Ziekteverzuim

Is je kind vaak of voor lange tijd ziek en mist het daardoor school? Dan kan de betrokken schoolmedewerker advies vragen aan de jeugdarts uit het JGZ-team op school. Dit doet de schoolmedewerker alleen met toestemming van jou en je kind. Mogelijk nodigt de jeugdarts jullie uit voor een ziekteverzuimgesprek. 

Professional loopt de school uit na een gesprek over verzuim

Wat wordt er besproken tijdens een ziekteverzuimgesprek?
De jeugdarts bespreekt met jullie de gezondheidsklachten en oorzaken van het ziekteverzuim. Hij/zij onderzoekt je kind als het nodig is en geeft advies. Samen bespreken jullie de mogelijkheden voor het weer naar school gaan. Of er wordt gezocht naar passende hulp of zorg. Het is belangrijk om samen tot een oplossing te komen, omdat langdurig (ziekte)verzuim invloed kan hebben op de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind. Ook kan het leiden tot leerachterstand, langdurig thuiszitten en voortijdig schoolverlaten.

Privacy
Het gesprek met de jeugdarts is vertrouwelijk. Hij/zij heeft een medisch beroepsgeheim en geeft inhoudelijke informatie alleen met toestemming van jou en/of je kind terug aan school. Er zijn geen medewerkers van school bij het ziekteverzuimgesprek.

Onze JGZ-teams werken volgens de afspraken over ziekteverzuim die samen met scholen en leerplichtambtenaren in de regio Zuid-Holland Zuid* zijn gemaakt.

*Tot de regio Zuid-Holland Zuid horen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.