Vaccinaties

 

Vaccinatieronde Zuid-Holland Zuid najaar 2020
Van 1 september t/m 15 oktober vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en meningokokken in de regio Zuid-Holland Zuid. Kinderen die hiervoor worden opgeroepen ontvangen in augustus een uitnodiging van het RIVM via de post. De vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis.

Welke kinderen ontvangen een uitnodiging?

 • Kinderen geboren in 2011: DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen, rode hond)
 • Meisjes geboren in 2008: HPV (baarmoederhalskanker)
 • Jongeren geboren tussen 2001-2006: meningokokken. Dit is een inhaalvaccinatie. Jongeren die de vaccinatie tegen meningokokken eerder nog niet hebben gehaald, ontvangen een uitnodiging om deze in te halen.

Coronamaatregelen groepsvaccinaties

 • We vaccineren kinderen en jongeren op datum en tijd. Zo wordt het niet te druk op de locatie en kan iedereen voldoende afstand van elkaar houden. Kom daarom op de datum en tijd zoals genoemd in de uitnodiging van het RIVM! We vaccineren overdag, mogelijk onder schooltijd. Kinderen die worden opgeroepen voor een vaccinatie ontvangen de uitnodiging van het RIVM via de post in de tweede helft van augustus.
 • Kom met 1 kind/jongere + 1 begeleider. Laat broers, zussen of anderen dus thuis.

 • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.

 • Draag een shirt met korte mouwen (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en sta je ook snel weer buiten.

 • Blijf thuis als je op het laatste moment klachten hebt: koorts, keelpijn, kortademigheid, hoesten of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden). De afspraak afzeggen is niet nodig. In 2021 ontvang je een nieuwe uitnodiging. 

 • Neusverkouden kinderen t/m 12 jaar mogen wel naar de groepsvaccinatie komen. 

Heb je vragen over de (groeps)vaccinaties? Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. 

Algemene informatie over vaccineren

Rijksvaccinatieprogramma
Alle kinderen in Nederland kunnen gratis worden gevaccineerd door de jeugdgezondheidszorg. Dat gebeurt via het Rijksvaccinatieprogramma van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de regio's Zuid-Holland Zuid (0-18 jaar) en Breda (0-4 jaar) wordt de jeugdgezondheidszorg uitgevoerd door Jong JGZ.   

Waarom is vaccineren belangrijk?
Door te vaccineren, bescherm je jouw kind tegen ziekten die vaak zeer besmettelijk zijn en vooral bij jonge kinderen ernstige gevolgen kunnen hebben. Denk aan mazelen, kinkhoest of meningokokken. Vaccineren doe je niet alleen voor je eigen kind: je helpt mee aan de groepsimmuniteit tegen deze ziekten. Zo lopen ook de kinderen die niet zijn ingeënt (bijvoorbeeld omdat ze te jong zijn) minder risico. Zodra je kind is geboren en ingeschreven bij de gemeente, krijg je de oproepen voor vaccinaties en de vaccinatiekaart automatisch thuisgestuurd vanuit het RIVM. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.

De eerste prik van het Rijksvaccinatieprogramma is al tijdens de zwangerschap. Wanneer je 22 weken of langer zwanger bent, kun je de 22 wekenprik tegen kinkhoest halen. Zo is jouw baby gelijk vanaf de geboorte tegen deze zeer besmettelijke ziekte beschermd. Lees meer over het halen van de 22 wekenprik. 

Wij vinden het belangrijk dat zwangeren en kinderen worden gevaccineerd. Maar het is niet verplicht. Heb jij twijfels? We gaan er graag met je over in gesprek. Zo kun je zelf de keuze maken die bij jou past.

Tegen welke ziekten?
Tegen welke ziekten beschermt het Rijksvaccinatieprogramma? Op welke leeftijden worden de vaccinaties gegeven? Wat zijn mogelijke bijwerkingen? Kijk voor meer informatie op www.rijksvaccinatieprogramma.nl/.

