Aangepaste dienstverlening

Sinds mei 2022 werken we met een aangepaste dienstverlening. Hierdoor hebben we kinderen/ jongeren tijdelijk minder vaste contactmomenten aangeboden of deze op een andere manier georganiseerd. Zo proberen we meer tijd vrij te maken voor kinderen die onze zorg het hardst nodig hebben en ouders met vragen of zorgen. We bieden dus meer zorg op maat.  

Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in onze aangepaste dienstverlening.

JGZ_Kinderen

Waarom is een aangepaste dienstverlening op dit moment nodig? 
Als JGZ-organisatie hebben we te maken met een landelijk tekort aan artsen en verpleegkundigen en extra wettelijke taken zoals de zorg voor vluchtelingen. Om alle kinderen in ons werkgebied dezelfde basiszorg te kunnen blijven bieden, werken we sinds mei 2022 met een aangepaste dienstverlening.

Wat betekent dit voor onze zorg op scholen? 
Onderaan deze pagina lees je in het kort per type onderwijs welke zorg we bieden. 

Heb je vragen over gezondheid of opgroeien? 
Ook buiten de hieronder beschreven contactmomenten blijven we voor alle kinderen klaar staan! Heb je vragen of zorgen? Blijf ons vooral benaderen. We helpen je graag verder. 

 • Afspraken die al staan gaan gewoon door.
 • Wil je zelf een afspraak maken? Dat is zeker mogelijk.
 • Ben je ouder/ verzorger? Neem voor vragen of het maken van een afspraak contact op met ons Contactcentrum.
 • Werk je op een school en heb je vragen of zorgen over een leerling? Neem contact op met de schoolambassadeur die vanuit Jong JGZ op je school werkt. Of verwijs de leerling en/of ouders hiernaartoe. De schoolambassadeur helpt jullie graag verder.  

Basisonderwijs

 • In groep 2 krijgen alle leerlingen een aangepast gezondheidsonderzoek aangeboden. We meten lengte en gewicht en testen de ogen en het gehoor. Als het nodig is doen we extra onderzoek. Leerlingen die onze zorg het hardste nodig hebben krijgen wel een regulier gezondheidsonderzoek aangeboden. Tot slot kun je altijd een afspraak met ons maken als er vragen of zorgen zijn. Dit geldt voor zowel ouders als school.  
 • In groep 7 krijgen leerlingen momenteel geen regulier gezondheidsonderzoek aangeboden. Heb je als ouder of school vragen of zorgen? Benader ons dan vooral. We maken dan alsnog een afspraak om samen in gesprek te gaan.  
JGZ op school

Voortgezet onderwijs

 • In de onderbouw krijgen alle leerlingen net zoals voorheen het reguliere gezondheidsonderzoek aangeboden.
 • In de bovenbouw krijgen alle leerlingen een onderzoek op indicatie aangeboden. Dit is bijvoorbeeld zinvol wanneer je als ouder of school vragen of zorgen hebt. Met toestemming van de jongere zelf kunnen jullie dan voor een gezondheidsonderzoek bij ons terecht. 
 • Bovenstaande geldt op het VMBO, Mavo, Havo en VWO.  
Middelbare school kinderen

Speciaal onderwijs

 • Op het speciaal basisonderwijs krijgen alle leerlingen die nieuw starten op school binnen een jaar een gezondheidsonderzoek aangeboden. De afspraak met de jeugdarts doen we alleen als de resultaten uit het onderzoek daar reden toe geven. Natuurlijk kun je als ouder ook zelf een gesprek met de jeugdarts aanvragen.
 • Verder bieden we op het speciaal onderwijs zoveel mogelijk ons reguliere aanbod. Bij vragen hierover kun je altijd terecht bij het JGZ-team op school. 
Gezondheidsonderzoeken op school