Ondersteuning preventie tienerzwangerschappen

Jongeren die te maken krijgen met een onbedoelde zwangerschap zijn meestal emotioneel en financieel niet goed voorbereid op de komst van een kind. De opvoeding kan zwaar zijn, zeker in combinatie met school. Ook het vinden van werk is lastig en vaak wordt een uitkering aangevraagd. Er zijn tienerouders die het aardig redden, dankzij steun uit hun omgeving, hulp van instanties of op eigen kracht.

Voorlichting op school over dit onderwerp is essentieel
Jongeren moeten niet alleen weten hoe ze een zwangerschap kunnen voorkomen en welke anticonceptiemethode bij ze past, ook weerbaarheid, wensen en grenzen in relaties en seksualiteit, kinderwens en jong ouderschap zijn belangrijke onderwerpen. Aangezien er niet in alle gezinnen wordt gepraat over seksualiteit, hebben scholen hierin een belangrijke taak.

Rol van de zorgprofessional
Huisartsen, abortusartsen, gynaecologen, verloskundigen, praktijkondersteuners, doktersassistenten en sociaal verpleegkundigen spelen een belangrijke rol bij de keuze voor een anticonceptiemethode. Hulpverleners in zorg en welzijn hebben te maken met kwetsbare jongeren; een risicogroep voor onbedoelde zwangerschap. Ook daar liggen de kansen voor preventie.

Jong ouderschap, veilig vrijen, weerbaarheid, het aangeven van grenzen en seksualiteit zijn onderwerpen die je kunt bespreken met de jeugdverpleegkundige bij jou (of bij je kind) op school. Heb je vragen, iets meegemaakt, of wil je weten hoe je dit met je kind kunt bespreken? Praat er over met een jeugdverpleegkundige! 

 

Bron: www.rutgers.nl

Relevant nieuws

10/02/2020

Vacature Pedagogisch Adviseur

Voor de regio's Zwijndrecht en Alblasserdam zoeken wij per direct een enthousiaste Pedagogisch Adviseur voor 16 uur per week.