Vaccinaties voor schoolgaande kinderen
Schoolgaande kinderen worden automatisch uitgenodigd voor een groepsvaccinatie in de buurt. In het jaar dat je kind 9 jaar wordt ontvang je via het RIVM een uitnodiging voor de BMR (bof, mazelen en rode hond) en de DTP (difterie, tetanus en polio) vaccinatie. Daarnaast worden meisjes op 12-jarige leeftijd uitgenodigd voor een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Rond de leeftijd van 14 jaar krijgen jongens en meisjes een vaccinatie tegen meningokokkenziekte. 

Vragen
Heb je een vraag over vaccinaties? Neem hieronder een kijkje bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Mail o.v.v. je woonplaats en het burgerservicenummer (BSN) van je kind naar:

contact@jongjgz.nl         (voor kinderen 0-4 jaar)
vaccinaties@jongjgz.nl   (voor kinderen 5-18 jaar)

Veelgestelde vragen

 • CORONAVIRUS - Is mijn kind net na vaccinatie extra vatbaar voor het coronavirus?

  Nee, door vaccinatie is de weerstand na de vaccinatie niet verminderd en de kans op corona dus niet vergroot.

 • CORONAVIRUS - Mijn kind is in contact geweest met een patiënt met het coronavirus. Mag het nu wel gevaccineerd worden?

  Je kind mag niet naar het consultatiebureau komen (en kan dus niet gevaccineerd worden) als er iemand in het gezin een bevestigde corona infectie heeft. Betreft het een contact met iemand buiten het gezin, dan mag je kind alleen naar het consultatiebureau komen als het zelf geen klachten heeft van neusverkoudheid of keelpijn of hoesten of koorts. Bij kinderen met koorts wordt de vaccinatie uitgesteld.

 • CORONAVIRUS - Ik heb als ouder verkoudheidsklachten. Mijn kind heeft geen klachten. Mag ik nu met mijn kind naar het consultatiebureau voor vaccinatie van mijn kind?

  Nee, je mag niet komen. Ouders of begeleiders met verkoudheidsklachten kunnen  niet naar het consultatiebureau komen met hun kind. Je kind mag wel komen met een begeleider zonder klachten. 

 • CORONAVIRUS - Gaan de groepsvaccinaties door?

  Ja, van 1 september t/m 15 oktober 2020 vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en meningokokken in de regio Zuid-Holland Zuid. Kinderen die hiervoor worden opgeroepen ontvangen in augustus een uitnodiging van het RIVM via de post. Door het coronavirus vaccineren we kinderen en jongeren op datum en tijd. Zo wordt het niet te druk op de locatie en kan iedereen voldoende afstand van elkaar houden. Kom daarom op de datum en tijd zoals genoemd in de uitnodiging van het RIVM!

 • CORONAVIRUS - Wat zijn de coronamaatregelen bij de groepsvaccinaties?

  Kom je een vaccinatie halen? De volgende coronamaatregelen zijn belangrijk:

  Dit verwachten wij van jou

  •  Kom met 1 kind/jongere + 1 begeleider. Laat broers, zussen of anderen dus thuis.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.
  • Draag een shirt met korte mouwen (hier kan natuurlijk wel een vest of trui overheen). Zo is de prik snel gezet en sta je ook snel weer buiten.
  • Kom op de dag en tijd zoals genoemd in de RIVM uitnodiging. Zo ben je snel aan de beurt én ontstaan er geen onnodige wachtrijen.
  • Blijf thuis als je op het laatste moment klachten hebt: koorts, keelpijn, kortademigheid, hoesten of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden). De afspraak afzeggen is niet nodig. In 2021 ontvang je een nieuwe uitnodiging.
  • Neusverkouden kinderen t/m 12 jaar mogen wel naar de groepsvaccinatie komen. 

  Dit kun je van ons verwachten

  • We zetten extra medewerkers in voor het bewaren van voldoende afstand tussen iedereen. Mogelijk vragen we je om buiten te wachten tot je aan de beurt bent.
  • Zoals altijd houden wij ons aan hygiëneprotocollen. Daarnaast zal er extra worden schoongemaakt tussen het vaccineren door.
  • We nodigen minder kinderen / jongeren tegelijk uit. Iedereen ontvangt een eigen datum en tijd.
 • Mijn schoolgaande kind heeft een oproep gekregen voor de groepsvaccinatie. Het tijdstip of de dag komt me niet uit. Wat kan ik doen?

