarop dit gebeurt gaat van 13 naar 10 jaar. Dit is een wijziging in het RijksvaccinatieprogrammaLees er meer over op de RIVM-website
 • Meningokokken: jongeren geboren in 2008
 • Heb je eerder een uitnodiging gehad, maar de vaccinatie toen niet gehaald? Mogelijk ontvang je een uitnodiging om de vaccinatie in te halen.

Kom op de datum en tijd uit de RIVM-uitnodiging!
Zo ben je snel aan de beurt én ontstaan er geen onnodige wachtrijen. Door corona willen we voorkomen dat het te druk wordt op de locaties. We vaccineren overdag, mogelijk onder schooltijd. In de RIVM-uitnodiging lees je waar en wanneer je wordt verwacht. 

Komt deze datum of tijd je écht niet uit?
Dan is het mogelijk om op een andere datum, tijd of locatie te komen. Binnenkort verschijnen onderaan deze pagina vaccinatieschema's waarin je kunt zien waar en wanneer wij vaccineren. 

Wat neem je mee als je DTP/BMR komt halen?

 • De oproepkaarten uit de RIVM-uitnodiging
 • Het vaccinatiebewijs van je kind (Dit bewijs wordt meestal bewaard bij het groene groeiboekje van het consultatiebureau)

Wat neem je mee als je HPV of meningokokken komt halen? 

 • De oproepkaart en het vaccinatiebewijs uit de RIVM-uitnodiging 

 • Een geldig identiteitsbewijs als je 14 jaar of ouder bent (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) 

Coronamaatregelen groepsvaccinaties

 • Kom met 1 kind/jongere + 1 begeleider. Laat broers, zussen of anderen dus thuis.

 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.

 • Ben je 13 jaar of ouder? Draag een (medisch) mondmasker.

 • Draag een shirt met korte mouwen (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en sta je ook snel weer buiten.

 • Blijf thuis als je op het laatste moment klachten hebt: koorts, keelpijn, kortademigheid, hoesten of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden). De afspraak afzeggen is niet nodig. Op een later moment ontvang je een nieuwe uitnodiging om de vaccinatie in te halen. 

 • Ook neusverkouden kinderen t/m 12 jaar moeten thuisblijven. 

Heb je een vaccinatie in het voorjaar 2022 gemist?
Over een jaar ontvang je een nieuwe uitnodiging van het RIVM. Behalve als de uitnodiging voor het voorjaar 2022 al een herhaling was. In dat geval ontvang je geen nieuwe uitnodiging meer. 

Wil je de vaccinatie tegen DTP/BMR, HPV of meningokokken liever vóór het voorjaar 2023 inhalen? Dan ben je welkom bij de groepsvaccinaties in september 2022. Rond augustus verschijnen op deze pagina de vaccinatieschema's voor deze groepsvaccinaties. Met de oproepkaart die je hebt ontvangen bij de uitnodiging voor voorjaar 2022 kun je de vaccinatie halen op een locatie bij jou in de buurt. 

Heb je vragen?
Kijk voor veelgestelde vragen over groepsvaccinaties en vaccineren in het algemeen op onze veelgestelde vragen-pagina.

Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons! Meld in je mail ook je woonplaats en geboortedatum (van je kind). Dan kunnen we je vraag sneller beantwoorden. 

contact@jongjgz.nl 
(voor kinderen 0-4 jaar)         

vaccinaties@jongjgz.nl 
(voor kinderen/jongeren 5-18 jaar)

Vaccinatieschema's

Komt de datum of tijd uit de RIVM-uitnodiging je écht niet uit? Dan is het mogelijk om op een andere datum, tijd of locatie te komen. Binnenkort verschijnen hieronder vaccinatieschema's waarin je kunt zien waar en wanneer wij vaccineren. 

Vaccineren