Onderzoeken op school

Op de middelbare school, het voortgezet speciaal onderwijs en Praktijkonderwijs bieden we alle leerlingen één of twee keer een gezondheidsonderzoek aan. Tijdens dit onderzoek kijkt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige hoe het gaat met jouw gezondheid en groei én of je lekker in je vel zit. 

Middelbare school kinderen

Ga je naar het voortgezet speciaal onderwijs of Praktijkonderwijs?
Lees hier hoe en wanneer we jou een gezondheidsonderzoek aanbieden.

Ga je naar een reguliere middelbare school?
Lees hieronder meer over gezondheidsonderzoeken op de middelbare school.

Onderzoeken op de middelbare school

Waarom een gezondheidsonderzoek?
Tijdens het onderzoek kijkt de jeugdarts of jeugdverpleegkundige hoe het gaat met jouw gezondheid. Je ontdekt hoe gezond je leeft en krijgt advies. We kijken naar je lengte en gewicht, lichamelijke en mentale gezondheid, leefstijl, pesten en school. 

Wanneer ontvang je een uitnodiging?
Je wordt twee keer uitgenodigd. Eén keer in de onderbouw en één keer in de bovenbouw. Dit geldt voor VMBO, Mavo, Havo en VWO. 

Hoe gaat het onderzoek?

  • In de klas vul je de online vragenlijst Jij en Je Gezondheid in. Hierin staan vragen over bijvoorbeeld lichamelijke en mentale gezondheid, leefstijl (roken, alcohol, voeding, bewegen), pesten en school.
  • Na het invullen van de vragenlijst krijg je advies via een persoonlijk gezondheidsprofiel. Hierin staan ook handige websites met betrouwbare informatie over de onderwerpen uit de vragenlijst.
  • Als het nodig is gaat de jeugdarts of jeugdverpleegkundige samen met jou in gesprek over de antwoorden uit de vragenlijst. Dit gebeurt onder schooltijd. Natuurlijk kan je ook zelf vragen om een gesprek. Om samen in beeld te krijgen wat je nodig hebt gebruiken onze professionals de gespreksmethodiek Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ). Lees hier meer over GIZ
  • De assistente uit het JGZ-team meet jouw lengte en gewicht. Als het nodig is wordt ook je bloeddruk gemeten.
  • We vragen je mentor om een observatielijst in te vullen. Hij of zij ziet namelijk hoe het op school gaat met jou.

Uitslag

  • Ben je jonger dan 16 jaar? Na het onderzoek krijg je een uitslagenbrief mee naar huis. Deze brief is bedoeld voor je ouder(s). Hierin leest hij/zij wat je lengte en gewicht zijn. Als er bijzonderheden zijn die we met je ouder(s) willen delen, bespreken we dat natuurlijk eerst met jou.
  • Ben je 16 jaar of ouder? In overleg met jou worden alleen mogelijke bijzonderheden aan je ouder(s) doorgegeven. 

Privacy
Alleen de jeugdarts of jeugdverpleegkundige kan de gegevens uit het onderzoek zien. Dit geldt ook voor jouw antwoorden uit de online vragenlijst. Als er een gesprek volgt dan is dit vertrouwelijk. Alleen in overleg met jou informeren we je ouder(s) en/of school.

De uitslag van het onderzoek wordt opgeslagen in het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg. Dit is jouw eigen medisch dossier. Jij hebt zelf ook toegang tot dit dossier. 

JouwGGD: voor al jouw vragen over gezondheid

Heb je vragen over je lichaam, je gevoel of dingen waar je liever niet thuis over praat?

Stel je vraag makkelijk en anoniem  via JouwGGD: 
ma-vr 14.00-22.00 uur
za- zo 18.00-20.00 uur

Nu chatten met JouwGGD

JouwGGD