  Door het coronavirus vaccineren we op datum en tijd. Zo wordt het niet te druk op de locatie. Hierdoor is het helaas niet mogelijk om de vaccinatie op een ander moment in de periode 1 september-15 oktober 2020 in te halen.

  • Kom je de vaccinatie niet halen in het najaar 2020? Je hoeft dit niet aan ons door te geven.
  • Je kind kan de vaccinatie inhalen in 2021. Hiervoor hoef je niets te doen. Je ontvangt vanzelf een nieuwe uitnodiging van het RIVM via de post. De bescherming tegen de ziekte(s) van de vaccinatie komt door dit uitstel niet in gevaar.
 • Wat neem ik mee als ik de prik ga halen?

  • De oproepkaart. Deze zit bij de brief en bevat een streepjescode. Het is belangrijk dat deze wordt ingeleverd en niet mee terug naar huis gaat.
  • Het vaccinatiebewijs. Deze kaart ontvang je bij de eerste keer dat de vaccinatiekaarten worden toegestuurd door het RIVM.
  • Voor alle schoolgaande kinderen geldt dat zij een geldig legitimatiebewijs moeten kunnen tonen of eventueel iets anders waar een BSN nummer op staat.
  • In geval van DTP en BMR: het vaccinatiebewijs uit het groeiboekje. Indien u deze niet meer kunt vinden is dit niet erg en hoeft u niet te melden aan ons. Wij stempelen hier de vaccinatie op af en dit dient voor uw eigen administratie.
  • In geval van HPV of MenACWY het stempelkaartje wat u al heeft ontvangen bij de eerste oproep van de HPV of nu bij de MenACWY. 
 • Ik heb meerdere schoolgaande kinderen die op verschillende tijden zijn uitgenodigd. Moet ik 2x komen?

  Nee hoor, je mag met beide kinderen op 1 tijdstip komen.

 • Mijn kind is 9 en nog niet opgeroepen voor de prikken en klasgenootjes wel. Hoe kan dit?

  Dit kan kloppen. De kinderen worden opgeroepen in het jaar dat ze 9 worden en op postcode. De ene postcode is in maart aan de beurt en de ander in september. Het kan dus voorkomen dat een jonger kind eerder de vaccinatie krijgt.

 • Mijn kind zit op school in een ander gebied. Wat kan ik doen?

  Je kunt contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg organisatie in de betreffende regio om te vragen of jouw kind daar zijn/haar vaccinatie(s) kan krijgen.

   

   

 • Ik wil meer weten over de ziekten waartegen wordt gevaccineerd. Waar kan ik terecht?

  Hiervoor kun je terecht op de volgende website:
  www.rijksvaccinatieprogramma.nl

 • Ik twijfel over het vaccineren van mijn kind. Waar kan ik meer informatie vinden?

  Stel je vraag aan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige op de JGZ locatie.
  Je kunt ook meer informatie vinden op www.rijksvaccinatieprogramma.nl
  en op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/twijfels

 • Kan ik mijn kind(eren) bij de huisarts laten vaccineren?

  Overleg dit met je huisarts, dat kan per arts verschillen. Houd er wel rekening mee dat je de kosten voor het vaccin en eventueel consult zelf moet betalen.

 • Waar worden de prikken gegeven?

  Bij baby’s worden de prikken in de bovenbenen gegeven. Vanaf de kleuterleeftijd worden de prikken in de bovenarm gegeven.
  Indien er redenen zijn waardoor de vaccinatie niet op de standaard plaats kan worden gegeven zal in overleg tussen jeugdarts/jeugdverpleegkundige en ouder(s)/verzorger(s) bekeken worden waar de vaccinatie gegeven kan worden.

  Verzoek voor oudere kinderen die tijdens groepsvaccinaties de prik komen halen:
  houd rekening met de kledingkeuze. Meest makkelijk is korte mouwen met eventueel een vest erover. Lange mouwen opstropen is niet altijd mogelijk (knelt).

 • Wanneer krijgt mijn kind een vaccinatie?

  Wij vaccineren kinderen als ze 3 maanden, 5 maanden, 11 maanden, 14 maanden en ruim 3,5 jaar oud zijn.
  Wanneer je kind 9 jaar is, ontvangt hij/zij opnieuw een uitnodiging voor 2 vaccinaties. Meisjes vanaf 12 jaar ontvangen een aparte uitnodiging voor de hpv vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.
  Rond de leeftijd van 14 jaar krijgen jongens en meisjes een vaccinatie tegen meningokokkenziekte.  Je leest er meer over op de website van het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/vaccinatieschema .

