Veelgestelde vragen over coronavirus en onze aangepaste dienstverlening

De maatregelen van de overheid rondom het coronavirus raken ons allemaal. In een korte periode is er veel veranderd. Ook onze dienstverlening hebben we moeten aanpassen. We snappen dat ouders vragen hebben over hun afspraak en onze aangepaste dienstverlening. Onze medewerkers van het Contactcentrum werken hard om alle vragen te beantwoorden. Een aantal veelgestelde vragen hebben we hieronder op een rijtje gezet. 

Veelgestelde vragen

 • ZWANGEREN: Ik ben zwanger. Kan ik de 22 wekenprik tegen kinkhoest halen?

  Ja, vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn kunnen de vaccinatie tegen kinkhoest halen op een van onze consultatiebureaus. Maak hiervoor een afspraak via www.jongjgz.nl/22wekenprik

  Blijf thuis als je klachten hebt: koorts, hoesten en/of kortademigheid, keelpijn of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden). Kom ook niet naar het consultatiebureau als een ander gezinslid koorts heeft. Blijf thuis met het hele gezin en wacht tot de klachten over zijn.

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Gaat mijn afspraak op het consultatiebureau door?

  Alle contactmomenten op het consultatiebureau waarbij een vaccinatie wordt aangeboden gaan door: 3 maanden, 5 maanden, 11 maanden, 14 maanden en 4 jaar.

  We gaan er wel vanuit dat jij en je kind gezond zijn. Dus blijf thuis bij koorts, hoesten en/of kortademigheid, keelpijn of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden). Kom ook niet naar het consultatiebureau als een ander gezinslid koorts heeft. Blijf thuis met het hele gezin!

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Gaan de inloopspreekuren en infoavonden over borstvoeding door?

  Alle inloopspreekuren en lactatiespreekuren gaan voorlopig niet door.

  Met al je vragen over gezondheid, borstvoeding, opvoeding en verzorging kun je terecht bij het Jong JGZ Contactcentrum. Indien nodig, plannen we een (telefonische) afspraak in.

  De informatiebijeenkomsten 'Borstvoeding, de beste start' op 15 april in Hendrik-Ido-Ambacht en 6 mei in Gorinchem worden online aangeboden. Meer informatie hierover volgt op deze pagina.  

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Gaat de gehoortest van mijn pasgeboren kind door?

  Op maandag 4 is de gehoortest (neonatale gehoorscreening) weer gestart. Vanaf deze datum wordt bij alle pasgeboren baby's de hielprik én de gehoortest afgenomen. De gehoortest werd tijdelijk niet uitgevoerd wegens het coronavirus. 

  Voor baby's die de gehoortest hebben gemist, hebben we een plan gemaakt om dit onderzoek in te halen. Ouders ontvangen hiervoor een uitnodiging. Meer informatie.

  Meer informatie en veelgestelde vragen over de tijdelijke stopzetting van de gehoortest.

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Mijn kind is gezond, maar ik wil geen risico lopen. Is het wel verstandig om naar het consultatiebureau te komen?

  Als jij en je kind geen klachten hebben, kunnen jullie gewoon naar het consultatiebureau komen. Een deel van de contactmomenten met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts gaat gewoon door. Voor je kind is het belangrijk dat deze afspraken door gaan. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat jonge kinderen de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma krijgen. Zo worden ernstige infectieziekten zoals mazelen of kinkhoest voorkomen. Daarnaast onderzoeken we ook op hart-, heup-, oog- en groeiafwijkingen.

  We vragen iedereen die een afspraak heeft rekening te houden met de volgende maatregelen:

  Wanneer kom je NIET naar je afspraak?

  • Als jij of je kind klachten hebben: koorts, hoesten en/of kortademigheid, keelpijn of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden)
  • Kom niet naar het consultatiebureau als jij, je kind of een ander gezinslid koorts heeft. Blijf thuis met het hele gezin!

