Groepsvaccinaties

Twee keer per jaar vaccineren we (schoolgaande) kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en MenACWY (meningokokken). Dat doen we via groepsvaccinaties. Op deze pagina lees je alle informatie over de eerstvolgende vaccinatieronde. 

Groepsvaccinaties Jong JGZ

Groepsvaccinaties voorjaar 2023
Van 6 februari t/m 30 maart 2023 vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP/BMR, HPV en MenACWY in de regio Zuid-Holland Zuid. Kinderen die hiervoor worden opgeroepen ontvangen ongeveer twee weken van tevoren een uitnodiging van het RIVM via de post. De vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis.

Wie ontvangen een uitnodiging?

 • DTP/BMR: kinderen geboren in 2014
 • HPV: jongens en meisjes geboren in 2004/ 2005/ 2007/ 2010/ 2011/ 2013. Meisjes die geboren zijn in 2004, 2005 en 2007 zijn al eens eerder uitgenodigd. Zij ontvangen een nieuwe uitnodiging als zij de vaccinatie toen niet hebben gehaald. Sinds 2022 krijgen meisjes én jongens een vaccinatie tegen HPV aangeboden. De leeftijd waarop dit gebeurt gaat van 13 naar 10 jaarLees meer over deze wijziging op de RIVM-website
 • MenACWY (meningokokken): jongeren geboren in 2009
 • Heb je eerder een uitnodiging gehad, maar de vaccinatie toen niet gehaald? Mogelijk ontvang je een uitnodiging om de vaccinatie in te halen.
 • Is je kind geboren in een van de hierboven genoemde jaartallen, maar heeft het geen uitnodiging ontvangen? Dat kan. We vaccineren namelijk twee keer per jaar (voorjaar en najaar). In dit geval wordt je kind over een half jaar uitgenodigd.

Kom op de datum en tijd uit de RIVM-uitnodiging
Zo ben je snel aan de beurt én ontstaan er geen onnodige wachtrijen. We willen voorkomen dat het te druk wordt op de locaties. We vaccineren overdag, mogelijk onder schooltijd. In de RIVM-uitnodiging lees je waar en wanneer je wordt verwacht. 

Komt deze datum of tijd je écht niet uit?
Dan is het mogelijk om op een andere datum, tijd of locatie te komen. In de vaccinatieschema's onderaan deze pagina zie je waar en wanneer wij vaccineren. Je hoeft het niet aan ons door te geven als je op een andere datum of tijd komt. 

Mogen we de vaccinatiegegevens van je kind delen met het RIVM?  
Geef je toestemming nu alvast aan ons door via het ouderportaal. Door de vaccinatiegegevens te laten registreren bij het RIVM kun je op een later moment bijvoorbeeld een kopie van het vaccinatiebewijs van je kind opvragen. Wil je eerst meer weten over de administratie van vaccinatiegegevens? Lees er meer over op jongjgz.nl/jouw-toestemming.   

Wat neem je mee als je DTP/BMR komt halen?

 • De oproepkaarten uit de RIVM-uitnodiging
 • Wil je deze vaccinaties laten bijschrijven in het vaccinatiebewijs van je kind? Neem dan ook dit vaccinatiebewijs mee. (Dit bewijs wordt meestal bewaard bij het groene groeiboekje van het consultatiebureau)
 • Het ingevulde Jouw toestemming – antwoordstrookje hieronder als je deze toestemming niet hebt geregeld via het online ouderportaal. Heb je eerder al toestemming aan ons gegeven? Dan hoef je dit strookje niet opnieuw mee te nemen.
 • Kledingtip: draag een shirt met korte mouwen (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en sta je ook snel weer buiten.

Wat neem je mee als je HPV of MenACWY komt halen? 

 • De oproepkaart en het vaccinatiebewijs uit de RIVM-uitnodiging 
 • Een geldig identiteitsbewijs als je 14 jaar of ouder bent (paspoort of ID-kaart) 
 • Het ingevulde Jouw toestemming -antwoordstrookje als je het goed vindt dat we je vaccinatiegegevens delen met het RIVM. Je vindt dit strookje bij de RIVM-uitnodiging. Je hoeft dit strookje alleen mee te nemen als je tussen 12-16 jaar bent en zonder ouder naar de vaccinatie-locatie komt. Heb je eerder al toestemming aan ons gegeven? Dan hoef je dit strookje niet opnieuw mee te nemen.
 • Kledingtip: draag een shirt met korte mouwen (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en sta je ook snel weer buiten.

Bezoekregels groepsvaccinaties
Hebben jij of je kind klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus? Lees hier onze bezoekregels

Heb je een vaccinatie in 2022 gemist?
Na 12 maanden ontvang je een nieuwe uitnodiging van het RIVM. Behalve als de laatste uitnodiging al een herhaling was. In dat geval ontvang je geen nieuwe uitnodiging meer. 

Wil je een vaccinatie alsnog halen?
Dan ben je welkom bij de groepsvaccinaties in februari/ maart 2023. Je hoeft de eventuele nieuwe uitnodiging van het RIVM hiervoor niet af te wachten.

 • Met de oproepkaart die je in 2022 hebt ontvangen, kun je de vaccinatie halen op een locatie bij jou in de buurt. Kijk in de vaccinatieschema's onderaan deze pagina waar en wanneer wij vaccineren. 
 • Heb je de oproepkaart uit 2022 niet meer? Neem dan een document mee waar het Burgerservicenummer (BSN) van je kind op staat.

Heb je vragen?
Kijk voor veelgestelde vragen over groepsvaccinaties en vaccineren in het algemeen op onze veelgestelde vragen-pagina.

Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons! Meld in je mail ook je woonplaats en geboortedatum (van je kind). Dan kunnen we je vraag sneller beantwoorden. 

contact@jongjgz.nl 
(voor kinderen 0-4 jaar)         

vaccinaties@jongjgz.nl 
(voor kinderen/jongeren 5-18 jaar)

Vaccinatieschema's

Komt de datum of tijd in de RIVM-uitnodiging die je hebt ontvangen écht niet uit? Dan is het mogelijk om zonder nieuwe afspraak op een andere datum, tijd of locatie te komen. In de vaccinatieschema's hieronder kun je zien waar en wanneer wij vaccineren. Zit er geen geschikte datum bij? Bezoek deze pagina dan nog eens rond eind augustus 2023. Vanaf dan kun je zien waar en wanneer wij vaccineren in het najaar. 

Vaccinatieschema DTP/BMR

Vaccinatieschema HPV

Vaccinatieschema MenACWY

Wel of niet vaccineren?