Groepsvaccinaties Zuid-Holland Zuid voorjaar 2022

Vaccineren

Van 14 februari tot 14 april 2022 vaccineert Jong JGZ kinderen en jongeren tegen DTP, BMR, HPV en meningokokken in de regio Zuid-Holland Zuid.* Kinderen die hiervoor worden opgeroepen ontvangen binnenkort een uitnodiging van het RIVM via de post. De vaccinaties worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis.

Wie ontvangen een uitnodiging?

  • Kinderen geboren in 2013: DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen, rode hond)
  • Kinderen geboren in 2006/2009/2012: HPV
  • Jongens geboren in 2004/2008: HPV
  • Jongeren geboren in 2008: meningokokken
  • Heb je eerder een uitnodiging gehad, maar de vaccinatie toen niet gehaald? Mogelijk ontvang je een uitnodiging om de vaccinatie in te halen.

Vanaf 2022 krijgen alle meisjes én jongens een uitnodiging voor HPV  
Dit is een wijziging in het Rijksvaccinatieprogramma. Het humaan papillomavirus (HPV) kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Maar ook andere vormen van kanker, zoals kanker in de anus, penis, mondholte, keel en slokdarm. Ook jongens hebben dus baat bij de HPV-vaccinatie. Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je kind nog niet met het virus besmet is geweest. De leeftijd waarop kinderen een uitnodiging krijgen gaat daarom van 13 naar 10 jaar. De kans is namelijk groot dat ze dan nog niet besmet zijn. Lees er meer over op de RIVM-website

Met jouw toestemming delen we de vaccinatiegegevens met het RIVM 
De jeugdarts of jeugdverpleegkundige zal hier naar vragen op het moment dat je kind een vaccinatie komt halen. Vanaf 14 februari 2022 kun je jouw toestemming online aan ons doorgeven via het ouderportaal

Lees hier waarom het belangrijk is dat het RIVM weet welke vaccinaties je kind heeft gehad. 

Kom op de datum en tijd uit de RIVM-uitnodiging!
Zo ben je snel aan de beurt én ontstaan er geen onnodige wachtrijen. Door corona willen we voorkomen dat het te druk wordt op de locaties. We vaccineren overdag, mogelijk onder schooltijd. In de RIVM-uitnodiging lees je waar en wanneer je wordt verwacht. 

Meer weten over deze vaccinatieronde?

*Onder Zuid-Holland Zuid vallen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.