  Tijdens je afspraak

  • Je kind mag met één begeleider komen. Neem geen broertjes, zusjes of anderen mee.
  • Heeft jouw kind geen klachten, maar jij wel? Je kind mag met een andere, klachtenvrije begeleider komen.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.
  • Wanneer het nodig is komen onze professionals wel dichterbij je kind (bijvoorbeeld voor een prik of lichamelijk onderzoek). Blijf als begeleider dan nog steeds zo veel mogelijk afstand houden.
 • KINDEREN 0-4 JAAR: Hoe kan ik mijn afspraak verzetten of afzeggen?

  Kun je niet naar een afspraak komen? Je kunt deze verzetten of afzeggen via het Jong JGZ Contactcentrum.

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Aan welke maatregelen moeten mijn kind en ik ons houden op het consultatiebureau?

  We vragen iedereen die een afspraak heeft rekening te houden met de volgende maatregelen:

  Wanneer kom je NIET naar je afspraak?

  • Als jij of je kind klachten hebben: koorts, hoesten en/of kortademigheid, keelpijn of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden)
  • Kom niet naar het consultatiebureau als jij, je kind of een ander gezinslid koorts heeft. Blijf thuis met het hele gezin!

  Tijdens je afspraak

  • Je kind mag met één begeleider komen. Neem geen broertjes, zusjes of anderen mee.
  • Heeft jouw kind geen klachten, maar jij wel? Je kind mag met een andere, klachtenvrije begeleider komen.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.
  • Wanneer het nodig is komen onze professionals wel dichterbij je kind (bijvoorbeeld voor een prik of lichamelijk onderzoek). Blijf als begeleider dan nog steeds zo veel mogelijk afstand houden.
 • KINDEREN 0-4 JAAR: Wanneer mag ik niet naar de afspraak op het consultatiebureau komen?

  Kom niet naar het consultatiebureau als jij of je kind klachten hebben: koorts, hoesten en/of kortademigheid, keelpijn of verkoudheid (niezen, loopneus, verhoging tot 38 graden).

  Kom ook niet naar het consultatiebureau als een ander gezinslid koorts heeft. Blijf thuis met het hele gezin!

  Heeft jouw kind geen klachten, maar jij wel? Je kind mag met een andere, klachtenvrije begeleider komen (zo lang er maar geen sprake is van koorts binnen het gezin).

   

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Wat doet het consultatiebureau om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

  Onze medewerkers besteden extra aandacht aan de hygiënerichtlijn voor de jeugdgezondheidszorg die altijd van toepassing is. Ook schudden zij uit voorzorg geen handen om mogelijke verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Uiteraard blijven medewerkers met klachten uit voorzorg thuis.

  Daarnaast delen we de spreekuren zo in dat er weinig ouders en kinderen hoeven te wachten in de wachtkamer. Ook hebben we speelgoed verwijderd uit de wacht- en spreekkamers en zorgen we voor voldoende afstand tussen de aankleedkussens.

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Kan mijn kind gevaccineerd worden?

  Ja, dit kan zonder problemen gebeuren. We raden dit ook ten zeerste aan. Het is belangrijk dat je kind tijdig alle vaccinaties krijgt. Dan kan je kind de afweer tegen alle ziektes die in het Rijksvaccinatieprogramma zitten opbouwen. Door de vaccinaties vermindert de weerstand van je kind niet. Je kind heeft dus ook geen hogere kans op het krijgen van het coronavirus of op een ernstiger verloop van een corona-infectie.

  Alleen als je kind verkouden is, hoest, of koorts heeft kan het niet gevaccineerd worden. Je mag namelijk dan niet naar het consultatiebureau komen.

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Mijn kind is vaak verkouden. Mag hij wel gevaccineerd worden?

  Normaal mag een kind dat verkouden is gewoon gevaccineerd worden. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan vragen we kinderen en ouders nu om niet naar het consultatiebureau te komen bij verkoudheid.

  Is je kind langdurig verkouden? Bel of mail het Jong JGZ Contactcentrum. De jeugdverpleegkundige zal je terugbellen om te overleggen over een mogelijk andere oplossing (uitstel van de vaccinatie, buiten spreekuur om vaccineren, o.i.d.).   