  In het ouderportaal zie je of bij jouw komende afspraak een vaccinatie hoort. Dat kunnen we ook voor je nakijken als je contact met ons opneemt.
  Het ouderportaal is toegankelijk voor ouders van kinderen tot 12 jaar.

 • Mijn kind heeft last van de vaccinatie(s). wat kan ik doen?

  Wat vervelend dat je kind last heeft van de vaccinatie(s).
  Wil je graag tips over wat je in dit geval voor je kind kunt doen, kijk dan op: https://www.opvoeden.nl/reactie-op-de-prikken-3195/  
  of op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/bijwerkingen
   

 • Mijn kind is ziek. Kan hij/zij de vaccinatie nu wel krijgen?

  Als een kind te ziek is, kan een vaccinatie beter uitgesteld worden. Koorts is daarvoor een graadmeter. Bij een temperatuur van 38,5 °C of hoger wordt de vaccinatie uitgesteld. Voor meer informatie kijk je op:
  https://rijksvaccinatieprogramma.nl/5-contra-indicaties

 • Mijn kind is extreem angstig voor prikken. Wat kan ik doen?

  Mail ons via vaccinaties@jongjgz.nl o.v.v. je woonplaats en het burgerservicenummer (BSN) van je kind. We kijken dan samen naar een oplossing.

 • Wij willen alsnog een vaccinatie laten geven die wij voorheen geweigerd hebben. Kan dit?

  Ja dat kan. Tot 18 jaar kan je kind meedoen met het rijksvaccinatieprogramma. Is je kind onder de 4 jaar, bespreek dit dan gerust met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Is je kind boven de 4 jaar, dan mag je altijd mailen (vaccinaties@jongjgz.nl) indien je een afspraak wilt maken voor een vaccinatie. Veelal gebeurt dit tijdens een reguliere sessie in maart of september.

  Indien het een HPV vaccinatie betreft, houd er dan rekening mee dat als je dochter voor haar 15e verjaardag start, ze 2 prikken nodig heeft in totaal. Start ze na haar 15e verjaardag, dan heeft ze er 3 nodig. 

 • Bovenstaande antwoorden bieden geen oplossing. Wat nu?

  Indien je kind de vaccinatie niet komt halen, ontvang je van het RIVM na 1 jaar een herhalingsoproep voor deze vaccinatie. Wil je de vaccinatie eerder, kijk dan op de website voor de eerstvolgende ronde (jaarlijks in maart en september). Je kunt daar dan met de oude oproepkaart en de ID/BSN van je kind naar toe komen. Indien je de vaccinatiekaart  niet meer hebt dan maken we een kaart aan.

 • Ik heb vragen over de 22 wekenprik tijdens de zwangerschap, waar kan ik terecht?

  Op www.rijksvaccinatieprogramma.nl/22wekenprik vind je alle informatie over deze vaccinatie tijdens de zwangerschap.

  Hoe je de 22 wekenprik bij ons kunt halen lees je op www.jongjgz.nl/22wekenprik

 • Ik heb een andere vraag over vaccinaties, waar kan ik terecht?

  Indien het antwoord op je vraag hier niet bij staat, kun je ons mailen o.v.v. je woonplaats en het burgerservicenummer (BSN) van je kind:

  contact@jongjgz.nl         (voor kinderen 0-4 jaar)
  vaccinaties@jongjgz.nl   (voor kinderen 5-18 jaar)

  Wij streven er naar deze mail binnen 2 werkdagen te beantwoorden.

  Indien je teruggebeld wilt worden, geef dan een telefoonnummer door waarop je overdag goed te bereiken bent.

  Je kunt ook bellen alleen worden deze telefoontjes niet direct beantwoord maar doorgezet naar onze mail. Het verdient dus de voorkeur om te mailen. Op werkdagen zal de vraag binnen 2 werkdagen worden beantwoord. Dit betekent dat een vraag die op vrijdagmiddag binnenkomt, beantwoordt wordt op maandag.