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Hoe gevaarlijk is het coronavirus voor mijn kind?

  Er wordt op dit moment nog veel onderzoek gedaan naar het coronavirus. Uit de gegevens tot nu toe blijkt dat kinderen een kleinere kans hebben op het oplopen van het virus en ook dat hun klachten over het algemeen mild zijn.

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Ik heb een baby. Wat moet ik hem geven als de babyvoeding is uitverkocht (door hamsteren)?

  Kijk allereerst of je de babyvoeding nog online kunt bestellen. Je kan er ook voor kiezen om een ander merk te proberen. Alle kunstvoedingen die in Nederland te koop zijn, voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen. Mocht dit niet lukken, neem dan contact met ons op. We bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn.

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Ik heb een vraag over gezondheid, opvoeding of verzorging. Waar kan ik nu terecht?

  Neem contact op met e professionals van het Jong JGZ Contactcentrum. Zij helpen je graag verder. Heb je al direct contact met een jeugdarts, jeugdverpleegkundige, assistente of pedagoge? Dan is het uiteraard mogelijk om hem/haar direct te mailen of bellen.

 • KINDEREN 0-4 JAAR: Ik vind de nieuwe thuissituatie lastig nu mijn kind én ik hele dagen thuis zijn. Hoe ga ik hiermee om?

  De maatregelen van de overheid rondom het coronavirus raken ons allemaal. Ouders werken thuis. Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht. Wij begrijpen dat de huidige situatie thuis voor spanningen en vragen kan zorgen. Heb je als ouder/verzorger opvoedkundige vragen over de thuissituatie in deze crisistijd? Stel ze aan onze pedagogen tijdens het telefonisch spreekuur

 • KINDEREN & JONGEREN 4-18 JAAR: Gaan de groepsvaccinaties DTP/BMR, HPV en meningokokken in maart-april door?

  Nee, alle groepsvaccinaties bij Jong JGZ die nog gepland stonden vanaf 16 maart gaan niet door. Wegens het coronavirus heeft het RIVM besloten om alle groepsvaccinaties in Nederland uit te stellen. De vaccinaties worden als volgt ingehaald:

  • Jongeren geboren in 2006: voor hen organiseren we op advies van het RIVM een vaccinatiecampagne meningokokken ACWY vanaf 20 april 2020
  • Jongeren geboren in 2001 t/m 2005: zij hebben in voorgaande jaren al een eerste oproep ontvangen. Zij ontvangen een nieuwe oproep van het RIVM na de zomervakantie. De bescherming tegen meningokokken komt door dit uitstel niet in gevaar.
 • KINDEREN & JONGEREN 4-18 JAAR: Gaan afspraken met de JGZ op school door?

  Alle afspraken op scholen (basisscholen, middelbare scholen en MBO) gaan voorlopig niet door. Indien het nodig is, nemen we telefonisch contact met je op.

 • KINDEREN & JONGEREN 4-18 JAAR: Ik heb een vraag over gezondheid, opvoeding of opgroeien. Waar kan ik nu terecht?

  Neem contact op met de professionals van het Jong JGZ Contactcentrum. Zij helpen je graag verder. Heb je al direct contact met een jeugdarts, jeugdverpleegkundige, assistente of pedagoge? Dan is het uiteraard mogelijk om hem/haar direct te mailen of bellen.

 • KINDEREN & JONGEREN 4-18 JAAR: Ik vind de nieuwe thuissituatie lastig nu mijn kind én ik hele dagen thuis zijn. Hoe ga ik hiermee om?

  De maatregelen van de overheid rondom het coronavirus raken ons allemaal. Ouders werken thuis. Scholen en kinderdagverblijven zijn dicht. Wij begrijpen dat de huidige situatie thuis voor spanningen en vragen kan zorgen. Heb je als ouder/verzorger opvoedkundige vragen over de thuissituatie in deze crisistijd? Stel ze aan onze pedagogen tijdens het telefonisch spreekuur